در پی پخش آیتمی توهین آمیز نسبت به مقدسات اهل سنت که با واکنش های گستردهای همراه شد، مدیر شبکه یک عزل و به دستور دادستان تهران ۴ نفر از عوامل اصلی پخش این برنامه با دستور قضائی بازداشت شدند. با توجه به هم زمانی این اتفاق با سفر مقامات سعودی به تهران و جریان مذاکرات ایران و آمریکا، این شائبه پیش میآید که جریان های تندرو به دنبال تفرقه افکنی هستند. صداوسیما بلافاصله نسبت به حذف ویدیو از پلتفرم های رسمی، عزل مدیران مسئول و معرفی هشت نفر از عوامل تولید به مراجع قضائی اقدام کرده است. پیمان جبلی، رئیس سازمان صداوسیما طی رشته توییتی به این ماجرا واکنش نشان داد. او نوشت: «خطای جبهه افراطی نابخشودنی است.»
ستاره صبح در گفتوگو با مصطفی درایتی، کارشناس مذهبی و فعال سیاسی به بررسی این موضوع پرداخت که در ادامه میخوانید:
درایتی افزود: وقتی چنین کاری در رسانه ملی انجام میشود و با فضایی روبهرو هستیم که شنونده و بیننده دارد، ماجرا متفاوت است و باید نگران باشیم.
این فعال سیاسی با تشریح تبعات اهانت به مقدسات در برنامه تلوزیونی صدا و سیما اضافه کرد: اولین ضربه به رسانه ملی وارد میشود که نشان داده شد با این همه بودجه و نیرو، گویی جایی بی در و پیکر است و چنین افتضاحی به راحتی رخ میدهد بدون آنکه یک مدیر و مسئول باخبر شود و پیش از فاجعه جلوی کار را بگیرد.
وی در این رابطه افزود: متأسفانه این اتفاق نشان داد عدهای در صدا و سیما جا خوش کردهاند که هر کاری دلشان بخواهد انجام میدهند.
درایتی با اشاره به شرایط حساس کشور برخورد با تندروها را ضرورت دانست و گفت: ضربه دیگر آنجا بود که گروهی در شرایط حساس کشور به دنبال ایجاد تنش و تفرقه بودند و قصد داشتند به کشور ضربه سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی بزنند.
وی در این رابطه تشریح کرد: از مدتها قبل باید این گروه از مسیر کارشکنی هایشان دنبال میشدند، شناسایی میشدند، خط و ربط آنها مشخص میشد و وابستگی های رده بالای این افراد معرفی میشد. این نگاه سالها است برای کشور هزینه ایجاد میکند و هنوز ما به درستی سر منشا این تفکر و حامیان رده بالای آن را نمیشناسیم و نمیدانیم از کجا تأمین میشوند. این کارشناس مذهبی افزود: حداقل اتفاقی که باید میافتاد برکناری رئیس صدا و سیما بود. چرا که اتفاقی عادی و خطایی معمولی رخ نداده است. آنچه شاهدش بودیم پیشنه و دنباله دارد. باید به این ماجرا توجهی عمیق داشته باشیم.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با اشاره به مذاکرات ایران و آمریکا تاکید کرد: حاکمیت در تصمیمی مهم و تاریخی اراده کرده تنش را از روابط سیاسی بینالمللی ایران بزداید و گروهی مخالف تصمیم حاکمیت و در تضاد با منافع ملی قرار گرفتهاند و به دنبال برهم زدن بازی، ایجاد فتنه و نگران کردن طرفین مذاکرات هستند.
وی افزود: اگر با کم توجهی و بی توجهی به این ماجرا نگاه شود، همچنان باید از جانب این گروه و نگاه های مشکوک و مبهم شان به منافع ملی، هزینه بدهیم.
به عقیده این فعال سیاسی نفوذ تندروها در صدا و سیما پر از خسارت بوده و هست وی در این رابطه افزود: اگر این اتفاق به شکلی رقیق تر در یک روزنامه یا سایت رخ میداد، به سرعت با عکس العمل روبهرو میشدند درحالی که شعاع اثر گذاری چنین حرکتی در یک روزنامه بسیار محدود است ولی توهین به مقدسات اهل سنت در رسانه ملی را نباید امری عادی تصور کرد و به راحتی از کنار آن گذشت.
درایتی گفت: سالها است که دلسوزان سعی دارند بین مسلمین وحدت ایجاد کنند و در مقابل گروهی به زشت ترین شکل ممکن سعی در تفرقه افکنی دارند. این رفتار با منافع ملی در تضاد است. ما در این برهه زمانی شاهد تمایل گروهی به تنش افزایی در روابط میان ایران و کشور های عرب منطقه هستیم.
وی افزود: حال و هوای سیاسی منطقه رو به بهبود میرود. چندی پیش ایران میزبان یکی از مهمترین شخصیت های سعودی بود. تمسخر این شخصیت سیاسی در تلوزیون ملی و توهین به مقدسات اهل سنت در رسانه ملی چه معنی دارد؟ جز اینکه گروهی با صرف هزینه بیت المال به مردم و کشور خیانت میکنند! این فعال سیاسی اصلاحطلب با اشاره به اقدامات تندروها در دوره های پیشین گفت: زمانی تندروها از دیوار سفارتها بالا میرفتند و تنش خلق میکردند. زمانی آتش زدهاند زمانی چوب و چماق در دست گرفتهاند، این افراد همیشه در دوره های حساس کشور عکس العملهایی پر هزینه داشتند ولی آنطور که باید تنبیه نشده و کنترل نشدهاند.
وی تاکید کرد: زمان آن رسیده که گروه های تندرو و منفعت طلب مزد بازی با منافع ملی را بگیرند و یک بار برای همیشه از صحنه تنش آفرینی حذف شوند. چرا که دیگر جانی برای این مردم سختی کشیده نمانده که این کاسبان تحریم با دخالت در سیاست و تصمیمات کلان آن را بستانند.
مصطفی درایتی دار پایان سخنان خود متذکر شد: مشهود بودن رد پای این افراد در رسانه ملی به ویژه روی آنتن و در تصمیم گیری ها، جای تعجب و تأسف دارد. رسانه ملی همان جایی است که تصویر ایران و ایرانی را مخابره میکند. مطالبه برکناری رئیس صدا و سیما و حذف تندروها از پست های حساس و مدیریتی، در این شرایط مطالبهای به حق است. رسانه ملی که با هزینه بیت المال اما به میل و اراده اقلیتی تندرو اداره میشود، متعلق به همه مردم نیست. صدا و سیما باید به صاحبان اصلی خود بازگردانده شود.