گروه اقتصاد: سال 1390 تحریمهای غرب علیه ایران شدت گرفت، وزیر نفت و رئیسکل بانک مرکزی وقت و برخی مسئولان دیگر به بابک زنجانی اعتماد کردند و به او مجوز دادند که تحریمها را دور بزند و نفت بفروشد و پولش را به خزانه برگرداند، اما بر اساس اعلام وزارت نفت، بابک زنجانی حدود 2.7 میلیارد دلار نفت فروخت، ولی پولش را به خزانه برنگرداند! بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت در دولت روحانی پیگیر مسئله شد و دستگاه قضائی وی را بازداشت و پس از محاکمه به اعدام محکوم کرد. بعد حکم اعدام وی به 20 سال حبس کاهش یافت، البته اخبار ضدونقیضی درباره اینکه او در زندان بوده یا نبوده منتشر شد. دستگاه قضائی گفته او در زندان بوده و بدهی خود را به دولت پس داده است. حالا این فرد که دست در جیب خزانه کرده و 2.7 میلیارد دلار ناقابل را به جیب زده بود یکی از شرکت هایش با وزارت راه و شهرسازی قراردادی امضا کرده که قرار است 64 هزار میلیارد تومان در صنعت ریلی و هوایی سرمایهگذاری کند. بر اساس این توافق هلدینگ «دات وان» وابسته به بابک زنجانی قرار است 32 فروند هواپیما خریداری و وارد کشور کند. حال که حاکمیت نسبت به این متهم بزرگ بانکی تغییر رویکرد داده است، آیا وقت آن نرسیده که حصر میرحسین موسوی و زهرا رهنورد نیز برداشته شود تا کشور از تجارب 8 سال نخستوزیر دوران جنگ استفاده کند. همچنین زندانیان سیاسی و عقیدتی آزاد شوند تا در بهبود اوضاع کشور کمک کنند؟
بابک زنجانی کیست؟
زنجانی در دهه 90 خود را بازرگان، فعال اقتصادی یا میلیاردر ایرانی معرفی میکرد، پس از تخلفات و جرائمی که در حوزههای مالی و نفتی به بهانه دور زدن تحریم مرتکب شد، مفسد اقتصادی و اختلالگر لقب گرفت. او مدعی بود که بهعنوان یک «میانجی اقتصادی» در دوران تحریم، با دور زدن محدودیتهای بانکی و نفتی، به دولت کمک کرده و نقش مثبتی در انتقال منابع مالی کشور ایفا کرده است. تحلیلگران، رشد ناگهانی و مشکوک زنجانی را به ارتباطات پنهان سیاسی و امنیتی نسبت میدادند. سال 1392 زنجانی با اتهام اختلاس بیش از ۲.۸ میلیارد دلار از درآمد حاصل از فروش نفت به دولت بازداشت و محکومبه اعدام شد.
روایت رئیس قوه قضائیه از ماجرا
غلامحسین محسنیاژهای، رئیس قوه قضائیه، در نشست شورای عالی قوه قضائیه 30 بهمن 1402 گفت: اموال «بابک زنجانی» در خارج از کشور شناسایی و به تهران منتقل شد و بنا بر کارشناسیهای اولیه صورت گرفته، این اموال کفاف بدهیها و خسارتهای او را میدهد.
رسول کوهپایه زاده، وکیل بابک زنجانی، در اردیبهشت 1403 از امکان بهرهمندی زنجانی از آزادی مشروط خبر داد و گفت: اموال مربوطه به کشور برگردانده و بدهی تسویه شده و مجازات او به ۲۰ سال حبس تقلیل یافت. در دیماه 1403، تصاویری از آزاد شدن بابک زنجانی منتشر شد و پستهای او در شبکه اجتماعی ایکس از آزادی خبر دادند. او پس از آزادشان پارها از فعالیت گروه دات وان درزمینه حملونقل کشور خبر داد.
ظهور دوباره بابک زنجانی
شرکت راهآهن ایران، تفاهمنامهای با شرکت «آوان ریلی» هلدینگ «دات وان» منتسب به بابک زنجانی به ارزش 61 همت برای توسعه حملونقل ریلی کشور منعقد کرد. درحالیکه هنوز ابهام درباره پرونده فساد و خروج زنجانی از زندان وجود دارد، او پس از گذراندن دوره محکومیت به شبکه حملونقل کشور ورود کرده است. ورودی که محدود به بخش ریلی نیست و در ناوگانهای هوایی، تاکسیرانی، کشتیرانی و ... نیز به چشم میخورد. شرکت راهآهن ایران دیروز در حضور فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی، با شرکت آوان ریل شرکت ریلی هلدینگ «دات وان» متعلق به بابک زنجانی، تفاهمنامهای به ارزش 61 همت برای خرید و تولید ٣٠٠ دستگاه مسافری خودکششی دیزلی، ۵٠ لکوموتیو باری و ۶٠٠ دستگاه واگن باری مخزندار منعقد کرد.
توییت زنجانی
بابک زنجانی در شبکه ایکس نوشت: بزرگترین سرمایهگذاری بخش خصوصی در تاریخ راه آهن ایران؛ اقتصاد کشور را به ریل خواهیم انداخت؛ سالی که قدرت اقتصادی جایگزین قدرت سیاسی خواهد شد.
واردات 32 هواپیما
ابراهیمی، مدیرعامل یکی از شرکتهای «دات وان» گفت: عمده سرمایهگذاری هلدینگ دات وان از طریق یک سرمایهگذار خارجی انجام شده که به عنوان سهامدار اصلی کشور است و زنجانی پشتیبان هلدینگ بوده و هنوز او را ندیدهایم. ابراهیمی افزود: هنوز زنجانی را در هلدینگ ندیدیم. او به عنوان پشتیبان است اما سهامدار و مدیرعامل هلدینگ نیستند، زنجانی در هلدینگ وان حضور ندارند اما سرمایههای زنجانی در شرکتهای خارجی به کشورمان منتقل شده است.
خرید ایرلاین و کشنده
وی از راه اندازی ایرلاین دات وان خبر داد و گفت: مجوز ایرلاین «دات وان» اخذ شده و 32 فروند هواپیما از پایان اردیبهشت ماه وارد چرخه پروازی کشور میشود که عمر این هواپیماها زیر 10 سال است. خرید هزار دستگاه کشنده را در دستور کار داریم که 250 دستگاه آن را تحویل گرفتهایم و قرار بر این است که 50 هزار دستگاه تاکسی برقی را خریداری کنیم که اولین محموله آن را وارد کردیم. همچنین قرار است که 2 هزار ستگاه اتوبوس خریداری کنیم که هنوز وارد کشور نشدند.