ستاره صبح، فائزه صدر: همانطور که پیش بینی میشد دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، پس از دیدار با بنیامین نتانیاهو اعلام کرد که سیاست فشار حداکثری علیه ایران را آغاز خواهد کرد. ترامپ با اشاره به «خطر هسته ای ایران» و «حمایت از تروریسم»، هدف نهایی خود را «به صفر رساندن صادرات نفت ایران» و «مهار کامل برنامه هسته ای» عنوان کرد. ستاره صبح آغاز کارزار فشار حداکثری آمریکا علیه جمهوری اسلامی را از نگاه کارشناسان بررسی کرد:
میرقاسم مومنی، استاد دانشگاه و کارشناس سیاست خارجی:
ایران باید راه های دیپلماتیک برای صحبت و حل مشکل را پیدا کند. باید به این منظور دیپلمات های متعهد و با تجربه وزارت امور خارجه به کار گرفته شوند. حل مشکل ایران و آمریکا به دیپلمات نیاز دارد که علم دیپلماتیک را بلد باشند. عرصه دیپلماسی عرصه زورگویی نیست.
مشکل این است که از کسانی حمایت میکنیم و نمایندگانی برای مذاکره میفرستیم که الفبای دیپلماتیک را نمیدانند. در دوره گذشته شاهد خراب شدن برخی از کارهای ارزشمند این حوزه بودیم. برای هر امری باید از فرد به جا استفاده کرد. منافع ملی جای گرایش های جناحی و گروهی نیست.
ایرانیان توانمندی که در خارج از کشور داریم و افراد نخبه و باهوش نباید در عرصه تحقق منافع ملی فراموش شوند. مدت زیادی است که میدانیم نگاه: « یا با من است و یا بر من است» به کشور صدمه زده پس باید این بساط برچیده شود.
در عرصه دیپلماسی باید ببینیم چه کسی به درد کشور میخورد. اینجا نکگاه این است که چه کسی منافع جرین من را تأمین میکند. وزیر امور خارجه آمریکا اصالت کوبایی دارد پدر و مادر او از کشوری آمده اند که با آمریکا اختلاف دارد. ولی امروز رئیسجمهور آمریکا فرزند یک زن و شوهر کوبایی را برای حساسترین پست دولت اش انتخاب کرده! چرا؟ چون برای کاخ سفید منافع آمریکا مهم است. کشور های دنیا با رعایت این اصل پیشرفت میکنند.
در کشور اصول و قواعد غیر منطقی تعیین شده که حضور شایستگان در عرصه تصمیم و اجرا را محدود کرده است. سالها است که نمیتوانیم آن طور که برازنده کشور است عمل کنیم و در جایگاه مناسب قرار نداریم زیرا حذف نخبگان را در دستور کار قرار داده ایم.
کشور در شرایط سختی قرار دارد، در برابر تیم مدیریتی جدید کاخ سفید نمیتوان با نگاه قبلی به نتیجه رسید. فشار حداکثری و کاهش صادرات نفت ایران بحران اقتصادی ایجاد خواهد کرد.
علی بیگدلی پژوهشگر و استاد دانشگاه:
تا پیش از سفر نتانیاهو به واشنگتن، ترامپ نسبت به ایران عکس العمل تندی از خود نشان نمیداد و حتی در مصحبهها از صحبت درباره برنامه اش در رابطه با جمهوری اسلامی خودداری میکرد. ترامپ پیش از این گفته بود که حاضر به مذاکره با ایران است، همانطور که در دوره اول ریاست جمهوری اش برای گفتوگو با مقامات ایرانی اشتیاق نشان میداد.
آمریکا جز با چند دولت، با تمام کشور های جهان ارتباط دارد. در این شرایط لجبازی با کشوری که با جهان ارتباط دارد به نفع ما نیست همانطور که ترامپ اعلام کرده ترور او چه عواقبی خواهد داشت. این حرف به این معنی است که او هر آسیبی که به خودش برسد را از جانب ایران میداند و این قدرت را دارد که جهان را بر علیه جمهوری اسلامی بسیج کند.
ترامپ خواهان توافقی است که بتواند علاوه بر مسئله هسته ای، سایر مشکلات ایران و آمریکا را حل و فصل کند. یکی از دلایلی که باعث شد در سال ۲۰۱۸ ترامپ از برجام خارج شود، این بود که اعتقاد داشت توافق برجام صرفا به مسائل هسته ای پرداخته ولی آمریکا با ایران بر سر مسائل موشکی، منطقه ای و اقدامات تروریستی جمهوری اسلامی مشکل دارد.
در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ اتحادیه اروپا در مورد ایران با آمریکا همراهی نکرد، اما در این دوره ایران و اروپا دچار اختلاف هستند و پیش بینی میشود اروپا با فعال کردن مکانیسم ماشه به این فضا واکنش نشان دهد.
عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپولتیک و دیپلمات پیشین:
نمایندگی ایران در نیویورک باید تشخیص دهد که هدف ترامپ چیست. او میگوید تنها میخواهد ایران سلاح هسته ای نداشته باشد. این موضوع مشکلی ندارد، چون ایران گفته که نمی خواهد سلاح هسته ای داشته باشد.
گفت و گو با ترامپ ضرر ندارد. ترامپ بر اساس این یادداشت سقف مطالبات را گرفته است و بعید است که روی سقف بماند. او میخواهد یک سری نتایج را بگیرد که بگوید من نگذاشتم ایران به سلاح هسته ای برسد. ترامپ با مذاکرات طولانی مخالف است. دیپلماسی یعنی گفت و گو، اینکه بخواهیم کنار بکشیم و واسطه تراشی کنیم که این کشور و آن کشور پیام ببرند و پیام بیاورند در دوره ترامپ جواب نمی دهد. ما باید به این نکته توجه کنیم که اگر بخواهیم با آمریکا کنار بیاییم، باید مستقیم صحبت کنیم. هر چه سطح گفت و گو با ترامپ بالاتر باشد، منافع ملی ما بیشتر تأمین خواهد شد. ترکیه، روسیه، حتی امارات و عربستان رقبای ایران هستند و آن ها قوی شدن ایران را نمی خواهند. در مصاحبهها و مقالات مختلف، گفتم که اگر ایران وارد گفت و گو با آمریکا شود، منجر به تضعیف موقعیت این کشورها شود. حتی وارد گفت و گوی مستقیم شدن با آمریکا وزن ژئوپلیتیک ایران را بالا میبرد اگر ایران به نتیجه ای در مذاکرات برسد، وزن ژئوپولیتیک آن به طرز قابل توجهی افزایش خواهد یافت و این موضوع به تقویت اقتصاد و وضعیت معیشتی مردم هم کمک خواهد کرد.