گروه اجتماعی: طرح نور توسط نیروی انتظامی به دستور وزارت کشور از 25 اسفند برای برخورد با بیحجابی در حال اجرا است. رئیس قوه قضائیه چندی پیش گفته بود: «حل مسائل فرهنگی با بگیر و ببند هزینه بالایی دارد.» محسنی اژهای روز گذشته در نشست شورای عالی قوه قضائیه گفت: «در جلسه مشترک بنده با رئیسجمهور درباره مقوله عفاف و حجاب در بهمن و اسفند ۱۴۰۲، از فراجا و نهادها و وزارتخانهها دعوت شد در قضیه ترویج ناهنجاری اجتماعی و فرهنگی در حوزه عفاف و حجاب سازوکاری منسجم و مدوّن برای شناسایی و برخورد با عوامل دشمن تدوین و تمهید شود. خطاب به فراجا تأکید شد که در این قضیه به میدان بیاید؛ خُب آیا اکنون میتوان خود را کنار بکشیم و بگوییم «کی بود کی بود؛ من نبودم»؟ این در حالی است که برخی مراجع، حقوقدانان، جامعه شناسان و ... با اجرای این طرح مخالفاند. در ادامه گزیده نظرات رئیس قوه قضائیه را میخوانید.
قوانین عفاف و حجاب
در مقولهی عفاف و حجاب، قوانینِ مدوّن و مشخصی ازجمله «قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر»، «قانون مجازات اسلامی»، «مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی» و ... وجود دارد؛ در این قوانین برای هر سه قوه و دستگاههای مختلف، از جمله وزارتخانههای کشور، آموزشوپرورش، آموزش عالی، ارشاد اسلامی و همچنین نهادهای تبلیغاتی و فرهنگی همچون سازمان تبلیغات و دفتر تبلیغات، مأموریتها و وظایفی تعریفشده است؛ برای فراجا نیز در قوانین، وظایف و مسئولیتهایی در حوزه عفاف و حجاب مقررشده است. چنانچه دستگاهی به وظایف قانونی خود در هر حوزهای از جمله عفاف و حجاب، عمل نکرد و یا کم عمل کرد، این امر، رافعِ مسئولیت و وظایف دستگاههای دیگر نیست؛ فیالمثل، پلیس نمیتواند بگوید، چون سایر دستگاههای مسئول در امر اقتصادی و معیشتی و فرهنگی به وظایف خود عمل نکردهاند، پس من هم در مقابله با جرمِ سرقت، به مسئولیت خود عمل نمیکنم! در ستاد عفاف و حجاب نیز مأموریتهایی بر عهده نهاد فراجا گذاشتهشده است.
برخورد با عوامل دشمن
به موجب اتفاقات سال ۱۴۰۱ و بعدازآن که در عرصههای اجتماعی و فرهنگی و حوزه عفاف و حجاب رخ داد و مشخص شد که برخی از این موارد، با پشتیبانی دشمن است، مردم متدین و غیور و عَفیف ایران اسلامی، ناراحت و مکدّر شدند؛ فلذا از فراجا خواسته شد که طبق وظایف ذاتی و قانونی خود، در این عرصه ورود داشته باشد. اواخر سال گذشته در جلسه مشترک بنده با رئیسجمهور تأکید شد که نمیشود مقوله عفاف و حجاب را رها کرد؛ فلذا در بهمن و اسفند ۱۴۰۲، جلساتی برگزار شد و از فراجا و برخی نهادهای دیگر و چندین وزارتخانه دعوت کردیم؛ در آن مباحث و جلسات، تأکید شد که دشمن در حال تحریکات و تحرکات و پشتیبانیهایی در قضیه ترویج ناهنجاری اجتماعی و فرهنگی در حوزه عفاف و حجاب است لذا باید سازوکاری منسجم و مدوّن برای شناسایی و برخورد با عوامل دشمن در این قضیه تدوین و تمهید شود؛ همچنین تأکید شد که در این راستا، افرادی نیز هستند که عامل دشمن نیستند و ممکن است حتی از نیّات و اغراض دشمن نیز بیخبر و ناآگاه باشند، اما به هر ترتیب عملی که مرتکب میشوند خلاف شرع و قانون و مغایر باسنت مردم غیور و عفیف ایران اسلامی است. در آن جلسات و مباحث، تأکید شد که همه دستگاههای ذیربط در قضیه عفاف و حجاب از جمله دستگاههای فرهنگی و تبلیغاتی، حوزهها و مروّجین و مبلّغین دینی، دانشگاهها، آموزشوپرورش و ... فعال شوند. در همین راستا از فراجا نیز خواسته شد و خطاب به او تأکید شد که در این قضیه به میدان بیاید؛ خُب آیا اکنون میتوان خود را کنار بکشیم و اصطلاحاً به تعبیر عامیانه بگوییم «کی بود کی بود؛ من نبودم»؟!
نیروهای فراجا در برخوردها صبر و حوصله به خرج دهند
در جلسات برگزارشده و مباحث مطرحشده، مؤکداً و مستمراً توصیه و تأکید میشود که نیروهای فراجا که در قضیه عفاف و حجاب مسئولیت دارند، بسیار در نحوه برخوردها مراقبت کنند و صبر و حوصله به خرج دهند و صفوف افراد فریبخورده یا غافل یا ضعیف در قیودات را از عناصر سازمانیافتهی دشمن جدا کنند. البته با همه این توصیفات و تفاسیر، ممکن است در صحنه و در میدان، اشتباه در تشخیص مصداق نیز پیش بیاید و نیروی فراجا نتواند عنصر سازمانیافتهی دشمن را از فرد غافل و فریبخورده، متمایز کند و یا ممکن است خدایناکرده مأموری نیز مرتکب تخلف شود؛ خُب، مگر در سایر دستگاهها، تخلف صورت نمیگیرد؟ چاره کار آن است که این تخلف و متخلف را اصلاح کنیم؛ البته عیبی ندارد که خیرخواهانه و دلسوزانه تذکر دهیم و انتقاد کنیم و بگوییم فلان اتفاق، رخداده و باید رفع شود؛ اما نباید کاری کنیم که فراجا احساس کند کار خطایی کرده که در قضیه عفاف و حجاب وارد میدان شده و گویی از او خواسته نشده که وارد میدان شود. نباید نیروی حاضر در صحنه احساس کند که در میدان، او را رها کردهایم.
اگر قانون مرتبط با عفاف و حجاب نیز که اکنون در مجلس است، نهایی شود، باز هم در بخشی از این قانون، پلیس باید ورود داشته باشد. مسئولان قضائی ذیصلاح و دادستانهای ما نیز طبق ضوابط و قانون در این عرصه عمل کنند؛ فرماندهی انتظامی نیز در این راستا توصیهها و دستورالعملهایی برای نیروهای خوددارند و علاوه بر آن، حفاظت فراجا نیز پیگیری میکند و اگر خطایی رخ دهد، دنبال میکند و اولین بخشی که خطای رخداده را دنبال میکند، خودِ مجموعه فراجا هستند.