به گزارش ستاره صبح آنلاین، در چند هفته اخیر بحث تزریق دوز سوم واکسن کرونا بسیار مطرح بوده است. برخی محققان و متخصصان بیماری های عفونی معتقدند تزریق دوز سوم واکسن کرونا باعث می شود ایمنی بدن در مقابل جهش های جدید ویروس همانند دلتا و لامبدا بالا رود.
طبق گزارش ها، برخی کشورها تزریق دوز سوم واکسن کرونا را آغاز کرده اند. اما آیا به راستی این اقدام لازم است؟
الجزیره قطر در گزارشی به این موضوع پرداخته است. الجزیره ضمن اشاره به شیوع کرونا در بسیاری از کشورها، به برخی کشور ها مانند اردن اشاره دارد که تزریق دوز سوم را برای ایمنی شهروندانشان آغاز کرده اند.
البته اردن تزریق دوز سوم را اختیاری کرده و از کسانی که بیشتر در معرض ویروس کرونا هستند خواسته که واکسن دز سوم را تزریق کنند. در واقع افرادی که ضعف سیستم ایمنی دارند، مبتلایان به انواع سرطان، بیماران مبتلا به ایدز، بیماران پیوند اعضا، بیماران پیوند سلول های بنیادی در دو سال گذشته، بیمارانی که از مقادیر زیادی کورتیزون یا داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی استفاده می کنند، بیماران دیالیزی و همچنین مبتلایان به بیماری ذات الریه، لوپوس، پسوریازیس، دیابت نوع اول و همچنین مبتلایان به برخی بیماریهای ژنتیکی مانند سندرم داون در اولویت تزریق دز سوم واکسن کرونا در اردن هستند.
طبق گزارش الجزیره، در آلمان هم تزریق دز سوم واکسن کرونا در برخی ایالات آغاز شده است. کسانی که ۸۰سال به بالا دارند یا سیستم ایمنی بدنشان بسیار ضعیف است باید دز سوم واکسن را تزریق کنند. طبق قانون آلمان، باید حداقل شش ماه از تزریق دز دوم گذشته باشد تا دز سوم واکسن تزریق شود.
در ایتالیا هم وزیر بهداشت این کشور اعلام کرده که از اواخر ماه جاری تزریق دوز سوم واکسن به افراد پرریسک آغاز می شود.
شرایط و فواید تزریق دز سوم واکسن کرونا
اما چرا تزریق دز سوم آغاز شده است. الجزیره معتقد است تزریق دز سوم ثمرات و فوایدی دارد که در زیر به برخی از آنان اشاره می کنیم.
الف. به کسانی که ایمنی ضعیفی دارند کمک می کند
ب. ممکن است به افزایش ایمنی پس از کاهش آن کمک کند
ج. به مقابله با انواع جدید ویروس کرونا کمک می کند
اما آیا دوز سوم واکسن باید مشابه دو دوز اول باشد؟ محققان معتقدند تا جای ممکن باید واکسن ها در هر سه دز از یک نوع باشند. پروفسور إمیلی لاندون در کنفرانسی در دانشگاه شیکاگو (University of Chicago) بر این موضوع تاکید کرده و آن را یک ضرورت دانسته است.
این ضرورت به خصوص در مورد واکسن فایزر که از طریق لقاح ژنتیک، آنتی بادی تولید می کند، محسوس تر است.
زمان لازم برای تزریق دز سوم در مورد برخی واکسن ها مانند سینوفارم 6 ماه است اما در مورد فایزر باید حداقل 28 روز از تزریق دز دوم بگذرد تا تزریق دز سوم امکان یابد.
با این حال، طبق گفته محققان، اگر به هیچ وجه واکسنی که در دو دوز اول استفاده شده را پیدا نکردید می توانید از واکسن دیگری برای دز سوم استفاده کنید چرا که همین حالت هم بهتر از تزریق نکردن واکسن است.
تزریق دوز سوم چه معایبی دارد؟
طبق گزارش الجزیره چیزی که بیش از همه سازمان بهداشت جهانی را نگران کرده این است که کشورها در توزیع واکسن برای تزریق دوز سوم، عدالت را کنار بگذارند و واکسن ها را به شیوه بدی تقسیم کنند.
تیدروس أدهانوم (رئیس سازمان بهداشت جهانی) در تاریخ چهارم اگوست نگرانی خود را نسبت به این موضوع ابراز کرد و گفت که "اگرچه صدها میلیون نفر در انتظار اولین دز مصرفی خود هستند، برخی از کشورهای ثروتمند برای تهیه دزهای تکمیلی (دز سوم) اقدام کرده اند."
طبق اعلام رئیس سازمان بهداشت جهانی، "تا به امروز، بیش از چهار میلیارد دز واکسن در جهان مورد استفاده قرار گرفته است. بیش از 80 درصد از این دزها توسط کشورهای ثروتمند و متوسط استفاده شده است. این در حالی است که بیش از نیمی از جمعیت جهان هنوز واکسینه نشده اند. "
ادهانوم ادامه داد: "من علاقه همه دولت ها را برای حفاظت از مردم خود در برابر جهش دلتا درک می کنم، اما نمی توانیم بپذیریم که کشورهایی که از منابع بین المللی واکسن (کوواکس) استفاده کرده اند همچنان از آنها استفاده کنند؛ در حالی که آسیب پذیرترین افراد جهان بدون محافظت باقی بمانند."
بنابراین، مشخص است که سازمان بهداشت جهانی ترجیح می دهد به جای تزریق دوز سوم در آلمان و ایتالیا، دوز اول در کشورهای آفریقایی زده شود و به همین دلیل، تزریق دز سوم بیش از هر چیز به کاهش تعداد واکسن و بی عدالتی بهداشتی منجر میشود.
منبع: خبر فوری