نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، ابراز امیدواری کرد که دور جدید مذاکرات مربوط به توافق هستهای، امکان بازگشت متقابل دو کشور به این توافق را فراهم سازد.
به گزارش شفقنا از شبکه خبری «الجزیره» قطر، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی توییتر از «رابرت مالی»، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نقل کرد که گفتوگوهای انجامشده با ایران در دور چهارم نشست کمیسیون مشترک برجام در شهر وین، پایتخت اتریش، سازنده بوده و پیشرفت محسوسی را به خود دیده است. بنا بر گزارش الجزیره، مالی همچنین ابراز امیدواری کرده که دور پنجم مذاکرات وین، امکان بازگشت متقابل آمریکا و ایران به برجام و پایبندی به تعهدات خود در آن را فراهم کند. به گزارش خبرگزاری «بلومبرگ»، در زمینهای از حاصل شدن پیشرفت در مذاکرات با امریکا، ایران خود را برای افزایش سطح صادرات نفت آماده میکند. شرکت ملی نفت ایران معادن نفتی را برای کار آماده میکند و مذاکرات پیرامون صادرات با مشتریان بالقوه در جریان است.
ایران برای حیات بدون تحریم آماده میشود
الکساندر نوواک خبر داده که طی چند ماه آینده، در بازار نفت، شاهد کسری نفت خواهیم بود. اما به زودی احتمال دارد که اوضاع تغییر کند. در صورت لغو تحریمهای اعمالی علیه ایران و بازگشت این کشور به برجام اوضاع متحول خواهد شد. در چنین شرایطی، در سال جاری، ایران میتواند، استخراج نفت خود را دو برابر کند و در حدود 2 – 3 میلیون بشکه نفت در شبانهروز صادر کند. برای اعضای اوپک پلاس، چنین سناریویی نویدبخش بروز مشکلات است. احتمال دارد، کشورهای نفتی متزلزل شوند. اما، به گفته کارشناسان، فعلاً بعید به نظر میرسد که بازگشت ایران مستعد واردکردن ضربه به قوانین بودجهای روسیه باشد.
ایران استفاده از خط لوله پایانه پاسگانه تا بندر جاسک را آغاز کرده است که امکان دور زدن تنگه هرمز را که شریان انرژی منطقه بشمار می رود، فراهم می سازد. این خط لوله امکان انتقال حداکثر یک میلیون بشکه نفت در شبانهروز را برای ایران ممکن می سازد.
از سخنان بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران چنین برمی آید که ایران قصد دارد، عرضه نفت و میعانات گازی را حداکثر تا 4.5 میلیون بشکه در شبانهروز افزایش دهد. 2.2 میلیون بشکه نفت در شبانهروز برای مصرف داخلی کشور و 2.3 میلیون بشکه در شبانهروز برای صادرات در نظر گرفته شده است. در صورت لغو تحریمها، ایران وارد سطح 4.5 میلیون بشکه در شبانهروز خواهد شد و طی 2 -3 ماه میتواند، بازارهای نفتی را تحت فشار قرار دهد. ظهور یک کانال دیگر در صادرات نفت میتواند، به بروز بی ثباتی در عرضه و تقاضا منجر شود. (منبع: نزاویسیمایا گازتا (روسیه))
تنش در آب های خلیج فارس
تعامل دیپلماتیک آمریکا با ایران روی لبه تیغ است. برای هر دو کشور، تنش ها در هیچ کجا بالاتر از آب های شلوغ خلیج فارس نیست؛ جایی که یک حادثه میتواند منطقه را به آتش بکشاند. احتمالا زمان آن رسیده که دو کشور از لبه تیغ فاصله بگیرند. از برخی جهات، اینکه ایالات متحده و ایران توانسته اند از درگیری جدی در خلیج فارس اجتناب کنند، قابل توجه است. حتی در بهترین زمان ها، خلیج فارس با عبور و مرور ترکیبی از قاچاقچی ها، قایق های تفریحی، کشتی های جنگی، کشتی های باری و نفتکش ها مواجه است. حتی زمانی که سلاح و مسائل نظامی مطرح نباشد هم خلیج فارس برای هر دریانوردی مکانی پیچیده به شمار می رود و درگیری اسرائیل، ایران و دیگر بازیگران حوزه خلیج فارس در سایه این منطقه را خطرناک تر کرده است.
حادثه محتمل است. ایالات متحده و ایران به عنوان نیروهای متقابل دیرینه، پیشینه ایمنی خوبی ندارند. در سال 2012، ناوشکن «یو.اس.اس پورتر» با یک نفتکش برخورد کرد. در سال 2009، کشتی «یو.اس.اس نیو اورلئانز» با زیر دریایی تهاجمی «یو.اس.اس هارتفورد» برخورد داشت. در سال 2020، یک موشک سرگردان ایرانی به یک ناو پشتیبانی این کشور برخورد کرد و 19 کشته بر جا گذاشت و یک ماکت ناو هواپیمابر ایرانی به طور تصادفی در کانال بندرعباس غرق شد و آبراه اصلی ایران را مسدود کرد.
خلیج فارس منطقه دشواری است که احتمال رویارویی و تحریکات نمایشی در آن بالاست. در حالی که تنش و برخوردهای ناامن افزایش یافته، می توان گفت زمان آن رسیده که مسئولان در ایران و ایالات متحده از رویکرد قدیمی خود عقب نشینی کنند و روندی را در پیش بگیرند که مخاطرات را در منطقه خلیج فارس کاهش دهد.
راهکار
ایالات متحده امروز به توافق مشابهی با ایران نیاز دارد. «راهنمای استراتژیک امنیت ملی موقت» که توسط دولت بایدن منتشر شده، پوششی عالی برای مقامات نیروی دریایی در «ارتقاء دیپلماسی به عنوان ابزار اولیه ما» ارائه می دهد. اگر آمریکا و ایران می خواهند تمایل خود را برای همکاری مشترک در یک توافق استراتژیک گسترده نشان دهند، شاید زمان آن رسیده که توانایی های خود را در اجرای یک توافق تاکتیکی ساده که مزایای فوری امنیتی برای کل منطقه دارد را نیز نشان دهند.
(منبع: فوربز / تحریریه دیپلماسی ایرانی)