ستاره صبح-
علیاصغر مونسان، وزیر میراث فرهنگی روز گذشته در آیین افتتاحیه نمایشگاه بینالمللی گردشگری و صنایعدستی با اشاره به آسیب گسترده این صنعت در شرایط کرونایی گفت: امیدواریم با تولید واکسنهای داخلی، تمامی مدلهای گردشگری کشور همچون گردشگری کشاورزی، اکوتوریسم و طبیعتگردی در سال ۱۴۰۰ رونق بگیرد.
وی با اشاره به شرایط سخت دولت دوازدهم گفت: تحریمهای گسترده و ظالمانه سبب شرایط سخت و بودجه انقباضی برای دولت شد و بهطور طبیعی بودجه معیشتی و بهداشتی در اولویت قرار گرفت. مونسان با اشاره به اتفاقات اخیر کشور گفت: سیل ابتدای سال ۹۸ و اتفاقات ناشی از افزایش نرخ بنزین و پسازآن شیوع کرونا از آسیبهایی بود که به گردشگری ضربه زد، اما نتوانست گردشگری را زمینگیر کند.
اعتبارات ۲۳ هزار میلیارد تومانی دولت در حوزه گردشگری
وزیر میراث فرهنگی با اشاره اعتبارات ۲۳ هزار میلیارد تومانی هزینه شده در حوزه گردشگری در دولت دوازدهم گفت: هماکنون پروژههای مختلف گردشگری با اعتبارات ۱۵۹ هزار میلیارد تومانی در دست افتتاح است. وی از ساخت و ایجاد ۴۰۸ هتل و هتل آپارتمان با حدود ۴۱۷ هزار تخت در دولت دوازدهم خبر داد و گفت: این اقدامات در دورهای بود که کشور تحت تأثیر تحریمهای گسترده بود. مونسان در ادامه با اشاره به ۳۴ هزار اثر ثبت ملی در ایران گفت: اعتبارات دولتی در این بخش تنها ۲۰۰ میلیارد تومان بود که قطعاً با این میزان اعتبارات حفاظت از آثار باستانی ممکن نیست، ازاینرو از سرمایه مردمی بهره بردیم. در این راستا از سرمایههای بخش خصوصی برای حفاظت و مرمت، ایجاد اقامتگاه و هتل بوتیکها استفاده کردیم که خود سبب جذب گردشگر در مناطق تاریخی شد. محدودیتهای مالی و فشارها سبب شد از بودجه دولتی دستبرداریم و به سمت اقتصاد مردمی پیش برویم. وزیر میراث فرهنگی همچنین از تأسیس ۲ هزار و ۲۰۰ واحد گردشگری در تمام روستاها و شهرهای کشور خبر داد و گفت: این امر به توزیع گردشگری کشور کمک میکند. وی ایجاد طرح تجاریسازی برای صنایعدستی را از اقدامات وزارت اعلام کرد و گفت: صادرات یک میلیارد و نیم دلار صنایعدستی از طریق گمرک نتایج همین طرح تجاریسازی است، به همین میزان نیز محصولات صنایعدستی بهصورت چمدانی صادرشده، اما شیوع کرونا و افزایش مواد اولیه نیز به این حوزه آسیبزده است.
اجازه مختصر سفرهای نوروزی را گرفتهایم
ولی تیموری، معاون گردشگری کشور نیز بابیان اینکه نمایشگاه امسال نمایشگاه بیم و امید است، گفت: شرایط کنونی به خاطر شیوع کرونا در سراسر جهان جوی از نگران و بیمناکی است و امید داریم با تمام شدن این دوران گردشگری دوباره رونق بگیرد. او با اشاره به دوران سخت کرونا در گردشگری و محدودیتهایی که برای سفر ایجادشده است، گفت: الان به فکر گشایشهای جدید هستیم و این نمایشگاه گامی در این راستا و یک رزمایش برای برنامههای پیش رو است. در ادامه وامهای حمایتی دولتی، اجازه مختصری را برای سفرهای نوروزی بهصورت محدود و مشروط به رعایت پروتکلها گرفتهایم. آقای مونسان هم برای سفرهای نوروز بهصورت محدود و کنترلشده به ستاد کرونا قول داده است تا فعالان گردشگری از درآمدهای گردشگری بهرهمند شوند.
صنعت گردشگری دیگر تکمحصول
و نقطه محور نیست
تیموری بابیان اینکه توزیع سفر در کشور ازجمله رویکردهای اصلی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی است، گفت: صنعت گردشگری دیگر تکمحصول و نقطه محور نیست. ٢۴٠٠ پروژه فقط در اصفهان و شیراز ایجاد نشده؛ گردشگری مویرگی در کشور ریشه دوانده است. هدفمند کردن بازارها رویکرد دوم ما بوده که مختص گردشگران خارجی است. آقای مونسان با عدد چهار میلیون و ۶۰۰ هزار گردشگر خارجی، سازمان را تحویل گرفت. این سالها روی همین عدد درجا میزدیم، اما این عدد در سال ٩٨ باوجود افت گردشگر بینالمللی در سهماهه آخر، نزدیک به ٩ میلیون شد و تعداد گردشگران بینالمللی دو برابر شد.
تیموری با اشاره به توقف سفرهای بینالمللی با شیوع ویروس کرونا، اظهار کرد: در همین یک سال با حفظ آمادگی همه خلأها را پوشش دادیم. اسنادی در سطح ملی، منطقهای، استانها و روستاها آماده کردیم و خدمات و محصولات را متنوع و استاندارد کردیم. الان بهروزترین خدمات گردشگری دنیا را داریم.
معاون گردشگری اضافه کرد: امیدواریم برگزاری نمایشگاه بینالمللی گردشگری گشایشی تدریجی برای شریان گردشگری و رزمایشی برای گردشگری داخلی شود. وی بابیان اینکه امسال با توجه به شرایطی کرونایی برای برگزاری نمایشگاه اعلام عمومی نشد، گفت: نگاه به نمایشگاه حمایتی بود و حتی هزینه اجاره سالن نمایشگاه از محل وجوه دولتی پرداختشده است.
چهاردهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و صنایعدستی صبح دیروز (سهشنبه، پنجم اسفند) با حضور علیاصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایعدستی و میهمانان ویژه این مراسم در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران افتتاح شد. این نمایشگاه که برای نخستین بار به دلیل شرایط ویژه کرونا با شرایط خاص برگزار میشود در 4 سالن آماده اطلاعرسانی در خصوص موضوعات گردشگری و صنایعدستی است. در این نمایشگاه که حدود ۱۶۰ شرکت فعال در حوزه گردشگری حضور دارند سه سالن به حوزه گردشگری و یک سالن به صنایعدستی و هنرهای سنتی اختصاص دارد.