هیات تحریریه
4 آوریل 2023
تارنمای دی کریدل
برگردان و تنظیم علی اصغر شهدی
[email protected]
· گزارش: آمریکا خواهان توافق هستهای موقت با ایران است
· مذاکرات برای احیای برجام اواخر سال گذشته پس از اینکه آمریکا ایران را به طرح خواستههای «غیرسازنده» متهم کرد، شکست خورد.
· به گزارش روز دوشنبه آکسیوس، دولت بایدن با متحدان اروپایی و اسرائیل درباره توافق موقت احتمالی با ایران صحبت کرده است که به جمهوری اسلامی وعده کاهش برخی از تحریمها در ازای توقف برخی از جنبههای برنامه هستهای غیرنظامیاش را میدهد.
به گفته چندین مقام اسرائیلی و آمریکایی که با نشریه اکسیوس تارنمای ( وبسایت ) خبری آمریکائی صحبت میکردند، دولت ایالات متحده علاقه مند به یک توافق موقت با ایران است که در ازای کاهش برخی تحریمهای وضع شده علیه این کشور، تهران متعهد به مسدود کردن بخشهایی از برنامه انرژی هستهای خود گردد.
با این حال، گزارشها حاکی از آن است که مقامات ایرانی از این طرح آگاه هستند و آن را رد کرده و گفتهاند که یک توافق موقت «قبلاً جواب نداد» و «آنها توافقی که چیزی کمتر از توافق هستهای 2015 (برجام) را شامل شود، نمیخواهند».
در سال 1394 (2015) ایالات متحده، ایران و پنج قدرت هستهای دیگر - روسیه، چین، فرانسه، آلمان و بریتانیا - برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را امضا کردند. این توافق تواناییهای توسعه هستهای ایران را در ازای کاهش همه جانبه تحریمها محدود کرد.
سه سال بعد، واشنگتن به طور یکجانبه از توافق خارج شد و کمپین تحریمی به اصطلاح «فشار حداکثری» را علیه تهران به راه انداخت.
آکسیوس قبلاً گزارش داده بود که اسرائیل به دولت بایدن گفته است که غنیسازی بیش از 60 درصد ایران میتواند باعث حمله اسرائیل شود. فشارها و تهدیدهای اسرائیل دلیل غنیسازی 60 درصدی ایران است، زیرا تهران در پاسخ به حمله مخفیانه اسرائیل به تاسیسات هستهای نطنز در فروردین 1400 (آوریل 20219) و قبل از آن ترور فخری زاده دانشمند هستهای ایران در آبان 1399 (نوامبر 2020) این اقدام را انجام داد.
مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا برای احیای برجام در سال 1400 (2021) پس از روی کار آمدن جو بایدن در واشنگتن آغاز شد.
در حالی که به نظر میرسید با اظهارات امیدوارانه مقامات هر دو طرف، این مذاکرات پیشرفت مثبتی داشته است، فشار اسرائیل بر واشنگتن، علاوه بر درخواستهای ایران از تشکیلات نظارت هستهای سازمان ملل برای پایان دادن به تحقیقات در مورد سایتهای هستهای خود - همراه با همکاری دفاعی رو به رشد ایران با روسیه - باعث شد تا مذاکرات به هم بخورد.
به گفته مقامات ایرانی، بیش از یک چهارم از 2000 بازرسی از سایت هستهای که در سراسر جهان توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) از سال 1399 (2020) انجام شده، در ایران صورت گرفته است.
برخلاف این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی هرگز اجازه بازدید از تأسیسات هستهای اسرائیل را نداشتهاند.
فشار جدید کاخ سفید برای یک توافق موقت در پی گزارشهایی مبنی بر غنیسازی اورانیوم توسط جمهوری اسلامی به «سطوح نزدیک به تسلیحات» صورت میگیرد.
تهران در ماه اسفند (فوریه) این گزارشها را رد کرد و آنها را «لکه سیاه و تحریف حقایق» خواند.
در ماههای اخیر، دولت بایدن دیپلماسی با ایران را رد کرده و تحریمها علیه این کشور را افزایش داده است. مقامات آمریکایی بارها گفتهاند که تلاش برای بازگشت به توافق هستهای ایران موسوم به برجام، اولویت ندارد و بایدن، رئیسجمهور آمریکا در آبان ماه سال گذشته (نوامبر 2022) اعلام کرد که این توافق «مرده» است. مقامات آمریکایی و اسرائیلی نیز تهدیدات خود علیه ایران و منطقه را افزایش دادهاند.