چشمانداز صنعت گردشگری
بر اساس برنامه ششم توسعه ایران برای سال 1394 تا 1398 نرخ رشد سالانه 15 درصد و تعداد گردشگران 13 میلیون نفر در نظر گرفته شد. در این صورت باید تا پایان برنامه ششم، ایران به درآمد 10 میلیارد دلاری حاصل از گردشگری میرسید. برنامه هفتم توسعه در حال اجراست. بر اساس این برنامه، برای سال 1399 تا 1403 نرخ رشد سالانه گردشگری 10 درصد در نظر گرفته شده تا در پایان این برنامه تعداد گردشگران به 20 میلیون نفر و درآمد حاصل از آن 25 میلیارد دلار باشد.
نتایج این برنامهها از سوی متولیان اعلام نشد، اما بررسی آمارهای پراکنده و اظهارات مقامات نشان میدهد نتیجه مطلوب حاصل نشده است.
گردشگران یک روزه
علیاصغر شالبافیان، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی هفته گذشته به خبرگزاری مهر گفت: «در ۹ ماهه نخست امسال بیش از ۳ میلیون گردشگر وارد کشور شدهاند. حدود ۱۴ درصد این گردشگران بازدیدکننده یک روزه بودند.» به عبارتی 420 هزار نفر از گردشگرانی که در سال جاری به ایران آمدند، اقامتی نداشتند. اقامت نداشتن هم یعنی فرصت چندانی برای بهره بردن از ورود گردشگر فراهم نشده است. آمارهای معاون وزارت میراث فرهنگی نشان از ناکامی ایران در برنامه توسعه گردشگری میدهد.
لغو تورهای گردشگران خارجی
2 سال دیگر تا پایان چشمانداز برنامه هفتم توسعه گردشگری در ایران مانده است؛ اما آمارهای مقامات چندان دلخوش کننده نیست. در ماههای اخیر نیز برخی از کشورها هشدار منع سفر به ایران دادهاند. به گزارش ایسنا، در مهرماه سال جاری نیز رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران از لغو حدود ۹۰ درصد سفر گردشگران خارجی به ایران و بیش از ۵۰ درصد ریزش سفرهای خارجی ایرانیها خبر داد.
بودجه 500 میلیاردی برای جذب گردشگر
شالبافیان، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی گفت ۵۰۰ میلیارد تومان برای مقابله با ایرانهراسی در بودجه سال آینده در نظر گرفتهاند. حالا باید دید در شرایط فعلی، ایران چگونه میتواند تا 2 سال دیگر به درآمد 25 میلیارد دلاری حاصل از گردشگری برسد.