الیجا جی مگنیر
10 فوریه 2023
تارنمای میدل ایست ای
برگردان کوتاه سازی و تنظیم علیاصغر شهدی
[email protected]
کشورهایی که ادعای دموکراتیک بودن ندارند، در مورد کمک به زلزلهزدگان به شیوهای انسانیتر از غرب عمل کردهاند. زمینلرزهای به بزرگی 7.8 ریشتر ترکیه و سوریه را لرزاند و بیش از 24 هزار کشته و دهها هزار زخمی برجای گذاشت و انتظار میرود تعداد تلفات افزایش یابد.
ترکیه که از نظر نظریه آمادگی مقابله با بلایای طبیعی را دارد، معتقد است کمکهای فنی و انسانی با مقیاس فاجعه زلزله تناسبی ندارد، اما غرب به رهبری آمریکا و اروپا کمک فوری به سوریه ارسال نکرده است. سوریه که هنوز پس از نزدیک به 12 سال جنگ ویرانگر، تحت تحریمهای غرب قرار دارد و اندکی از توانایی ترکیه را نیز ندارد. استانداردهای دوگانه، شعار کشورهایی است که مدعی تمدن، انسانیت، دموکراسی، آزادی و توجه به حقوق بشر هستند.
در این میان بریتانیا «2.7 میلیارد دلار» تسلیحات به اوکراین و «6 میلیون دلار» کمک به 23 میلیون نفر در ترکیه و سوریه در بلایای طبیعی پیشنهاد کرد. این رفتار را با چه معیاری میتوان ارزشگذاری کرد؟
وقتی اراده سیاسی وجود داشته باشد، چندین میلیارد دلار برای جنگ و تخریب پیدا میشود، ولی برای کمک به انسانیت و نجات جان انسانها ناگهان همه چیز گم میشود. انگلیس فشار را به 15 مؤسسه خیریه منتقل کرد تا بتواند بقول جیمز کلورلی وزیر امور خارجه انگلیس 6 میلیون دلار برای زلزلهزدگان هزینه کند.
غرب استانداردهای تکراری را تعیین کرده و حقوق بشر را ستایش میکند؛ اما معلوم میشود که حقوق بشر پوششی برای اعلان جنگ علیه هر کشوری است که تسلیم دیکتههای غرب نشود. غرب که با بهانههای دروغین از طریق جنگهای نظامی نتوانست ملتها را تحت سلطه خود درآورد، به تنبیه مردم از طریق تحریمهای سخت روی آورده است. این تحریمها بهندرت دولتها را سرنگون کرده و اصولاً اقدامات یا سیاستهای آن را تغییر داده است.
زمانی که رکش تیلر سون، وزیر امور خارجه سابق ایالاتمتحده روی کار آمد، وزارتخانه وی دستورالعملهای کلی را که باید رعایت شود، تشریح کرد. در یادداشت فاش شدهای که از کاخ سفید به تیلر سون برای هدایت اقدامات سیاسی او ارسالشده، آمده است: «ما باید حقوق بشر را به عنوان یک موضوع مهم تنها در رابطه با دشمنانی چون چین، روسیه، کره شمالی و ایران در نظر بگیریم تا اینکه با دوستان».
همانطور که جوزپ بورل، رئیس روابط خارجی و نایبرئیس گروه عالی اتحادیه اروپا گفته است، رهبران قاره اروپا از همان دستورالعمل پیروی کردهاند. بورل با افشای رویکرد نژادپرستانه و استعماری اروپاییها گفت: «اروپا یک باغ است ... و بیشتر نقاط دیگر جهان یک جنگل.»
او گفت که تصمیم اروپا برای جلوگیری از فعالیت رسانههای دشمن در این قاره، جهت حمایت از آزادی بیان هست. انسانیت موردستایش رهبران غربی در تاریکترین فاجعه یک بلای طبیعی غایب است.
کشورهای انگشتشماری در حال ارائه کمک هستند؛ اما سوریه برای بازسازی این کشور جنگزده به صدها میلیارد دلار نیاز دارد. کشورهایی که ادعای دموکراتیک بودن ندارند نشان دادهاند که در کمک به افرادی که با بلایای طبیعی روبرو هستند، انسانیتر از کشورهای غربی هستند. اقدامات ارزشهای واقعی ملتها را آشکار میکند و استانداردهای دوگانه شعار کشورهایی است که مدعی تمدن، انسانیت، دموکراسی، آزادی و توجه به حقوق بشر هستند.