به نظر شما تا چه میزان احتمال دارد شورای روابط خارجی سپاه را در لیست گروه های تروریستی قرار دهد؟
اقدامی که پارلمان اروپا در استراسبورگ انجام داد جمهوری اسلامی را حساس کرده است.البته ایران واقف است که قطعنامه پارلمان اروپا ضمانت اجرایی ندارد اما می تواند تشویق کننده دولت های اروپایی باشد تا در شورای روابط خارجی اروپا به عنوان یک قانون با ضمانت اجرایی تصویب شود.
پارلمان اروپا اقدام علیه سپاه را تحت فشار افکار عمومی و نمایندگان کشورهای اروپایی که با مخالفان جمهوری اسلامی در ارتباط هستند تصویب کرده است.البته دولت ها با توجه به خصومتی که بین ایران و اروپا شکل گرفته نسبت به این قطعنامه بی میل نبودند.نمایندگان پارلمان تصور می کنند با این اقدام جلوی تضییع حقوق بشر در ایران را می گیرند.
هدف دولت های اروپایی این است که قطعنامه در شورای روابط خارجی نیز تصویب شود.اما بنده بعید می دانم که این موضوع به تصویب شورای روابط خارجی برسد.زیرا به عقیده بنده آمریکا مخالف این کار است.انگلیس نسبت به ایران روند تندی را اتخاذ کرده،خصوصا بعد از اعدام علیرضا اکبری این روند تشدید شد.وزیر خارجه انگلستان به آمریکا سفر کرد تا حمایت دولت بایدن را برای فشار بیشتر علیه ایران را بدست آورد اما آمریکا در آن مقطع کلی گویی کرد.
آمریکا اشاره ای به سپاه و تحریم تازه علیه ایران نکرد.این مسئله نشان میدهد که آمریکا مخالف این کار است.زیرا آمریکا تصور می کند یک دریچه برای گفتگوی مستقیم با ایران باز شده که نمی خواهد بسته شود.البته آنها در اظهاراتشان اعلام می کنند که مذاکرات در اولویت نیست اما این سخن مصرف داخلی دارد.پشت صحنه به دنبال راه حل و گفتگو با ایران هستند.به نوعی تایید هم کردند که دو یا سه دور گفتگو با طرف ایرانی داشته اند.
آنها از داخل ایران تحلیل دارند و نمی خواهند روزنه مذاکرات بسته شود.آمریکا می داند اگر اروپا دست به اقدامی بزند ایران واکنش متقابل انجام می دهد و شرایط خطرناک می شود.
اروپا از نظر امنیت همیشه به پشتوانه آمریکا دلگرم بوده است بنابراین اگر در یک مسئله امنیتی آمریکا مخالف باشد اروپا عقب نشینی می کند.
از جنبه حقوقی نیز اگر شورای روابط خارجی این مصوبه را تصویب کند ایران شکایت می کند زیرا نیروی رسمی نظامی یک کشور به عنوان یک گروه تروریستی خطاب شده است.ایران هم به طور رسمی اعلام کرده که عمل متقابل انجام می دهد.
بنابراین هم نیروی مسلح ایران و هم نیروهای مسلح اروپا تروریست خطاب می شوند و این مسئله می تواند در عرصه های مختلف مانند خلیج فارس و دریای عمان بحران ایجاد کند.
انگلیس در جبل الطارق یکی از کشتی های ایرانی را دستگیر کرد و در پی آن ایران هم اقدام متقابل انجام داد و کشتی انگلیس را بازداشت کرد.کره و یونان هم این کار را کردند و ایران اقدام متقابل انجام داد.حال تصور کنید این مسئله در اتفاقات نظامی انجام شود و در خلال بحران یک شلیک اضافه منجر به درگیری در یک منطقه شود.اروپا و آمریکا هیچکدام چنین چیزی را نمی خواهند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که خیلی بعید است که سپاه در فهرست گروه های تروریستی قرار گیرد.
ارزیابی شما از تهدید ایران مبنی بر خروج از ان پی تی چیست؟
ایران به دنبال پیشگیری از تصویب قطعنامه پارلمان در شورای روابط خارجی است.اینکه امیر عبداللهیان مطرح کرده در صورت تصویب به خروج از ان پی تی فکر خواهد کرد در حقیقت می خواهد به طرف مقابل یک هشدار داده باشد.
بورل هم که برآیند کشورهای اروپایی در مسئله سیاست خارجی محسوب می شود برای جلوگیری از بسته شدن روند مذاکرات با این کار مخالفت کرده است.
با توجه به آرای بالا در صدور قطعنامه علیه سپاه بازهم به نظر شما در شورای روابط خارجی تصویب نخواهد شد؟
اروپا باید پیامد ها عمل خود را ببیند.پیش از این هم بسیاری از مسائل بوده اند که در پارلمان تصویب شده اما در شورای روابط خارجی رای نیاورده است.آنها یا باید درها را ببندند و آماده بحران در منطقه باشند یا اینکه این قطعنامه را تصویب نکنند. گروه های اپوزسیون ایران با حضور در پارلمان نمایندگان را تحت فشار قرار می دهند و باعث می شوند مردم و رسانه های آن کشورها هم تحت تاثیر مسائل مطرح شده از سوی آنها قرار گیرند.البته دولت های اروپایی هم از اینگونه تبلیغات استقبال می کنند.اما وقتی افکار عمومی مطالبه کنند نمایندگان آنها باید برای این مطالبه اقدام عملی انجام دهند و این موضوع در اروپا مهم است.
نظر شما در ارتباط با سفر رئیس دوما روسیه به ایران چیست؟ایا صادرات سوخو 35 از روسیه به ایران می تواند باعث تنش بین ایران و اروپا شود یا خیر؟
واقعیت این است که رئیس دوما نقش استراتژیک در روسیه ندارد.اما سفر رئیس پارلمان روسیه به ایران در این مقطع به نوعی دادن پیام به کشورهای غربی است.به نظر بنده این سفر در زمان مناسبی انجام می شود و پیامی به شورای خارجی پارلمان اروپاست. اروپا و آمریکا بارها اعلام کرده اند که نگران نزدیکی روابط ایران و روسیه هستند.وقتی این مسئله چندین بار مطرح می شود و رئیس پارلمان روسیه به ایران می آید آنها را نگران می کند. لذا ایران به طور غیر مستقیم پیام می دهد که اگر بخواهید قطعنامه را تصویب کنید ما به روسیه در همکاری های دفاعی نزدیک تر می شویم.سفر رئیس دومای روسیه به ایران می تواند یک اهرم فشار علیه شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا باشد. اگر تهران-مسکو روابط دفاعی خود را گسترش دهند تمرکز آمریکا باید روی خلیج فارس بیشتر شود و این موضوع به نفع روسیه است تا بتواند در اوکراین آزاد تر عمل کند.انتقال بحران از اوکراین به خلیج فارس برای روسیه یک آرزو است.