توسط الکس کیمانی
05 ژانویه 2023
تارنمای اویل پرایس نزدیک به محافل نفتی
برگردان علیاصغر شهدی
Asghar.shahdi@gmail.com
زولتان پوزسار، تحلیلگر شرکت خدمات مالی و بانکداری سوئیس میگوید: «دلار زدایی از صنعت جهانی نفت در حال انجام است.»
حدود 40 درصد از ذخایر اثباتشده نفت جهان به روسیه، ایران و ونزوئلا تعلق دارد که همه آنها با تخفیف عمده نفت به چین میفروشند.
رئیسجمهور چین، شی جین پینگ، متعهد شده تا تلاشها را در جهت ترویج استفاده از یوان در معاملات انرژی افزایش دهد.
دلار زدایی از صنعت جهانی نفت در حال انجام است. چنین تحولاتی به سرعت اتفاق نمیافتند، اما مصمم و به تدریج به پیش میرود و این اتفاق در حال انجام است. پس جهت جابجایی پولی بر اساس تحولات ژئوپلیتیک فعلی، کوتاه مدت و میانمدت، تغییر نخواهد کرد. زولتان پوزسار تحلیلگر شرکت خدمات مالی و بانکداری سوئیس اخیراً به مشتریان هشدار داده که دلار زدایی از صنعت نفت جهانی در حال انجام است – حتی اگر نتوانیم بازی پایانی را از جایی که امروز قرار داریم ببینیم.
البته همه چیز در مورد چین است. پوزسار برای ما از حسابوکتاب اوپک میگوید.
حدود 40 درصد از ذخایر اثباتشده نفت به اعضای اوپک و اوپک پلاس مانند روسیه، ایران و ونزوئلا تعلق دارد که همگی نفت خود را با تخفیفهای عمده و در هماهنگی با طرح پترو-یوان پکن به چین میفروشند.
کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس - به ویژه عربستان سعودی و امارات متحده عربی - 40 درصد دیگر از ذخایر نفت را در اختیاردارند و بهطور فزایندهای به چین علاقهمند هستند.
20 درصد باقیمانده نیز در دسترس چین است و چین در حال حاضر بزرگترین واردکننده نفت خام در جهان است.
به این صورت دلار زدایی پیش میرود. از نظر تجارت جهانی، یوان حدود 2.7 درصد از تسویه حسابهای جهانی را به خود اختصاص میدهد، درحالیکه دلار 41 درصد را به خود اختصاص داده است. این یک تهدید قریبالوقوع برای دلار بهحساب نمیآید اما گسترش تدریجی تهدیدها زمان قابلتوجهی را میطلبد. ازاینجا به بعد است که تهدیدها شتاب میگیرند.
چین و شورای همکاری خلیجفارس
رئیسجمهور چین، شی جین پینگ در نشستی در ریاض پایتخت عربستان پیشنهاد کرد که کشورهای شورای همکاری خلیجفارس از بورس نفت و گاز طبیعی شانگهای برای انجام تسویه حسابهای تجاری خود به یوان استفاده کامل کنند.
در سال قبل میلادی جایگاه پترو یوآن تثبیت شد، زیرا چین مسیری را برای خرید فزاینده نفت و گاز از مکانهایی که دوستدار پترو یوان هستند هموار میکند. جنگ روسیه علیه اوکراین و واکنش غرب به تحریم تنها به عنوان یک کاتالیزور بیشتر عمل کرده است.
پوزسار در یادداشتی به مشتریان که توسط ایریش تایمز منعکس شد، هشدار داد: «چین میخواهد قوانین بازار جهانی انرژی را بازنویسی کند و این کار را با حذف دلار ابتدا از مدار کشورهای عضو بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) به انجام رساند، کشورهایی که تحت تأثیر «تسلیحاتی شدن» ذخایر ارزی دلاری غرب قرارگرفتهاند تا روسیه را مجازات و پوتین را از پر کردن خزانه خود در زمان جنگ بازدارند.»
آنچه در اینجا اتفاق افتاد، گشایش پنجرهای از فرصتهای بزرگ برای پکن است که طی آن کشورهای عربی حوزه خلیجفارس اطمینان مییابند که خریداران تضمینی برای نفت و گازشان درازای پرداخت به یوان وجود دارد و شی وعده داد که «نفت خام و گاز طبیعی را به شیوهای سازگار و در مقادیر زیاد از شورای همکاری خلیجفارس وارد خواهد کرد.»
چین و عربستان در سفر رئیسجمهور چین به ریاض بیش از 30 میلیارد دلار قرارداد تجاری امضا کردند. این 30 میلیارد دلار اهرم است که فقط به ترویج بیشتر طرح پترو یوآن کمک میکند.
بیش از 25 درصد واردات نفت خام چین از عربستان سعودی انجام میشود و به نظر میرسد که شورای همکاری خلیجفارس بهطور اجتنابناپذیری پترو یوآن را موردپذیرش قرار خواهد داد، حتی اگر به دلیل قرار داشتن این کشورها در شبکه منابع مالی غرب موانع زیادی در این مسیر وجود داشته باشد.
چین بهتنهایی یک تریلیون دلار از اوراق قرضه خزانهداری ایالاتمتحده را در اختیار دارد و سعودیها به دستگاه مالی غرب و دلارهای نفتی گره خوردهاند. جدا کردن ریال (واحد پول عربستان) از دلار، اگرچه بیسر و صدا و فعلاً به صورت تحقیقاتی موردبحث قرارگرفته اما یک شوک دراماتیک برای پادشاهی دلار خواهد بود. چیزی که ولیعهد عربستان در نظر دارد فعالانه در مورد قراردادهای نفتی به یوان با چین به بحث بپردازد.
یوان به تدریج در حال از بین بردن آرام تاج و تخت دلار در بازارهای نفت و کالا و به عنوان ارز ذخیره انتخابی عمل میکند. این همان چیزی است که بریکس و سازمان همکاری شانگهای (SCO) در مورد آن اتفاق نظر دارند. با هر بار سفت شدن پیچ تحریمها توسط غرب، پکن به اهداف پترو یوآنی خود نزدیکتر میشود.