آلودگی هوا در وضعیت خطرناک
دکتر عباس شاهسونی، رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت بابیان اینکه روز جمعه شاخص کیفیت هوا در تهران ناسالم برای تمام گروهها است، به ایسنا گفت: با توجه به گزارشهای ایستگاه سنجش آلایندههای هوا، شاخص کیفیت هوا در تهران بالاتر از ۱۵۰ و ناسالم برای تمام گروهها بود. روز گذشته بالاترین شاخص کیفیت هوا با عدد ۲۵۱ و بسیار ناسالم مربوط به ایستگاه منطقه ۳ تهران است، گفت: مردم در این شرایط آلودگی هوا، کمترین تردد را در فضای بازداشته باشند و حتماً از ماسک مناسب استفاده کنند. گروههای حساس به ویژه کودکان، سالمندان، افراد مبتلا به بیماریهای تنفسی، قلبی و عروقی و ... و افراد چاق، مبتلایان به دیابت و سایر بیماریهای زمینهای، کمترین تردد را در فضای بازداشته و ورزشکاران هم در این شرایط در فضای باز ورزش نکنند و در صورت ورزش در فضای باز، مدت و ساعت آن را کاهش دهند. در شرایط ادامه آلودگی هوا، افزایش قابلتوجه خطر بیماریهای قلبی و عروقی یا ریوی و مرگ زودرس در بیماران قلبی و سالمندان ایجاد میشود و افزایش قابلتوجه علائم تنفسی در کل جمعیت رخ خواهد داد. وی اظهار کرد: بیماران قلبی، تنفسی، مادران باردار، سالمندان و بیماران دیابتی از منزل خارج نشوند و افراد عادی هم از فعالیتهای طولانی و سنگین خارج از منزل اجتناب کنند.
مازوت سوزی در ۹۰ درصد
نیروگاههای بخاری
ایسنا نوشت: سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیطزیست ضمن تأکید بر عدم مازوتسوزی در تهران گفت: از بین ۱۶ نیروگاه بخاری در کشور ۱۴ نیروگاه مازوتسوزی دارند. داریوش گل علیزاده درباره مازوتسوزی در نیروگاههای بخاری تهران اظهار کرد: تنها نیروگاه بعثت در منطقه ۱۶ تهران قابلیت مازوتسوزی دارد که از سال ۹۳ با حکم قضایی این بخش آن پلمبشده است. وی افزود: مازوت در نیروگاههای بخاری یا توسط صنایع سوزانده میشود اما صنایع ما در چند روز اخیر قطعی گاز نداشتند که بخواهند به سمت سوخت دوم و مازوتسوزی روند. نیروگاههایمان نیز مازوت سوزی نداشتهاند. گل علیزاده مازوتسوزی در برخی نیروگاههای کشور را تأیید کرد و توضیح داد: از ۱۶ نیروگاه بخاری در کشور ۱۴ نیروگاه مانند نیروگاه طوس در مشهد، مفتح در همدان، سهند بناب در تبریز، ایرانشهر در سیستان و بلوچستان، شهید منتظری در اصفهان، شهید منتظر قائم در البرز، شهید رجایی در قزوین و بندرعباس مازوتسوزی دارند.
مازوتسوزی در تهران
وی علت آلودگی هوا را مازوتسوزی ندانست و افزود: به عنوان نمونه تا دو سال گذشته در تبریز مازوتسوزی نداشتیم اما آلودگی هوا بود. در این مواقع میتوان گفت مصرف مازوت عامل ایجاد آلودگی هوا نیست اما میتواند در شهرهایی که در مجاورت نیروگاهها هستند، شدید کننده آلودگی هوا باشد. بدین جهت در سالهای گذشته با وجود مصرف صرفاً گاز، به علت وارونگی دما، آلودگی هوا داشتیم. مازوتسوزی در تهران را تکذیب میکنیم چراکه واقعاً چنین چیزی وجود ندارد. وی درباره این پرسش که آیا نیروگاه بخاری منتظر قائم در البرز به علت نزدیکی به تهران بر آلودگی پایتخت تأثیر ندارد؟ گفت: مسیر باد دارای اهمیت است. منتظر قائم حدود سه هفته است که به علت کمبود گاز و برای توسعه در حال مازوتسوزی است. انتشار آلودگی از منتظر قائم به سمت شهر قدس و اسلامشهر خواهد بود. به گفته سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیطزیست نیروگاه شهیدرجایی قزوین اگر میتوانست با باد ۳۰ کیلومتر آلایندگی را جابهجا کند اصلاً مشکلی وجود نداشت. ما به دنبال چنین وزش بادی هستیم چراکه آلایندگی منتشرشده را تخلیه و رقیق میکند اما بهطورکلی مسیر باد شهیدرجایی به سمت اشتهارد و نظرآباد است و تهران در مسیر آن نیست.
معاون سازمان حفاظت محیطزیست: توزیع سوخت گازوئیل استاندارد تنها در ۱۶۴ جایگاه
معاون محیطزیست انسانی سازمان حفاظت محیطزیست گفت: از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۳۰ هزارپایش انجامشده که حدود ۱۵ هزار مورد آن در این چند ماه اخیر بوده و در بسیاری از موارد اخطاریههای لازم صادر و پیگیریهای قضایی انجامشده است.
به گزارش ایرنا از روابط عمومی حفاظت محیطزیست استان تهران، ایرج حشمتی در حاشیه گشت و پایش ویژه شبانه در مناطق جنوب تهران بابیان اینکه محیطزیست دنبال تعطیلی فعالیت صنایع نیست، اظهار داشت: بسیاری از این واحدها دارای مشکلات و آلودگیهایی هستند که از طریق اعطای وام از صندوق ملی محیطزیست درصدد کمک به آنها، به ویژه واحدهایی که از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان برای رفع آلایندگی استفاده میکنند، هستیم. حشمتی در ادامه بابیان اینکه پالایشگاهها، پتروشیمیها و صنایع بزرگ مقیاس با نصب تجهیزات پایش آنلاین، تحت نظارت محیطزیست هستند و در صورت مشاهده هرگونه آلودگی هوا، اقدامات قانونی انجام خواهد شد، تصریح کرد: قطعاً فعالیت صنایع و کارگاههای کوچک، واحدهای صنفی و خدماتی آلاینده، واحدهای شن و ماسه و منابع متحرک به علت استفاده از سوختهای فسیلی، در ایجاد و تشدید آلودگی هوا در شرایط وارونگی دما نقش دارند.
توزیع کم سوخت گازوئیل استاندارد
معاون محیطزیست انسانی سازمان حفاظت محیطزیست به عدم توزیع گازوئیل با استاندارد یورو ۴ در همه جایگاههای سوخت کشور اشاره کرد و افزود: سوخت نفت گاز یورو ۴ و ۵ در ۱۶۴ جایگاه در کلانشهرها و محورهای مواصلاتی توزیع میشود که انتظار داریم با برنامهریزی و اقدامات لازم از سوی وزارت نفت، توزیع سوخت استاندارد در سراسر کشور انجام شود و در حال حاضر استفاده از سوخت غیراستاندارد در تشدید آلودگی هوا نقش مؤثری دارد. حشمتی تصریح کرد: وزارت نفت موظف بوده از ابتدای سال ۱۴۰۰ سوخت توزیعی در تمام جایگاههای سوخت را با استاندارد یورو ارائه کند، اما از برنامه عقب است و انتظار داریم وزارت نفت در این خصوص اقدامات لازم را به سرعت انجام داده و سوختهای توزیعی از استاندارد ملی برخوردار باشد.