به نظر شما کاهش قیمت گاز و افزایش ذخایر انرژی در اتحادیه اروپا چه تاثیری در جریان جنگ اوکراین و نحوه تعامل اروپا با ایران خواهد داشت؟
برخی در کشور معتقد بودند که اروپا زمستان و پاییز سختی را پیش رو خواهد داشت. مشخص بود که این رویکرد در قبال غرب درست نبود. اروپا به دلیل ذخایر گاز و نفتی که دارد در زمستان به مشکل جدی بر نخواهد خورد.
همچنین کشورهای اروپایی با کشورهای شمال آفریقا و قطر قراردادهای واردات گاز و انرژی منعقد کرده اند که می تواند بخشی از نیاز های آنها را تامین کند. در کنار این موضوع برخی تحریم های ونزوئلا هم برداشته شده تا این کشور بتواند نفت خود را به اروپا صادر کند.
در مجموعه 28 کشور اتحادیه اروپا بر سر نحوه برخورد با روسیه شکاف هایی به وجود آمده که دیگر حاضر نیستند سیاست واحدی را در ارتباط با روسیه در پیش بگیرند.حتی در نشست وزرای دفاع گروه جی 7 نتیجه ملموسی برای حمایت از اوکراین اتخاذ نشد.این مواضع باعث نگرانی اوکراین از حمایت های کشورهای غربی شده است.
مکرون به همراه نخست وزیر آلمان قرار بود سفری به مسکو داشته باشند تا بتوانند برخی مسائل فی مابین را حل و فصل کنند اما این سفر تحت فشار آمریکا انجام نشد.علی رغم اینکه اروپا به طور کامل از روسیه قطع امید نکرده است اما تلاش می کند همانطور که گفته شد از دیگر کشورها منابع انرژی خود را تامین کند.
تامین نیازهای انرژی اروپا در زمستان باعث می شود این کشورها برای احیای برجام دیگر تلاش های ملموسی انجام ندهد.البته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا علی رغم تاکید بر مسائل حقوق بشری ایران گفته است که نمی خواهد احیای برجام با ایران را از دست بدهد.زیرا آمریکا نمی خواهد در منطقه خاورمیانه مشکل جدید برایشان به وجود بیاید.واشنگتن درگیر مسئله اوکراین ، چین و تایوان است.اگر مذاکرات به جایی نرسد و شکست بخورد ایران به دنبال غنی سازی بیشتر اورانیوم خواهد رفت. این عمل واکنش اسرائیل را در پی خواهد داشت.
به نظر شما رویکرد چین در قبال اروپا و روسیه چه خواهد بود؟
شی جین پینگ رهبر زیرکی است.بعد از حمله پوتین به اوکراین علی رغم اینکه پکن و مسکو پیمان های استراتژیکی در زمینه های مختلف بسته اند اما به روسیه سلاح ارسال نکرد. هر دو کشور به دلیل دشمنی واحد با آمریکا در کنار یکدیگر قرار گرفته اند.قدرت چین مبتنی بر توانمندی های اقتصادی و قدرت روسیه مبتنی بر توانمندی های نظامی است.به همین دلیل پکن نمی خواهد برای مقابله با آمریکا از توان نظامی اش استفاده کند.
چین به تایوان حمله نمی کند به دلیل اینکه بازار اقتصادی اش در دنیا را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد.این عمل باعث می شود اروپا و آمریکا از اقتصاد چین خارج شوند.رشد اقتصادی چین از عدد 11 درصد به عدد 3نیم درصد رسیده است و این یک زنگ خطری برای مقامات پکن است که تنش خود با غرب را افزایش ندهند.
چین در 4سال گذشته حدود 750میلیارد دلار از آمریکا واردات و صادرات داشته امروز این رقم به 250 میلیارد دلار رسیده است. آمریکا نمی خواهد بیشتر از این حجم تبادلات کاهش پیدا کند.بنابراین چین برای حفظ این رقم وارد رویارویی با آمریکا در زمینه نظامی نمی شود.بقای چین در حفظ موقعیت اقتصادی اش است. کنار رفتن چین از رقابت های اقتصادی در اروپا و آمریکا راه هند را باز خواهد کرد تا بتواند جای چین را در دنیا پر کند.هند اخیرا روند رو به رشدی در اقتصاد داشته است.حضور پر رنگ چین در کشوری مانند استرالیا نشان از تحولات اقتصادی دارد. ریشی سوناک یک مهاجر هندی تبار بوده که امروز به نخست وزیری انگلستان رسیده است.این مسئله نشان می دهد رشد سیاسی و اقتصادی هند سرعت بالایی دارد.بنابراین چیم یک رقابت با هند دارد. غرب نمی خواهد چین را عصبی کند.آمریکا نمی خواهد باعث برانگیختن خشم چین شود زیرا ممکن است پکن دست به حمله نظامی به تایوان بزند.غرب به نوعی در مسائل سیاسی با چین بازی می کند.البته این نکته قابل تامل وجود دارد که آمریکا در مسئله تایوان موفق عمل نکرده است.