سهمیهبندی و قطع آب در همدان
مدیرعامل آب منطقهای استان همدان با اشاره به اینکه ذخیره آبی سد اکباتان وضعیت خوبی ندارد، گفت: به همین علت از تمام ظرفیت سد اکباتان نمیتوانیم استفاده کنیم و مجبور به سهمیهبندی و قطع آب در ساعاتی از روز هستیم.
محمد ضروری اظهار داشت: آبگیری از سد تالوار با سرعت بالایی در حال تکمیل شدن است. در مرحله نخست از طریق این سد برای تست کار ۲۰۰ لیتر در ثانیه آب برای همدان تأمین میشود و در مرحله دوم ۶۰۰ لیتر در ثانیه، همچنین در پایان پروژه یعنی بهرهبرداری صددرصدی از آن هزار و ۲۰۰ لیتر بر ثانیه آب برای استان تأمین خواهد شد.
وی با اشاره به قطعیهای رخداده ضمن تشکر از همراهی مردم همدان، عنوان کرد: ذخیره آبی سد اکباتان وضعیت خوبی ندارد و به دلیل مصرف بالا و گرمای هوای همدان ذخیره آبی آن از دست رفته است به همین علت از تمام ظرفیت سد اکباتان نمیتوانیم استفاده کنیم و مجبور به سهمیهبندی و قطع آب در ساعاتی از روز هستیم. وی تأکید کرد: در حال حاضر با استفاده از چاههای اجارهای کشاورزان سعی داریم آب موردنیاز مصرفی و شرب همدان را تأمین کنیم. ضروری بیان کرد: وضعیت سهمیهبندی و قطعی روزانه آب در همدان مدت زیادی ادامه ندارد و به زودی مشکلات تأمین آب شرب در همدان مرتفع خواهد شد.
آبرسانی سیار
به دلیل کاهش بارش برف در سالهای گذشته، طرح انتقال آب از تالوار به عنوان یکی از منابع آبی جایگزین سد اکباتان که حالا دیگر ورودی ندارد کلید خورد، اما هر بار به دلایلی متوقف شد تا جایی که مسئولان به فکر آبرسانی از نقطه دیگری شدند. تاکنون طرحهای انتقال آب به همدان اجرایی نشده و امسال و در ماههای اخیر همدانیها بحران آب را بهطور جدی احساس کردند بهطور که قطعی آب در روزهای اخیر به اوج خود رسیده است. در روزهای نیمه دوم مرداد ۱۴۰۱ قطعی آب در همدان بیش از پیش شده بهطور که از ۲۱ مرداد قطعی آب به مدت طولانی خانوادههای همدانی را با چالش جدی روبرو کرده است. با وجود تلاش مسئولان برای تأمین آب همدان از طریق حفر چاه، عدم اطلاعرسانی درباره قطعیهای مداوم و مدت زمان بالای قطعی شهروندان همدانی را به ستوه آورده، اما با این حال مسئولان آبفای استان در مصاحبههای خود اعلام کردند که قطعی آب از پیش تعیینشده نبوده و به دلیل خالی شدن مخازن آب بوده است. به هر حال پس از گذشت حدود یک هفته شرکت آب و فاضلاب استان برنامهای برای قطعی آب در همدان ارائه کرده است. به گفته مدیران همدان آبرسانی از تالوار به صورت شبانهروزی در حال انجام است و تا رسیدن آب از این سد طرح ضربتی آبرسانی به شهر همدان از طریق حفر چاه و اجاره چاههای کشاورزی انجام خواهد شد.
مردم ولایتمدار همدان با خویشتنداری همراهی و همکاری کنند
همچنین استاندار همدان روز گذشته از خط انتقال آب شرب همدان به تصفیهخانه شهید بهشتی بازدید کرده و نسبت به اطلاعرسانی زمانبندی دقیق برنامه مدیریت توزیع آب شهر همدان به مدیران آب منطقهای و آبفا تأکید کرد و گفت: مشکل تاریخی آب شرب مردم همدان، در ماههای آینده یکبار برای همیشه حل خواهد شد. قاسمیفرزاد بابیان اینکه یکی از پروژههایی که با سرعت بسیار بالا طی این چند ماه در سطح کشور اجرا شد، پروژه طرح آبرسانی همدان است، توضیح داد: ۱۷ سال در طرح آبرسانی همدان تأخیر صورت گرفته است، که طی این مدت تنها ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته؛ اما با اقدام و تلاش دولت سیزدهم و نگاه ویژه وزیر نیرو به این طرح، اکنون در مدت قریب به چهار ماه، بیش از ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. استاندار همدان تأکید کرد: مردم ولایتمدار همدان، با خویشتنداری، همراهی و همکاری لازم را داشته باشند تا طرح آبرسانی به شهر همدان، به اتمام برسد.
آبرسانی سیار به ۲۲ روستا
مدیر امور آب و فاضلاب شهرستان فامنین نیز از آبرسانی سیار ۲۲ روستای این شهرستان استان همدان خبر داد و گفت: از تعداد ۶۲ روستای فامنین تعداد ۴۲ روستا تحت پوشش امور آب و فاضلاب شهرستان هستند. محسن اکبری اظهار کرد: امور آب و فاضلاب شهرستان فامنین در حال حاضر علاوه بر خدماترسانی به این تعداد روستای تحت پوشش به ۱۳ روستای غیر تحت پوشش نیز خدمات ارائه میدهد و آبرسانی سیار دارد. با توجه به تنش آبی سال جاری هماکنون امور آب و فاضلاب شهرستان به ۲۲ روستای سطح فامنین آبرسانی سیار دارد که از این تعداد ۹ روستا تحت پوشش آبفا بوده و ۱۳ روستا تحت پوشش نیستند.
تبعات خشک شدن چشمه کوهرنگ
شهروندان شهرکرد حدود ۱۰ روز است که آب ندارند. مسئولان مرتبط میگویند آب چشمه کوهرنگ گلآلود و غیرقابل تصفیه است. اما حتی اگر این مشکل رفع شود، خطر دیگری چشمه کوهرنگ و مردم استان چهارمحال و بختیاری را تهدید میکند؛ خطر خشک شدن کامل چشمه کوهرنگ.
به گزارش تجارت نیوز، حدود ۱۰ روز است که آبرسانی به مردم با تانکرهای آب و توزیع بستههای آب صورت میگیرد. مقامات میگویند که بعد از بارانهایی سیلآسای اخیر، آب چشمه کوهرنگ گلآلود شد. چشمهای که ۵۰ درصد آب شهرکرد را تأمین میکند. ۱۸ مرداد بود که روابط عمومی شرکت آبفای چهارمحال بختیاری اعلام کرد که خط تأمین آب شرب کوهرنگ را از دست دادهایم. حالا اهالی شهرکرد ظرف به دست، خود را به تانکرهای آبرسان میرسانند تا بتوانند برای نیاز روزانه خود آب بگیرند.
محمد درویش، فعال محیطزیست در صفحه اینستاگرامی خود درباره وضعیت چشمه کوهرنگ گفت: چشمه کوهرنگ منبع آب شهرستان کوهرنگ تا شهرکرد و برخی از روستاهای اطراف ان است. مراکز علمی کشور، به ویژه در چهارمحال و بختیاری از سال گذشته هیچ گزارشی از وضعیت آب دهی این چشمه راهبردی ارائه نکردند. این موضوع بسیار نگرانکننده است. این فعال محیطزیست با اشاره به وضعیت زرد کوه، گفت: ذخایر یخچالی در زرد کوه و بالادست چشمه کوهرنگ تقریباً از دست رفته است. این نشان میدهد لایههای زیرین خاک در حال فروپاشی است. این موضوع میتواند مقدمه خشک شدن کامل چشمه کوهرنگ باشد که میتواند یک بحران جدی برای استان چهارمحال و بختیاری و البته اصفهان و زایندهرود باشد.
شهرکرد نیاز به منبع آب دیگری دارد
محمد درویش گفت: با توجه به تغییرات اقلیمی و خطر گرمایش جهانی که پیوسته در حال افزایش است، بار دیگر این موضوع ثابت میکند که نباید در این دو استان چیدمان توسعه را شرطی میکردیم. امیدوارم این درس عبرتی باشد و به سرعت افزایش بارگذاری از منابع آب را متوقف کنیم.
این فعال محیطزیست ادامه داد: باید شهرکرد و چل گرد از نظر پدافند غیرعامل مجهز به منابع آب دیگری هم باشند. این وضعیت نشان میدهد که چه آب باشد و چه آب نباشد ما با بحران آب شرب مواجه هستیم. این خطری است که از آن به عنوان خطر خشکسالی مدیریتی یاد میکنم.
تأمین آب نیمی از شهرکردیها از چشمه کوهرنگ
آن طور که فرشاد متقی، مدیر روابط عمومی آبفای استان چهارمحال گفت: «چشمه کوهرنگ ۵۰ درصد آب شهرکرد را تأمین میکند. ۵۰ درصد مابقی هم از طریق ۳۲ حلقه چاه در اطراف شهر تأمین میشود.» (شهروند)
به عبارتی اگر چشمه کوهرنگ خشک شود، شهرکرد با بحران جدی آب مواجه است. نه تانکر میتواند نیاز آبی شهرها و روستاهای متصل به این منبع آبی را تأمین کند، نه توزیع بستههای کوچک آب.
آب به شهرکرد میرسد
حیدری، استاندار چهارمحال و بختیاری گفت: از تمام ظرفیتهای استان، آبفای کشور و وزارت نیرو استفاده شد و نتیجه پیگیریها، اجراشدن خطوط پدافندی مدنظر بود. خط پدافندی اول که برای افزایش دبی مسیر تصفیهخانه سامان بود اجرایی و آب به شهرکرد منتقلشده است. طرح پدافندی دوم (عمان به سامانی) نیز وارد مدار شده اما خط پدافندی سوم (طرح فدک) شروع به کارکرده اما احتمالاً تا ۲ الی ۳ روز آینده آب به شهرکرد برسد.