سریال «جیران» آخرین ساخته حسن فتحی است، اما بهراحتی نمیتوان لقب پرحاشیهترین اثر این کارگردان پرحاشیه را به نام آن نوشت. اگر تنها به فعالیت چند سال اخیر فتحی نگاه کنیم، به راحتی این موضوع را درک خواهیم کرد. اختلاف بین سازندگان سریال «آهوی من مارال» و «جیران» قبل از پخش اولین قسمت از مجموعه «جیران» رسانهای شد، اما پسازآنکه ساترا رأی به نفع «جیران» داد، ماجرا مسکوت ماند و همگی اینطور فکر کردند که مشکلی برای سریال جیران پیش نخواهد آمد؛ اما در میانه راه، خبری از شکایت سازندگان «آهوی من مارال» به دادسرا منتشر و همین موضوع موجب توقف پخش «جیران» شد.
در ادامه بیانیهای از سوی سازندگان سریال «آهوی من مارال» منتشر شد که در آن صراحتاً به این موضوع اشاره شده بود که آنها حاضرند به خاطر مخاطبان سریال «جیران» با انجام اقداماتی از سوی طرف مقابل، شکایت خود را پس بگیرند تا شرایط برای پخش ادامه این مجموعه نیز میسر شود. در این میان پلتفرم فیلیمو که از جانب مخاطبان و رقبای خود تحتفشار قرار گرفته بود، با انتشار بیانیه تبلیغاتی از بازیگران سریال «آهوی من مارال» که در نفی خواسته سازندگان این سریال بود، سعی داشت همهچیز را به نفع خود تمام کند، اما با گذشت چند روز، خبرگزاری قوه قضاییه خبری را منتشر کرد که موجب نگرانی بیشازاندازه مخاطبان «جیران» شد: «تمام قسمتهای سریال با پیگیری شاکی خصوصی در اجرای قانون حمایت از حقوق مؤلفان، مصنفان و هنرمندان از روی پلتفرم فیلیمو حذف شد.»
بنابراین در این شرایط احتمال کمی وجود دارد که سازندگان «جیران» بتوانند خود را از این موضوع تبرئه کنند و تنها باید به توافق دو طرف امید داشت.
پرداختن به زندگی مولانا از سوی ایران، ترکیه و فرانسه
این اولین بار نیست که حسن فتحی با چنین چالشی مواجه میشود. آخرین حاشیه قبل از «جیران» برای او، به فیلم «مست عشق» مربوط میشود که تولید مشترک ترکیه و ایران و با محوریت زندگی مولانا ساخته شده است. پس از جنجالهای فراوانی که بین سازندگان ایرانی و ترک این اثر اتفاق افتاد، اعلام شد طرف ایرانی سهم طرف دیگر را خریده است. اکنون نیز مهران برومند تهیهکننده این فیلم در گفتگویی اعلام کرده به زودی نسخه سینمایی «مست عشق» همزمان در ایران و ترکیه اکران و سپس یک مینی سریال پنج قسمتی از آن در یکی از پلتفرمهای نمایش خانگی پخش میشود؛ اما جدا از حواشی «مست عشق» که پیرامون چگونگی تولید و پخش این اثر شکل گرفته است، سال ۹۸ و درست زمانی که اولین اخبار از این فیلم منتشر شده بود، حاشیهای دیگر ایجاد شد که در آن زمان سروصدا کرد. این حاشیه مربوط به تولید مشترک ایران و فرانسه درباره زندگی مولانا بود که قرار بود به کارگردانی ژانکلود کریر ساخته شود.
مهدی حسینی تهیهکننده ایرانی این فیلم در همان زمان در گفتگویی با ایلنا ضمن بیان اینکه تولید فیلم سینمایی مولانا از دو سه سال قبل در فرانسه آغاز شده است، درباره همزمانی ساخت این فیلم با «مست عشق» فتحی گفت: «ما گلایه خودمان را نسبت به این مسئله اعلام کردهایم. بههرحال نباید درباره مولانا موازی کاری کرد. نمیدانم گروه تولید «مست عشق» در جریان شروع پروژه ما بودند یا نه ولی میدانم آقای فتحی در جریان تولید فیلم مولانا در فرانسه بود؛ یعنی در این حد میدانم که در سفارت فرانسه، من، آقای ژان کلود کریر و آقای فتحی مهمان بودیم و در واقع ایشان اطلاع داشت که فیلم مولانا در پاریس در حال ساخت و دو سال است افراد در حال کار روی این پروژه هستند، ولی خب تصمیم شخصی ایشان است و ما به آن احترام میگذاریم.»
حال پس از چند سال از ماجرای پرداختن به زندگی مولانا و شرایط پیرامونی آن، این اتفاق برای سریال «جیران» رخ داده است. با این تفاوت که سازندگان «آهوی من مارال» نتوانستند از شکایت صرفنظر کنند. باید دید این ماجرا در انتها چه نتیجهای خواهد داشت.
چرا عوامل سریال «جیران»
سکوت کردهاند؟
احسان جوانمرد نویسنده سریال «جیران» در واکنش به عدم دسترسی کاربران به دیگر قسمتهای این سریال تاریخی بخشهایی از پرسش و پاسخهای احتمالی درباره این مجموعه را استوری کرد و نوشت:
«آپدیت پرونده جیران:پرسش: در چه تاریخی گزارش هیئت کارشناسی به دادگاه تحویل میشود؟ پاسخ: طبق آخرین وعده هیئت محترم کارشناسی روز شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ این اتفاق میافتد.
پرسش: آیا محتوای گزارش به نفع جیران است یا به ضرر جیران؟ پاسخ: امیدواریم که به نفع جیران باشد، اما تا زمان انتشار گزارش رسمی هیچکس نمیداند و هر اظهارنظری صرفاً گمانهزنی خواهد بود. پرسش: آیا روز شنبه یا روزهای بعدازآن توقیف سریال پایان مییابد؟ پاسخ: اینجا هم جز گمانهزنی اطلاع شفافی وجود ندارد و کاملاً وابسته به نظر قاضی محترم دادسرای فرهنگ و رسانه است. سکوت سنگین عوامل به دلیل بیاعتنایی نیست؛ تنها و تنها دلیلش پرهیز از جاروجنجالهای رایج است تا پرونده سیر طبیعی خودش را طی کند، بلکه این معضل یکبار برای همیشه و به شکل ریشهای حل شود. همچنان عذر خواه شما خوبانم و منتظر نتیجه.»