هشدار ماسک
سرمای هوا باعث شده مترو و ناوگان حملونقل عمومی، ادارات، فروشگاهها، شرکتها، کلاسها، تالارها و رستورانها تهویهای نداشته. ازدحام مردم در محیط فاقد تهویه و در شرایطی که بسیاری از آنها بدون آنکه مطلع باشند ناقل کرونا هستند، منجر به ابتلای سایرین میشود. در چنین شرایطی فقط یک راهحل وجود دارد، تعطیلی موقت شهرهای قرمز.
افزایش شهرهای قرمز
طبق اعلام ماسک، شهرهای قرمز کرونایی افزایش یافتند. به گزارش خبرآنلاین، اپلیکیشن ماسک وابسته به وزارت بهداشت نقشه جدید کرونایی کشور را در ۱۰ دیماه ۱۴۰۰ منتشر کرد. طبق اطلاعات منتشرشده در این نقشه شهرهای دیگری به لیست شهرهای قرمز اضافه شدند. ماسک اعلام کرد دماوند و فیروزکوه (تهران)، تربتحیدریه (خراسان رضوی)، زرند (کرمان)، رامسر (مازندران)، اراک (مرکزی)، جاسک (هرمزگان) و میبد (یزد) در وضعیت قرمز قرار گرفتند. طبق اطلاعات اعلامشده ۱۵ شهر در وضعیت قرمز قرار دارند، ۶۱ شهر نارنجی شده، رنگ کرونایی ۲۷۴ شهر زرد است و تنها ۹۸ شهر در وضعیت آبی هستند. شیوع ناگهانی امیکرون باعث پیک ششم کرونا شده است.
اوجگیری کرونا
در طول ۲۴ ساعت منتهی به ظهر روز گذشته ۴۴ نفربر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان به ۱۳۲ هزار و ۴۲۴ نفر رسید و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲۱ هزار و ۹۹۶ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد که یک هزار و ۲۰۹ نفر از آنها بستری شدند. به گزارش ایرنا از وبدا، مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، تاکنون ۶۰ میلیون و ۶۹۹ هزار و ۳۸۱ نفر دُز اول، ۵۴ میلیون و ۴۰ هزار و ۸۹ نفر دُز دوم و ۱۶ میلیون و ۸۷۷ هزار و ۷۸۲ نفر، دُز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریقشده در کشور به ۱۳۱ میلیون و ۶۱۷ هزار و ۲۵۲ دُز رسید. در شبانهروز گذشته ۵۷۲ هزار و ۷۷۵ دُز واکسن کرونا در کشور تزریقشده است. از روز شنبه تا یکشنبه ۱۰ بهمنماه ۱۴۰۰ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲۱ هزار و ۹۹۶ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد که یک هزار و ۲۰۹ نفر از آنها بستری شدند. مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور به ۶ میلیون و ۳۴۴ هزار و ۱۷۹ نفر رسید. تاکنون ۶ میلیون ۱۰۲ هزار و ۲۹۰ نفر از بیماران، بهبودیافته و یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. یک هزار و ۴۰۴ نفر از بیماران مبتلا به کووید ۱۹ در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. تاکنون ۴۴ میلیون و ۶۹۴ هزار و ۳۴۴ آزمایش تشخیص کووید ۱۹ در کشور انجامشده است.
افزایش موارد ابتلای
کودکان در پایتخت
معاون درمان ستاد کرونای استان تهران ضمن تشریح روند بیماری کرونا در تهران و امکانات بیمارستانی برای مقابله با موج ششم این بیماری با سویه امیکرون، گفت: تقریباً تعداد مراجعین سرپایی در حوزه درمان در روزبه مرز ۶۰۰۰ نفر رسیده است. ولی تعداد بستریهای جدید بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ مورد در روز است که یعنی از هر ۲۰ نفر یک نفر بستری میشود. تعداد کل موارد بستری در استان تهران اکنون حدود ۱۳۰۰ بیمار است که از این تعداد حدود یکچهارم در بخشهای مراقبت ویژه بستری هستند. دکتر نادر توکلی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به ورود استان تهران به پیک ششم کرونا، گفت: تفاوت این پیک با پیک قبلی در این است که تعداد ابتلا بالا است اما، خوشبختانه بیماری شدید کمتر است. او با تأکید بر اینکه بروز امیکرون در کودکان بیشتر است، اظهار کرد: نسبت به ماههای قبل ابتلا به کرونا در گروه سنی زیر ۱۰ سال افزایشیافته است. توصیه اکید ما استفاده از دو ماسک در اماکن عمومی است. برگزاری هر تجمع ریسک بالایی دارد، مگر اینکه فاصله اجتماعی رعایت شود و دز بوستر واکسن نیز تزریقشده باشد. وی افزود: توجه کنید که واکسن هم عامل جلوگیری از ابتلا نیست ولی کمک میکند در صورت ابتلا، شدت بیماری کم باشد. وی بابیان اینکه نمیتوان بهشدت قبل محدودیتهای کرونایی را اعمال کرد، ادامه داد: موضوع حائز اهمیت این است که طول دوره قرنطینه با سویه امیکرون کمتر و بین ۵ تا ۷ روز است و معمولاً بیماری هم خفیف است؛ بنابراین بازگشت به لاک داون و قرنطینه توصیه نمیشود.
بیشتر مبتلایان به کرونا واکسن نزدهها هستند
عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا تأکید کرد: منفی کاذب در تستهای تشخیصی کرونا با سویه امیکرون حدود ۵۰ درصد است؛ به همین دلیل ما میگوییم همه بیمارانی که علائم سرماخوردگی دارند مبتلا به امیکرون هستند؛ مگر اینکه خلاف آن ثابت شود. مسعود مردانی، عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا با اشاره به اینکه فعلاً بیماران مراجعهکننده به بیمارستانها عمدتاً سرپایی هستند، گفت: این بیماران عمدتاً با علائم سرماخوردگی، ضعف، سستی، گلو درد، تهوع و استفراغ به ما مراجعه میکنند که این علائم چیزی به جز کرونای امیکرون نیست. او تأکید کرد: متأسفانه عمده کسانی که اولین مبتلایان امیکرون هستند همان کسانی هستند که اصلاً واکسن تزریق نکردهاند. امیدوارم این افراد درس عبرت گیرند و با پایان دوره بیماری حتماً برای تزریق واکسن و یا تکمیل واکسیناسیون خود اقدام کنند. از طرفی کسانی هم که بیش از شش ماه از تزریق دز دوم واکسنشان گذشته باشد چون میزان آنتیبادی در بدن آنها کاهشیافته است، بیشتر در معرض ابتلا هستند. این متخصص بیماریهای عفونی درباره وضعیت ابتلای کودکان به کرونا، اظهار کرد: موارد ابتلای کودکان هم زیاد است؛ اکنون بیمارستانهای اطفال بدون مریض یا مرگومیر نیستند.
خانوادهها را برای حضور کودکان در مدارس تحتفشار نگذاریم
علیرضا ناطقیان فوق تخصص عفونی کودکان در خصوص اینکه آیا باز بودن مدارس برافزایش ابتلا تأثیر دارد؟ گفت: قوانین مربوط به حضور فیزیکی کودکان در محیطهای شلوغ باید آزاد شود و خانوادهها را برای حضور کودکان در مدارس تحت فشار قرار ندهیم. باید دید آیا مدارس ما و کلاسهای درسی امکان حضور دانشآموزان رادارند؟ در برخی نقاط کشور بالای بیست دانشآموز در کلاسهایی کوچک مینشینند.
افزایش موارد بستری کودکان در دنیا
دکتر علیرضا ناطقیان در پاسخ به این سؤال که وضعیت ابتلا به او میکرون در بین کودکان چگونه است؟ گفته میشود بخش کودکان بیمارستانها پرشده است آیا این خبر صحیح است؟ اظهار داشت: این روزها موارد مراجعه سرپایی و بستری در گروه سنی کودکان و در هر مقطعی از شیرخوارگی تا دوره نوجوانی افزایش پیداکرده است. در آمریکا حدوداً ۵۰ درصد کودکان زیر ۵ سال و در حدود ۷۰ درصد در بین ۵ تا ۱۲ سال افزایش موارد بستری وجود دارد. در آمارهای دنیا موارد بستری بین ۵۰ تا ۶۰ درصد بالا رفته است.
علامتهای ابتلا به او میکرون
دکتر ناطقیان در مورد اینکه علامتهای شاخص ابتلای کودک به او میکرون چیست؟ تصریح کرد: علائم او میکرون و سرماخوردگی در روزهای اول بسیار به هم نزدیک هستند. هر چه علائم مربوط به بینی واضحتر باشد یعنی کیپ شدن بینی و آبریزش و عطسه و همچنین نداشتن تب آنچنانی و بیحالی و بدندرد و سردرد و علائم گوارشی و به خصوص خشکی زبان و گلو وجود نداشته باشد بیشتر احتمال سرماخوردگی مطرح است. اگر در کودکی علائم سرفه بعد از دو سه روز از شروع علائم رو به بدتر شدن رفت به خصوص که سرفهها حالتی خروسکی گرفت و تب به جای کاهش رو به افزایش رفت و احساس بیحالی و ضعف و بدندرد او بهطور افزایشیابندهای بعد از یکی دو روز اول رو به بالا بود باید مشکوک قلمداد شوند و پزشک معالج یا باید از کودک پی سی آر انجام بدهد و یا با آزمایش خون تشخیص بدهد. بنابراین اگر بتوان برای کودکان نیز واکسیناسیون داشت از جهت کنترل پیک قابل موفقیتآمیز خواهد بود. وی افزود: مدت قرنطینه بیماران امیکرون کمتر از سویه دلتا و ۵ روز است؛ البته بعد از خروج از منزل تا ۵ روز هم باید با دو ماسک و رعایت شیوهنامههای بهداشتی تردد کنند. او با تأکید بر اینکه حملونقل عمومی میتواند خطرآفرین باشد، بیان کرد: افرادی که از وسایل حملونقل عمومی استفاده میکنند حتماً از دو ماسک استفاده کنند و از صحبت کردن غیرضروری و دست زدن به جاهای مختلف مترو و اتوبوس خودداری کنند. باید به محض پیاده شدن دست خود را با آب و صابون بشویند یا از ژلهایی بر پایه الکل استفاده کنند زیرا ضریب ماندگاری امیکرون بر سطوح بیشتر است و باید مراقب ایجاد آلودگی از این شیوه بود.