مناقشات عراق را چطور تحلیل میکنید؟
شاهد انتخابات مبهمی در عراق بودیم. مبهم از نظر نتایج انتخابات که برخی از جریانها نیز بر این باور هستند انتخابات به تقلب کشیده شده است. در همین راستا چند نکته وجود دارد؛ مهمترین علت ماندن الکاظمی؛ رفتن الکاظمی با جناح آمریکا نیست، بلکه قضیه مقاومت است. هدفشان مقاومت و حل مسئله حشدالشعبی است. آنها اصرار دارند که این گروه منحل شود. چون که به هیچوجه حاضر نیستند جناح مقاومت مثل حزبالله در عراق که اسمش حشدالشعبی است، حضورداشته باشد. با توجه به اتفاقی که در این مدت پیشآمده میتوان گفت پشت پرده این اقدامات دستهای اسرائیل باشد که برای برهم زدن استقرار عراق در منطقه اقدام میکند. استقرار عراق به هیچوجه برای آنها رنگ آرامش ندارد. به دلیل اینکه آنها احساس میکنند وجودشان از وجود عدم استقرار عراق در گروههای مقاومت و در منطقه و بالأخص عراق است. با توجه به چنین نیتی که دارند اجازه نمیدهند گروههای مقاومت و حشدالشعبی در عراق پیشرفت داشته باشند.
با توجه به روی کار آمدن جریان صدر که به این باور است حضور دائمی نیروهای آمریکایی را به عنوان نیروی اشغالگر یا جنگی در عراق نمیداند؛ تحلیل شما دراینباره چیست؟
کل جناحهای شیعیان و سنیها در عراق اکثراً از آمریکا راضی نیستند، ولی همچنین بین نیروهای شیعه و سنی ما بعضی از گروهها را میبینیم که راغب هستند برای وجود آمریکاییها در منطقه به بهانههای زیاد مبارزه کنند. حتی با توجه به مخالفتهایی که در این راستا وجود دارد! حضور آمریکاییها در عراق قانونی به شمار میآید. آمریکا کشور دستوری و قانونی است ولی ما قانونی نداریم که بگوییم آمریکاییها بیرون بروند. متأسفانه حکومت عراق پارلمانی و از مجلس آمده است و با خروجی این انتخابات، آمریکاییها میگویند من با بندهای قانونی این حکومت امنیت دارم و میتوانم در عراق بمانم. با این تفاسیر میبینیم که وجود نیروهای آمریکایی در عراق قانونی است.
همانطور که صدر موافق حضور آمریکاییها در عراق است ولی مخالف حضور شبهنظامی ایران در بغداد نیز هست، ارزیابی شما دراینباره چیست؟
به هیچوجه ملت عراق راضی نیستند کشوری در امور داخلی عراق دخالت کند. آنها میگویند ما خودمان مشکلات خودمان را حل میکنیم ولی دوتا اختلاف داریم. بهعنوانمثال، ایران در امور عراق دخالت کرد ولی مهمترین سؤالی که اینجا به وجود میآید؛ دخالت ایران در عراق چطور دخالتی بود؟ ایران میخواست عراق را حفظ کند و از جنگ طایفهای جلوگیری شود. همچنین جلوگیری از جنگ داخلی و اختلافات شد. درزمانی که داعش آمد هیچ کشوری حاضر نشد همراه عراق باشد ولی ایران همراه شد و امکانات در اختیارش قرارداد. پس به این نتیجه میرسیم که دخالت ایران در کشور عراق برای منافع دو کشور بود.
آیا با حضور جریان صدر عراق با اسرائیل تعامل میکند؟
خیر. اسرائیل میداند اگر کل کشورهای عربی وارد همکاری دوجانبه با اسرائیل شوند، عراق این کار را نمیکند. مطمئناً این همکاری به هیچوجه مثمر ثمر نیست. پس میدانند عراق مهمترین کشوری است که میتواند همکاری کند. رصدی که اسرائیل در عراق دارد میداند عراق خطر محسوب میشود.
با توجه به روی کار آمدن صدر روابط صدر و عربستان را چطور تحلیل میکنید؟
تا به اینجای کار مشکلی به وجود نیامده است. جریان صدر همچنین اکثر گروههای عراقی با عربستان مشکلی ندارند ولی ظاهراً عربستان دخالتهایی که در امور عراق دارد اکثر منفی است بالأخص 5200 نفر تروریست و داعش و آدمکش در زندان الهوت داریم. ولی ما توقع داریم ملت عراق حکومت عراق با همه کشورها ارتباط حسنه و روابط دوجانبه داشته باشد به جزء اسرائیل. هیچ اشکالی ندارد عربستان نیز هم مانند ایران در عراق ورود کند و به نفع این کشور باشد.