با انتصاب فرشاد مهدی پور بهعنوان معاون مطبوعاتی نظر و دغدغههای اهالی رسانه میتواند این مقام مسئول را در جهت رسیدن به اهداف تعیینشده یاری کند. مدیرمسئول روزنامه «ستاره صبح» تأکید کرد که معاون مطبوعاتی جدید استمرار در اعطای یارانه و کاغذ به مطبوعات بخش خصوصی را همچنان جدی بگیرد. این حرکت در دورههای گذشته نوعی بازآرایی محسوب میشد که لازم است در دوره جدید نیز تداوم پیدا کند. روزنامههای حاکمیتی، دولتی و عمومی امکانات بیشتری نسبت به روزنامههای بخش خصوصی داشته و دارند. به همین دلیل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درگذشته به این جمعبندی رسید که پرداخت یارانه و کاغذ دولتی را به روزنامههای حاکمیتی، دولتی و عمومی قطع کند. وقتی یارانه و کاغذ دولتی به روزنامههای حاکمیتی، دولتی و عمومی داده میشود مثل این است که روزنامههای بخش خصوصی دست بسته با آنها رقابت کنند.
ضرورت استفاده از نظر صاحبنظران
علی صالحآبادی با اشاره به تأکید معاون مطبوعاتی جدید بر لزوم «بازآرایی» نظام رسانهای کشور گفت: اگر منظورشان این است که باید در وضعیت مطبوعات و رسانههای کشور یک بازنگری صورت بگیرد و میزان اثرگذاری، حوزه نفوذ و… موردتوجه قرار گیرد، انجام این کار یک پروژه محسوب میشود که نیازمند توجه به نظرات اهلفن، صاحبان رسانهها، پیشکسوتان مطبوعات و خبرگزاریها و… است. دراینارتباط ابتدا باید از اهلفن پرسید آیا نظام رسانهای فعلی دارای نقص است؟ نقاط قوت و ضعف رسانهها کجاست؟ و ... . به کمک این اطلاعات و آنالیز آنها راحتتر میتوان به چگونگی بازآرایی نظام رسانهای فکر کرد.
وی تأکید کرد: آنچه لازم است که در بازآرایی نظام رسانهای موردتوجه قرار بگیرد، اقدامات درستی است که از سال ۹۲ در معاونت مطبوعاتی انجام شده؛ بهعنوانمثال در دوره آقای انتظامی یارانه و کاغذ با قیمت دولتی صرفاً به روزنامههای بخش خصوصی داده میشد تا مطبوعات مستقل تقویت شوند. این حرکت در آن دوره نوعی بازآرایی محسوب میشد. به عقیده من باید این اقدام همچنان ادامه پیدا کند در غیر این صورت روزنامههای حاکمیتی، عمومی و دولتی امکاناتی بیشتر از روزنامههای بخش خصوصی خواهند داشت و رسانههای مستقل دستبسته نمیتوانند با آنها رقابت کنند.
واریز هزینه آگهی در شهرستانها بهحساب روزنامهها
صالحآبادی افزود: کار دیگری که در دوره گذشته صورت گرفت، این بود که هزینه آگهیهای سرپرستان رسانهها در شهرستانها بهحساب سرپرستان رسانهها ریخته میشد و مشکل مالی برای روزنامهها پیش آمده بود. دراینارتباط اقدام خوبی که انجام شد این بود که مقرراتی وضع شد تا هزینه هر آگهی ابتدا بهحساب روزنامهها یا مجلات واریز شود و سپس درصد سرپرستان رسانه توسط روزنامه پرداخت شود. این اقدام درست و به نفع روزنامهها بود که اکنون هم نیازمند تقویت است.
اختصاص 20 میلیون دلار ارز دولتی برای مطبوعات
مدیرمسئول روزنامه ستاره صبح با اشاره به ارز اختصاصیافته به مطبوعات برای خرید کاغذ گفت: درگذشته ارز برای مطبوعات در نظر گرفته میشد و کاغذ با کیلویی ۵۲۰۰ تومان به مطبوعات داده میشد. اگرچه این مقدار نیاز کامل روزنامهها را برطرف نمیکرد، ولی کمک بزرگی برای فرهنگ مکتوب بود. دولت قبل در ماههای پایانی فعالیت خود ۴۰ میلیون دلار ارز برای مطبوعات و نشر تخصیص داد. لازم است معاونت مطبوعاتی جدید به کمک مطبوعات موضوع را پیگیری کنند، زیرا این مهم کمک مؤثری برای مطبوعات مکتوب است و در صورت تحقق، آینده فرهنگ مکتوب از امروز و دیروزشان بهتر خواهد شد.
تدوین آییننامههای صنفی
تدوین آییننامههای صنفی از نکاتی بود که در حکم وزیر ارشاد خطاب به معاون مطبوعاتی جدید آمده است. صالحآبادی دراینباره گفت: صنف مطبوعات به لحاظ کمیت محدود و به لحاظ اثرگذاری گسترده است. بهترین راه این است که مطبوعات اگر لازم دانستند، خودشان یک نظام صنفی درست کنند؛ نه اینکه دولت برایشان نظامنامه جامع بنویسد. فلسفه وجودی معاونت مطبوعاتی از زمان تأسیس تاکنون، حمایت بوده است. به نظرم تدوین آییننامه صنفی در شرح وظایف معاونت مطبوعاتی نیست. مهمترین کاری که معاونت مطبوعاتی باید بر روی آن تمرکز کند، حمایت از مطبوعات، خبرگزاریها و سایتهای خبری قانونی است تا در این شرایط نامناسب اقتصادی زنده بمانند.