به قلم مورگان آرتیوخینا
28 اوت 2021
تارنمای اسپوتنیک
برگردان و اقتباس علیاصغر شهدی
[email protected]
جنگ ایالاتمتحده در افغانستان تقریباً 20 ساله است، هرچند سابقه دخالت آمریکا در این کشور را باید دو برابر یعنی 20 سال قبل از لشکرکشی 2001 به افغانستان در نظر گرفت، دورهای که ایالاتمتحده تا حد زیادی مسئول به قدرت رسیدن گروههای افراطی اسلامگرا مانند طالبان، القاعده و داعش است. واشنگتن با استفاده از حربه مذهب، نفرت خود را از کمونیسم سکولار آشکار و مبارزه با دولتهای سکولار افغانستان را بهعنوان مبارزه عادلانه توصیف کرد.
«لئون پنتا» وزیر دفاع پیشین آمریکا و رئیس سیا، روز جمعه به سی.ان.ان گفت: «القاعده قدرت سابق خود را در افغانستان تحت حاکمیت طالبان به دست خواهد آورد و در آینده آمریکا به جنگ جدیدی نیاز خواهد داشت. ما باید به افغانستان برگردیم تا با داعش بجنگیم. احتمالاً وقتی القاعده دوباره با همین طالبان احیا شود، مجبور میشویم به آنجا برگردیم. آنها قبلاً پناهگاهی امن به القاعده داده بودند و احتمالاً دوباره این کار را خواهند کرد. من درک میکنم که چرا نیروهای خود را ازآنجا خارج میکنیم. ما میتوانیم میدان جنگ را ترک کنیم، اما نمیتوانیم جنگ علیه تروریسم که هنوز تهدیدی برای امنیت ما به شمار میرود را ترک کنیم».
اظهارات پنتا یک روز پس از یک سری حملات تروریستی مرگبار در کابل صورت گرفت که در آن 13 سرباز آمریکایی و دستکم 180 غیرنظامی افغان کشته و 1300 نفر دیگر زخمی شدند. گروه تروریستی داعش، شاخه افغانستان که در سال 2015 تأسیس یافت، مسئولیت این انفجارها را بر عهده گرفت.
«جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا پسازاین حادثه مرگبار گفت: «ما نه میبخشیم و نه فراموش خواهیم کرد. ما شما را شکار کرده و مجبور میکنیم هزینه آن را بپردازید.» او روز جمعه این مجوز را به تمامی فرماندهان آمریکایی داد تا در انتقام از بمبگذاریهای اخیر، اهداف داعش را موردحمله قرار دهند.
پنتا روز جمعه هشدار داد که طالبان تروریست بوده و مطمئناً از آنها حمایت میکنند. آنها در ایستهای بازرسی برای تروریستها کار میکنند.
طالبان در اولین دوره حکومت خود از سال 1996 تا حمله آمریکا در سال 2001، به القاعده اجازه داد در افغانستان پایگاههایی ایجاد کند - پایگاههایی که از آن نقاط برای انجام حملات تروریستی 11 سپتامبر 2001 علیه خود ایالاتمتحده استفاده میشد. طالبان در دوره شورشها که از سال 2002 آغاز و تا ماه جاری ادامه داشت به گروههای تروریستی همانند خود مانند جنبش اسلامی ترکستان شرقی (ETIM) اجازه داد تا در قلمرو تحت کنترلش پناه بگیرند.
درحالیکه پنتا در سال 2011 رئیس آژانس اطلاعات مرکزی ایالاتمتحده بود بر عملیات ضد تروریستی در پاکستان نظارت داشت که در آن اسامه بنلادن، رهبر القاعده و طراح حملات 11 سپتامبر کشته شد. پنتا بعداً رئیس پنتاگون شد و بر خروج 90 درصد نیروهای آمریکایی از افغانستان نظارت داشت و تا زمان خروج وی و باراک اوباما، رئیسجمهور وقت آمریکا در اوایل سال 2017، این تعداد را از 90 هزار نفر به حدود 8400 نفر کاهش داد.
طالبان این بار بهعنوان بخشی از تلاش بزرگتر برای به رسمیت شناخته شدن بینالمللی و منافع مالی و اقتصادی متعاقب، قول داده است تا به گروههای تروریستی پناه ندهد. چین، ایالاتمتحده، پاکستان و سایر ملل بهطور یکصدا از طالبان خواستهاند تا به این وعده خود پایبند بماند.
بایدن یک روز پس از تصرف کابل توسط طالبان گفت: «خروج طبق برنامه ادامه داشته و احتمال ادامه عملیات همانند جنگ اعلامنشده در یمن وجود دارد. ما مأموریتهای ضد تروریستی مؤثر علیه گروههای تروریستی در چندین کشور که در آنها حضور نظامی دائم نداریم را انجام میدهیم. در صورت لزوم، ما همین کار را در افغانستان انجام خواهیم داد. ما توانایی مبارزه با تروریسم را بیشازحد توسعه دادهایم بهگونهای که به ما امکان میدهد تا چهارچشمی بر تهدیدهای مستقیم علیه ایالاتمتحده در منطقه متمرکز شویم و در صورت نیاز سریع و قاطعانه عمل کنیم.»
القاعده، داعش و طالبان گروههای تروریستی هستند که در بسیاری از کشورها غیرقانونی هستند.