دلواپسی در مورد راستی آزمایی
درحالیکه عراقچی، معاون وزیر خارجه اطمینان داده بود که ایران بهدقت اقدامات آمریکا را راستی آزمایی خواهد کرد، روزنامه اصولگرای فرهیختگان با ابزار دلواپسی از روند احتمالی راستی آزمایی نوشت: " نکتهای که در مسیر توافق احتمالی ایران با طرف غربی باید مدنظر باشد، ماجرای راستی آزمایی رفع تحریمها است. بدین معنا که اگر توافق بر سر رفع همه تحریمها صورت گرفت، تازه به نقطهای خواهیم رسید که در آن ایران باید اقدام آمریکا را راستی آزمایی کند تا دوباره گرفتار ابهامهایی چون پینوشت 16 ضمیمه دوم برجام نشود. در این خصوص خبرگزاری ژاپنی کیدو گزارش داده که در صورت نهایی شدن توافق قرار است ابتدا آمریکا در بیانیهای، لغو تحریمهای دوره ترامپ را اعلام کرده و یک روز بعد، ایران در بیانیهای دیگر بازگشت به تعهدات برجامی را آغاز میکند. اینیک روز هم دقیقاً همان فرصتی است که گفتهشده ایران باید طی آن اقدامات آمریکا را راستی آزمایی کند. خب در این زمینه یک سؤال مهم مطرح است و آن اینکه اساساً ممکن است ظرف 24 ساعت این راستی آزمایی انجام شود؟ آنچنانکه برخی اخبار نشان میدهد، پیشبینیها برای امضای برخی توافقات طی 24ساعت پیشبینیشده صورت گرفته و حتی ممکن است چند فعلوانفعال بانکی هم در این بازه صورت بگیرد، اما خب همچنان این سؤال مطرح است که چگونه میشود در این بازه همه یا بخش عمدهای از موضوعات را رصد و بررسی کرد". این روزنامه در ادامه و با نادیده گرفتن تمام دستاوردهای برجام و اتهام زنی به تیم مذاکرات نوشت: "واقعیت این است که ماجرای «تقریباً هیچ» که اعتراف تاریخی و بزرگ رئیس وقت بانک مرکزی درباره عایدی برجام برای ایران بود، دقیقاً نتیجه همین تعجیل در مذاکره و توافق است؛ تعجیلی که تنها به ظواهر توجه دارد و دقت در لایههای بعدی مسائل را کنار میگذارد و ازآنجاکه شیطان در جزئیات است ممکن است هر کلاهی بر سر طرف ایرانی برود و چندین و چند سال مذاکره به تقریباً هیچ و خروج یکجانبِ از توافق ختم شود. ازاینرو باید از همین اکنون محکم ایستاد و راهی برای ارزیابی دقیق و راستی آزمایی اقدامات آمریکاییها پیدا کرد." این اظهارات فرهیختگان در حالی است که مزایای برجام بهویژه شکست اجماع جهانی و پاک شدن قطعنامههای سازمان ملل پس از خروج آمریکا مانع شکست اقتصاد ایران شد.
انتقاد از کلیت مذاکرات؟!
روزنامه وطن امروز هم با نادیده گرفتن نقش بزرگ تشریفات در مراودات دیپلماتیک و انتقاد از کلینت نشست وین نوشت: "جلینا پورتر معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک جلسه توجیهی درباره برجام به خبرنگاران گفته است:ما قصد داریم درباره گامهای هستهای که ایران میبایست بهمنظور بازگشت به سازگاری با «برنامه جامع اقدام مشترک» بردارد، بحث کنیم و لغو هیچ تحریم خاصی را مدنظر نداریم اما بهطورقطع میگوییم گامهای تخفیف تحریمها که آمریکا باید برای بازگشت به تعهدات خود در چارچوب برجام اتخاذ کند را موردبحث و بررسی قرار خواهیم داد. واقعیت امر این است که اگر سال 2018 میلادی، «خروج آمریکا از برجام» محصول توافق با ایران یا حتی دیگر اعضای 1+5 بود، امروز «احیای برجام» میتوانست در گرو «مذاکرات اعضای اولیه کمیسیون مشترک برجام» باشد. جای بسی تأسف است که دولت، وزارت امور خارجه و رسانههای وابسته به حامیان «سیاست خارجی غربمحور» این اصل مبرهن حقوقی و منطقی را در آنچه «پروسه احیای برجام» میخوانند، فراموش میکنند! اظهارات معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بهوضوح نشان میدهد حتی باوجود تغییر مناسبات ظاهری قدرت در آمریکا و حضور بایدن و دموکراتها در کاخ سفید، «برجام» به لحاظ حقوقی کمترین اصالت و موضوعیتی برای واشنگتن ندارد. سخن گفتن از «تخفیف تحریمها» از سوی مقامات آمریکایی در آستانه برگزاری مذاکرات وین، بهوضوح نشان داد سران حزب دموکرات، برجام را نه یک «توافق قطعی»، بلکه یک «پرونده باز و تفسیرپذیر» جهت «بازگشایی پروندههای جدید» در قبال ایران تلقی میکنند. دقیقاً امثال «جو بایدن»، «آنتونی بلینکن» و «جیک سالیوان» باید چه جملاتی را بر زبان بیاورند تا مسئولان حوزه دیپلماسی و سیاست خارجی کشورمان متوجه شوند «آمریکا» واقعاً قصد بازگشت به توافقی که خود آن را زیر پا گذاشته را ندارد؟!"
این روزنامه اصولگرا در ادامه نوشت: "اگر بایدن واقعاً ارادهای برای بازگشت به برجام و جبران اقدامات ترامپ داشت، باید در همان روز نخست حضور خود در کاخ سفید بدون کمترین ملاحظه و ادعایی به برجام بازمیگشت و «ارائه تضمین به ایران» و راستی آزمایی اقدامات خود از سوی کشورمان را میپذیرفت. درنهایت اینکه بهتر است تیم مذاکرهکننده هستهای و سیاست خارجی ماقبل از عزیمت به وین از یکدیگر میپرسیدند «قرار است چه چیزی را از طریق تروئیکای اروپا به واشنگتن تفهیم کنیم»؟! آیا واقعاً بایدن و همراهانش «نحوه بازگشت به برجام» را نمیدانند و منتظر راهنماییهای آقایان ظریف و عراقچی دراینباره هستند؟ آیا آنها نمیدانند در یک معادله حقوقی که «طرف خاطی» در آن کاملاً مشخص است، «بازگشت به وضعیت اولیه» بر عهده همان طرف (و نه طرفی که مورد ظلم قرارگرفته است) است؟!!"
واکنش داخل
رئیس مجلس که پیشتر در سالهای ابتدایی برجام و همچنین در مناظرات ریاست جمهوری سال 1396 گفته بود که برجام راه درست بود، با انتقاد از روند فعلی مذاکرات گفت:" نباید به وعده صوری غرب برای رفع تحریمها دل بست. رئیس مجلس در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: قانون اقدام راهبردی با شکستن قفل صنعت هستهای زمینۀ رفع کامل تحریمها را فراهم کرده است؛ دل بستن به رفع صوری یا ناقص تحریمها، مانع به ثمر نشستن قانون خواهد شد.فرصت طلایی موجود باید با اتحاد و پافشاری بر حفظ منافع ملی به رفع کامل تحریمها و حصول منافع اقتصادی ملموس برای مردم منجر شود.تنها راه غرب؛ لغو تمام تحریمهاهمچنین به گزارش دفاع پرس، محمدباقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح صبح دیروز در بیست و پنجمین همایش سراسر فرماندهان، معاونان، رؤسا و مدیران ناجا با اشاره به اینکه دشمن تلاش دارد که مذاکراتی طولانی، بیفایده و به همراه ادعاها و مطالبات جدید را با جمهوری اسلامی ایران انجام دهد، اظهار داشت: مشی راهبردی جمهوری اسلامی همانگونه که رهبر معظم انقلاب اسلامی ترسیم و تدوین کردند، صرفاً برداشتن کامل تحریمهایی است که به هر عنوان علیه جمهوری اسلامی ایران روا داشتهاند. وی ادامه داد: چنانچه این تحریمها برداشته و بهطور دقیق در عمل راستی آزمایی شود، آنگاه ایران همانگونه که همیشه بر وعدههای خود صادق و عامل بوده، به تعهدات هستهای خود بازمیگردد.