لوگو
1404 شنبه 20 ارديبهشت
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • سخن‌گاه
  • اقتصاد
  • شهروند
  • بین الملل
  • فرهنگ و هنر
  • سلامت
  • علم و فناوری
  • ورزش
  • خواندنی‌ها
  • آرشیو روزنامه
1399/10/15 - شماره 1491
نسخه چاپی
سلامت

توصیه‌های تغذیه‌ای برای کاهش عوارض آلودگی هوا

دکتر منصور رضایی رئیس اداره تغذیه بیمارستان مسیح دانشوری با اشاره به اینکه کودکان، سالمندان، مادران باردار و بیماران قلبی ریوی از گروه‌های در معرض خطر در آلودگی هوا هستند، گفت: با استفاده از تدابیر تغذیه‌ای می‌توان اثرات مضر آلودگی هوا را در این گروه تا حدی کاهش داد. در حالت عادی سیستم دفاعی بدن توسط اندام‌های دفعی نظیر کلیه، روده، ریه و پوست با کمک برخی مواد مغذی سلول‌ها را از آسیب‌های بیرونی محافظت می‌کند؛ اما با افزایش میزان آلاینده‌ها، بدن نمی‌تواند با این اثرات مبارزه کند و ساختمان و عمل سلول‌های بدن توسط رادیکال‌های آزاد تخریب می‌شود. به گزارش ایسنا، وی مصرف بیشتر آنتی‌اکسیدان‌ها را باعث جلوگیری از آسیب رادیکال‌های آزاد و تخریب سلول‌های حیاتی بدن برشمرد و از منابع غذایی آنتی‌اکسیدانی به ویتامین‌های C, E، کاروتنوئیدها، سلنیوم و پلیفنول‌ها اشاره کرد.

 استفاده از روغن‌های گیاهی 
در طبخ و فرآوری غذاها
رضایی با اشاره به نقش مهم آنتی‌اکسیدانی ویتامین E؛ روغن‌ها را غنی‌ترین منبع این ویتامین برشمرد که با حرارت پختن از بین نمی‌رود، اما سرخ کردن باعث تخریب آن می‌شود. وی با اشاره به روغن‌های گیاهی نظیر سویا، آفتابگردان و جوانه گندم به‌عنوان منبع غنی این ویتامین توصیه کرد: در طبخ و فرآوری غذاها حتماً از انواع روغن‌های خوراکی گیاهی استفاده شود. گرچه روغن ماهی، روغن‌زیتون و انواع مغزها به‌عنوان منابع خوب این ویتامین به شمار می‌آیند، اما نباید بیش از نیاز مصرف شوند، زیرا منجر به‌اضافه وزن یا چاقی می‌شوند.

مصرف روزانه حداقل ۳ واحد سبزی و ۲ واحد میوه
این عضو هیئت‌علمی دانشگاه تأکید کرد: افراد در برنامه غذایی روزانه خود به‌ویژه در شرایط آلودگی هوا حتماً از سبزی‌ها و میوه‌های فصل استفاده کرده و روزانه ۳ تا ۵ واحد از گروه سبزی‌ها و ۲ تا ۴ واحد از گروه میوه‌ها را در برنامه غذایی خود قرار دهند. به گفته وی، هر واحد میوه معادل یک عدد میوه متوسط یا نصف لیوان آب‌میوه تازه یا یک‌چهارم میوه خشک است. همچنین هر واحد سبزی معادل یک لیوان سبزی خام برگی (سبزی‌خوردن یا کاهو) یا نصف لیوان سبزی پخته یا خردشده، یا یک عدد گوجه‌فرنگی یا پیاز متوسط است.

سیب‌درختی دفع سرب از بدن را تسهیل می‌کند
رضایی سیب‌درختی را منبع غنی پکتین عنوان کرد که از دسته فیبرهای محلول در آب و باعث تسهیل دفع سرب از بدن است و افزود: از سایر منابع پکتین می‌توان به مرکبات مثل پرتقال، نارنگی، لیمو و گریپ‌فروت، توت‌فرنگی، هویج و غلات سبوس‌دار اشاره کرد. مصرف روزانه میوه‌های حاوی پکتین برای کاهش خطرات آلودگی هوا بسیار مهم است و توصیه می‌شود حداقل یک سیب در طول روز مصرف شود.
وی دریافت سلنیم را برای بهبود عملکرد آنزیم‌هایی که بتواند با شرایط بد محیطی و آسیب‌رسان به سلول‌های بدن مقابله کند ضروری دانست و ماهی، گوشت قرمز، غلات، حبوبات، تخم‌مرغ، مرغ، سیر، زردچوبه و قارچ را حاوی این ماده ذکر کرد.

تأثیر مواد مغذی حاوی آهن و ید در کاهش تنگی نفس
بنابر اعلام روابط عمومی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری، رضایی مصرف ماهی‌های روغنی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ و پروتئین، روی، منیزیم، سلنیوم، آهن و ید را در کاهش تنگی نفس و اثرات زیان‌بار ترکیبات التهاب آور مفید دانست و توصیه کرد: سرخ کردن ماهی با شعله ملایم باشد و ترجیحاً به‌صورت بخارپز، آب پز و یا تنوری توصیه می‌شود.

مهار آثار منفی آلودگی هوا با تغذیه مناسب
این دکترای تخصصی علوم تغذیه و رژیم‌درمانی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری برای داشتن برنامه غذایی مناسب که زیان‌های آلودگی هوا را به حداقل برساند توصیه کرد:
- حداقل ۴۰۰ گرم سبزی و میوه تازه موجود در فصل سرما در طی روز باید مصرف شود.
- سبزی‌ها را بیشتر به‌صورت تازه و خام مصرف کنید چون ویتامین‌های آن به‌خصوص ویتامین C بیشتر حفظ می‌شود.
- روزانه از شیر و مواد لبنی کم‌چرب مثل ماست و پنیر کم‌چرب به مقدار کافی مصرف کنید.
- حداقل ۳-۲ بار در هفته ماهی مصرف کنید.
- پرهیز از مصرف تنقلات کم‌ارزش مثل چیپس و پفک و نوشابه‌های گازدار.
- پرهیز از مصرف سوسیس، کالباس و کنسروها به دلیل داشتن مواد شیمیایی و نگهدارنده در شرایط آلودگی هوا و مصرف بیشتر مواد غذایی تازه و غیر صنعتی برای حفظ سلامتی‌ افراد در مواجهه با آلاینده‌های هوا.
- مصرف میزان کافی آب و مایعات بدن در روز برای حفظ سلامت اندام‌های دفعی و تسهیل دفع سموم و مواد دفعی.

 

Facebook Twitter Linkedin Whatsapp Pinterest Email

دیدگاه شما

دیدگاه شما پس از بررسی منتشر خواهد شد. نظراتی که حاوی توهین یا الفاظ نامناسب باشند، حذف می‌شوند.

تیتر خبرهای این صفحه

  • تداوم آلودگی هوا در کلان‌شهرها
  • توصیه‌های تغذیه‌ای برای کاهش عوارض آلودگی هوا
  • ۶۳۵ میلیون انسان در معرض خطر
  • هوای آلوده خطرناک‌تر از دود سیگار
  • آمار اهدای خون در تهران
  • 8 راهکار برای افزایش تمرکز
  • فهرست ‌ناله‌هایی از خریدن کادوی تولد
  • جراحی با کمک ربات در تایلند
  • لک در بین بهترین دروازه‌بانان آسیا
  • عکاس جهان‌پهلوان تختی درگذشت
لوگو
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • همکاری با ما
  • تعرفه آگهی
  • نمایندگی‌ها
  • شناسنامه
  • مرامنامه
  • آرشیو
  • RSS

1401© :: کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به روزنامه ستاره صبح بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلا مانع است.