محمد جواد عباسیان در رابطه با التهاب در بازار ارز گفت: این احتمال وجود دارد که تغییرات قیمت دلار در کوتاه مدت تحت تاثیر اخبار مذاکرات و تحولات سیاسی کاهشی باشد و تا زمانی که مذاکرات برقرار است چنین خواهد بود. فعالان بازار نسبت به اخبار سیاسی حساس هستند و براساس جهت خبر ها تصمیم می گیرند.
عباسیان افزود: آقای عراقچی درباره مذاکرات گفت شروع خوبی بود و همین حرف در بازارها انعکاس داشت و شنبه بازار ارز کار خود را با شروعی خوب وزیر امور خارجه آغاز کرد. دلار روز شنبه دو درصد کاهش قیمت داشت که هم از نظر اقتصادی به دلیل فضای اصلاحات ارزی و هم به دلیل مهار نسبی ریسک سیاسی با کاهش قیمت روبرو شد.
وی در ادامه اضافه کرد: بازار به اخبار سیاسی و مذاکرات بسیار حساس است و در روزهای اخیر سیاسی بود نه اقتصادی. قیمت ها بیش از حد جلو رفته بودند و باید اصلاح می شدند. ذات بازار ایجاب می کرد که قیمت برای حفظ تعادل و بازیابی انرژی، به سمت میانگین ها برگردد و به دنبال فرصت مناسب بود. همین عوامل باعث شد دلار وارد یک فاز اصلاحی شود. این اصلاح عمق و زمان زیادی نداشت و بازار خیلی سریع نشانه های بازگشت تقاضا را بروز داده است.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به نقش مذاکرات در جهت حرکت بازار اظهار داشت: ارز پرنوسان ترین روزهای خود را گذراند. اول نرخ ها عقب نشستند بعد به کانال ۱۶۱ تومان برگشتند با انتشار خبر لغو مذاکرات شوک به بازار رسید و با مذاکرات التهاب آرام شد.
وی گفت: سیگنال های مثبت از مذاکرات ایران و آمریکا در عمان بود بازار را در وضعیت اصلاح قرار داده و در صورتی که مذاکرات به توافق نزدیک شود، دلار به سمت سطوح حمایتی پایین تر مثل ۱۵۰ هزار تومان حرکت می کند.
عباسیان در ادامه تصریح کرد: در صورت کند شدن روند مذاکرات، یا انتشار اخبار منفی احتمال شکست سطح مقاومتی ۱۶۵ هزار تومان وجود دارد که نشان دهنده بازگشت به روند افزایشی قیمت دلار است.
این تحلیلگر بازار در ادامه متذکر شد: هیچ توصیه ای نمی توان داشت جز صبوری و پرهیز از ریسک که می بینیم فعالان بازار هم دست به عصا حرکت می کنند. فعلا برای کوتاه مدت، تغییرات قیمت دلار تحت تاثیر اخبار مذاکرات و تحولات سیاسی است. بازار طلا و سکه هم تابع نرخ دلار آزاد و تحولات فضای سیاسی کشور است تاجاییکه ما رویاهای اقتصادیمان را باید لابلای تصمیمات مهم سیاستمداران جست و جو کنیم.
وی در این خصوص خاطرنشان ساخت: در صورت انتشار اخبار مثبت از مذاکرات، احتمال دارد دلار وارد فاز نزولی شود، اما اگر فضای مذاکرات مبهم یا منفی شود، بازار دوباره به مسیر افزایشی بر می گردد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به عوامل بنیادین حفظ ارزش پول ملی، یادآور شد: رشد اقتصادی ارزش پول ملی هر کشوری را بالا می برد. حجم تجارت بین المللی یک کشور تعیین کننده ارزش پول ملی است. افزایش صادرات یک کشور به تقویت نرخ ارز محلی و کاهش صادرات به ضعف نرخ ارز منجر می شود. اقتصاد واقعی بر افزایش ارزش نرخ ارز محلی تاثیر مثبت دارد. وی گفت: البته ارتباط مستقیمی بین نرخ تورم و نرخ ارز وجود دارد. افزایش تورم می تواند منجر به کاهش ارزش ارز محلی شود و نرخ ارز را پایین بیاورد. همچنین، تغییرات در نرخ بهره هم می تواند تاثیر قابل توجهی در نرخ ارز داشته باشد. تغییرات در سیاست های پولی و مالی کشور هم به نوبه خود سهمی در تحولات نرخ ارز دارند. اما امروز نقش سیاست در این حوزه پر رنگ تر است.
محمد جواد عباسیان در پایان گفت و گو تاکید کرد: عرضه و تقاضا را برای ارز تحت تاثیر تصمیمات سیاسی قرار گرفته است. تحولات سیاسی اخیر، ناآرامی های اجتماعی روی نرخ ارز تاثیر داشت. وقتی یک انتصاب یا استعفا تاثیر خود را در بازارها نشان می دهد چطورمی توان نقش تحریم، اعتراضات و سایه جنگ را نادیده گرفت. مجموعه این رویدادها عوامل ناپایداری و عدم اطمینان در بازار ارز را ایجاد کرده اند.