مرگ میر سالانه
دکتر احمد اسماعیلزاده، مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در همایش روز جهانی غذا که دیروز در انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور برگزار شد، گفت: حدود ۴۰۰ هزارتا ۴۲۰ هزار نفر سالانه جان خود را از دست میدهند که ۳۵ درصد از این میزان برای مسائل تغذیهای است. بنابراین با توجه به آمار و ارقام میزان مرگومیر کشور میتوان گفت که یکسوم مرگهای کشور یعنی حدود ۱۲۰ هزار نفر به دلیل مسائل تغذیهای است. مسائل تغذیهای به این معنا است که برخی افراد جامعه به میزان کافی غلات، فیبر و امگا ۳ مصرف نمیکنند. اگر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی به وزارت بهداشت در زمینه تغذیه کمک کند، میتوانیم مرگهای منتسب به مسائل تغذیهای را تا حدودی کنترل کنیم.
گرانی مواد غذایی
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بابیان اینکه ۱۵۰ میلیون کودک کمتر از ۵ سال در جهان از کوتاهقدی رنج میبرند، تصریح کرد: میانگین کوتاهقدی در کشور حدود ۵ درصد است؛ میزان لاغری کودکان کمتر از ۵ سال که یک شاخص مهم بهحساب میآید، حدود ۶ درصد است. متأسفانه، وضعیت لاغری کودکان کمتر از ۵ سال در برخی استانها مناسب نیست. اسماعیلزاده بابیان اینکه کاهش آمار سوءتغذیه در ایران سخت است، خاطرنشان کرد: متأسفانه، کاهش آمار مربوط به سوءتغذیه کشور به دلیل مسائل تغذیهای و افزایش قیمت مواد غذایی سخت است.
مرگهای مرتبط به تغذیه
وی درباره جزئیات مرگهای منتسب به مسائل تغذیهای گفت: میزان مرگومیر ناشی از فشارخون بالا و قند بالا به ترتیب ۹۴ هزار و ۴۷ هزار مورد است. اگرچه فشارخون و قند بالا ناشی از تغذیه نیستند اما با تغذیه ارتباط تنگاتنگ دارند. مرگومیر ناشی از اضافهوزن بهطور مستقیم با تغذیه ارتباط دارد. همچنین ۱۰ هزار نفر به دلیل عدم دریافت اسیدهای چرب امگا ۳ جان خود را از دست میدهند که این موضوع به این معنا است، نتوانستهایم فرهنگ مصرف ماهی در کشور را رواج دهیم. 10 هزار مرگ منتسب به دریافت ناکافی میوه و سبزی هستند. حدود ۲۵ هزار نفر، جان خود را به دلیل عدم مصرف غلات و نان کامل به میزان کافی جان خود را از دست میدهند.
چاقی
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت توضیح داد: از هر 5 کودک و نوجوان ما امروزه یک نفر دچار اضافهوزن و چاقی است. همچنین 30 درصد مادران باردار دچار وزن گیری نامطلوب در دوران بارداری هستند یعنی کمتر یا بیشتر از وزن ایدئال خود وزن میگیرند.
مصرف لبنیات
وی بابیان اینکه مصرف لبنیات در کشور کمتر از نصف مقدار توصیهشده است، خاطرنشان کرد: دلیل این موضوع، قیمت بالای محصولات لبنی در کشور است. وزارت صمت و دستگاههای مختلف میبایست برای حل این موضوع بهپای کار آیند تا میزان مصرف لبنیات در کشور افزایش یابد.
مصرف کمگوشت
اسماعیلزاده درباره میزان مصرف گوشت در کشور گفت: بر اساس سبد غذایی، میبایست ۹۰ گرم گوشت مصرف شود اما میزان مصرف گوشت در کشور کمتر از ۵۰ گرم است. بررسیها بیانگر این است که تنها نیمی از جمعیت کشور، چهار گروه اصلی غذا که تأمینکننده مواد غذایی هستند را به میزان ناکافی دریافت میکنند.
کمبود ویتامین D
او بابیان اینکه کمبود ویتامین D از چالشهای نظام سلامت است، تصریح کرد: میزان کمبود این ویتامین حدود ۵۰ تا ۷۰ درصد است. تعداد زیادی مکمل از طریق سیستم بهداشتی و درمانی کشور توزیع میشود اما بازهم وضعیت مصرف ویتامین D در کشور مطلوب نیست و این موضوع میبایست اصلاح شود. متأسفانه، قیمت مکملها افزایشیافته و مکملها گران بهحساب میآیند. اعتباری که در دسترس داریم محدود است و امیدواریم که با همکاری دستگاهها بتوانیم مکملها را به میزان کافی در استانهای محروم مانند کرمان، سیستان و هرمزگان توزیع کنیم.
کوتاهقدی در استانهای محروم
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره وضعیت کوتاهقدی در استانهای محروم کشور گفت: متأسفانه، وضعیت کوتاهقدی در استانهای محروم بالا است و میبایست تلاش کنیم تا این وضعیت را بهبود بخشیم. همچنین آمار اضافهوزن در استانهایی مانند گیلان، اردبیل و مازندران رو به رشد است. همچنین شیوع لاغری سالمندان در استانهای محروم بیشتر است.