گروه اقتصاد: محسن هاشمی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی و رئیس شورای شهر تهران در دوره پنجم و فرزند اکبر هاشمی رفسنجانی در خصوص الزامات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی پس از جنگ ۱۲ روزه گفت: «باید از جنگ پند گرفت، زیرا امروز بیش از هر زمان دیگری کشور به تصمیمگیری درست، مدیریت هوشمند و وفاق ملی نیاز دارد.» اگر« تصمیم سازی» و «تصمیم گیری» درست باشد مشکلات کاهش مییابد.گزیده نظرات وی را در ادامه می خوانید.
آرمانگرایی یا واقع گرایی؟
جنگ تبلور، سیاست ورزی است. این تبلور روند سیاسی یا ساختاری است که ما در دو یا سه دهه اخیر در موضوع اسرائیل و آمریکا داشتیم که اینطور متحد وارد جنگ علیه ایران شدند.
هر وقت آرمان گرایی با واقع گرایی با هم به صورت منطقی پیش می روند، ما شاهد مشکلات و حوادث ناگهانی نیستیم ولی وقتی یکی از این دو از دیگری پیشی می گیرد، بخصوص وقتی آرمانگرایی از واقع گرایی و عقلگرایی پیشی میگیرد، می تواند چنین مشکلاتی را هم ایجاد کند. آیت الله هاشمی رفسنجانی به عنوان یکی از استوانه های انقلاب آرمانگرایی را با واقع گرایی به صورت هماهنگ پیش می بردند و شاید اگر بودند، شاهد چنین حوادثی نمی بودیم.
پندهای جنگ
جنگ ۱۲ روزه با آتش و دود و انفجار و بمب همراه بود با یک آتش بس نانوشته پایان یافت. اسراییل به عنوان آغازگر این تهاجم، یک تجاوز غیرقانونی به ایران انجام داده است. این موضوع در سازمان ملل و شورای امنیت نیز باید پیگیری و محکوم شود. اما زبانههای آتش هنوز فروننشسته و اطمینان به آتش بس وجود ندارد. از این رو محکوم کردن قاطع این تجاوز لازم است.
شکاف فناوری
ابتدا باید پند از جنگ بگیریم و بعد به مباحث دیگری چون مسایل اقتصادی ورود کنیم؛ یکی از این پندها توازن بین آرمانگرایی با واقع گرایی است که خود را در این جنگ نشان داد. بحث شکاف فناورانه بین ما و دشمن روشن است؛ اولین کاری که برای ورود به مسایل اقتصادی باید کرد، این که باید خود را به فناوری های روز نزدیک کنیم.
تحریم نعمت نیست
یکی از دلایل شکاف بین ما و دشمن، تحریم است. تحریم نعمت نیست. باید ببینیم کجاها عقب ماندیم تا بتوانیم دفاع از میهن داشته باشیم. دفاع تکنولوژیکی است و باید بتوانیم خود را با قدرت ساماندهی کنیم.
دشمن در خانه، لانه کرده است
بازنگری در سیاست های منطقه ای مهم است چون ما همیشه دشمن را دور دیده بودیم، فرض ما بر این بود که هزاران کیلومتر دورتر از ما قرار دارد ولی بعدا مشخص شد که با نفوذ و اتفاقاتی که در کشور افتاده، این دشمن در داخل خانه هم لانه کرده است؛ ما فعالیت عمیقی در دور دست ها آغاز کردیم و مقداری خانه را فراموش کردیم.
ضرورت بستن روزنه های نفوذ
اکنون باید با عقلانیت سیاسی و دیپلماسی روزنه ها را باز کنیم تا مشکلی پیش نیاید. حکمرانی اگر با تصمیمهای به موقع همراه نباشد، ضربه سختی به همه ارکان نظام اقتصادی و اجتماعی می زند لذا باید به تصمیم سازی های قوی برسیم. باید روی نفوذ کار کنیم. دستگاه های امنیتی پند جدی بگیرند و پیش از آنکه دوباره از این مسیر ضربه بخوریم، فوری ورود کنند و همه روزنه هایی که نفوذ از طریق آن اتفاق افتاده را ببندند. باید تلاش کنیم از حالت نه جنگ و نه صلح خارج شویم زیرا آتش بس غیرپایدار، مخرب اقتصاد است و ضربه آن را مردم می خورند.
رییس جمهور وارد میدان شود
اگر نخبگان کشور به یک موضوع برسند و آقای پزشکیان بتوانند بین نخبگان و سیاسیون و دستاندرکاران وفاق ایجاد کنند، دیگر نباید در اجرای آن دچار تردید شوند، باید تا فرصت هست، آن را اجرا کنند تا مشکلات کشور حل شود. نباید اینطور پیام دهیم که رئیس جمهور در کشور کاره ای نیست و تصمیمات جای دیگه گرفته می شود؛ رئیس جمهور می تواند در همه مسائل کشور محور قرار گیرند و وارد میدان شوند و مشکلات را مطرح و سعی کنند با وفاق کار را در شوراها پیش ببرند. الان کسی مخالف مذاکره نیست. دولت باید به میدان بیاید و مشکلات را حل کند.
جلوگیری از فعال شدن مکانسیم ماشه
اکنون موضوع مهم مکانسیم ماشه است که اروپایی ها دنبال می کنند تا دوباره پرونده ایران را به شورای امنیت ببرند و تحریم های ایران را مجددا بین المللی کنند. تحریم هایی که اکنون داریم، تحریم های یکجانبه از سوی آمریکاست و با برجام، تحریم های بین المللی ما برداشته شد و می توانستیم با جهان کار کنیم ولی اگر مجددا به این سمت برویم که تحریم بین المللی برقرار شود، می تواند برای اقتصاد مخرب باشد؛ لذا باید دیپلماسی با اروپایی ها فعال باشد. یک دیپلماسی قوی با اروپا باید جلوی مکانسیم ماشه را بگیرد زیرا این موضوع برای اقتصاد و ناترازی ها مخرب است. اینک وقت بیداری است تا با دژخیمی که در جنگ ۱۲ روزه هموطنان زیادی را به شهادت رساند، دوباره دچار مشکل نشویم.