سیدحمید حسینی، سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فراوردههای نفت، گاز و پتروشیمی درباره وضعیت بازار نفت بعد جنگ بین ایران و اسراییل و امریکا به ایلنا گفت: قبل از حمله تلآویو به ایران اعضای اوپکپلاس ماهانه ۴۱۱ هزار بشکه به تولید خود اضافه میکردند و ادعا میشد که عرضه بیش از تقاضا است و بعد گفته شد که ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه بیش از تقاضا در بازار وجود دارد که معمولا کشورها در فصل تابستان برای ذخایر استراتژیک خرید میکنند. ضمن اینکه مصرف هم در تابستان به دلیل مسافرتها زیاد میشود و این میزان تولید جذب میشود، قیمت نیز در محدوده ۶۶ تا ۶۷ دلار در نوسان بود. اما پس از اینکه جنگ ایران و اسرائیل شروع شد و قبل از اینکه ما به حمله امریکا پاسخ دهیم قیمت نفت تا حدود ۷۹ دلار افزایش یافت و بعد از اینکه بازار مطمئن شد که جنگ ایران و اسرائیل و ایران و امریکا منجر به توقف صادرات نفت و بستن خلیج فارس نخواهد شد و از سوی دیگر درخواست ترامپ؛ منجر به این شد که دوباره قیمتها به حالت قبل برگشت و در محدوده ۶۶ تا ۶۷ دلار قرار گرفت.
بازار نفت تحت تاثیر ۳ عامل
حسینی تصریح کرد: بازار نفت تحت تاثیر ۳ عامل است و عامل اصلی عرضه و تقاضا و عامل بنیادی بازار است، وقتی تقاضا در حدود ۱۰۳ تا ۱۰۴ میلیون بشکه و عرضه ۱۰۶ میلیون بشکه است؛ قاعدتا بازار فروشنده نیست بلکه خریدار است اکنون وضعیت بازار به نحوی است که خریدار تصمیم میگیرد. غیر از عرضه و تقاضا دومین عامل موثر در بازار نفت؛ تحولات سیاسی، جنگ، ناامنیها و ارزش دلار است. سومین عامل گزارشهایی که از وضعیت اقتصادی کشورهای دنیا منتشر میشود، مانند گزارش سه ماهه رشد اقتصادی چین، گزارش اشتغال امریکا، گزارش تورم در امریکا و اروپا که عوامل اثر گذار اصلی بر بازار و قیمت نفت هستند.
چشم جهان به نفت ایران
به گفته حسینی؛ بسیاری از موسسات معتبر بینالمللی از جمله جیپیمورگان پیشبینی کرده بود اگر محدودیتهایی در صدور نفت از خلیجفارس و تنگه هرمز ایجاد شود قیمت نفت تا ۱۲۰ دلار میتواند افزایش پیدا کند بعضا برخی کارشناسان نیز قیمت ۱۰۰ دلار را پیشبینی کردند و بعضی مانند وزیر خارجه عراق و برخی از سیاسیون قیمتهای ۲۰۰ تا ۳۰۰ دلار را هم پیشبینی کردهاند و باتوجه به اینکه از کل ۵۰ میلیون بشکه محمولههای نفتی که در دنیا جابجا میشود؛ روزانه حدود ۲۰ میلیون بشکه نفت صادراتی از خلیجفارس عبور میکند، ۵۰ میلیون بشکه هم که در کشورهای تولیدکننده به مصرف میرسد؛ بنابراین ایجاد اختلال روی این ۴۰ درصد عرضهای که از مسیر خلیجفارس صورت میگیرد؛ روی قیمت اثرگذار خواهد بود.
چرا امریکا به چین مجوز خرید نفت از ایران را داد؟
حسینی درباره مجوز امریکا به چین برای خرید نفت از ایران خاطرنشان کرد: دلیل واقعی امریکا برای صدور مجوز بخشی ناشی از مذاکره و بخشی نشان میدهد که ایالات متحده بدنبال اثبات امنیت خود است و آمادگی دارد توافقی که بین ایران و امریکا انجام شود تا نسبت به رفع تحریمها اقدام کند. این اقدام مثبت و به عنوان حسن نیت امریکا مورد توجه قرار گیرد، در شرایط حساس منطقه هر اقدامی که در جهت کاهش تنش و بهبود روابط صورت گیرد، میتواند کمک کند.