ترامپ، رئیس جمهور امریکا دیروز طی اظهاراتی در حاشیه نشست با رئیس جمهور السالوادور گفت: «ما مسئله با ایران را حل خواهیم کرد؛ این یک موضوع آسان است. ایران نباید بمب هستهای داشته باشد. مذاکره با ایران را بخاطر دنیا انجام می دهم. ایران به دستیابی به سلاح هستهای نزدیک شده و ما نمیتوانیم اجازه چنین چیزی را بدهیم؛ ممکن است تأسیسات هستهای آن را هدف قرار دهیم. ایران میتواند کشوری بزرگ باشد، اما بدون داشتن سلاح هستهای. فکر میکنم ایرانی ها دارند ما را سر میدوانند، چون عادت کرده بودند با آدمهای احمق در این کشور طرف باشند. آنها باید سریع عمل کنند، چون نسبتاً به داشتن [سلاح هستهای] نزدیک هستند و قرار نیست که یکی داشته باشند. اگر مجبور شویم کاری سخت انجام دهیم، انجام خواهیم داد. من این کار را برای خودمان نمیکنم، برای جهان انجام میدهم.»
جان کری: ترامپ فرصت توافق با ایران را دارد
«جان کری» که در دوران ریاست جمهوری «باراک اوباما» وزیر امورخارجه آمریکا و بهطور مستقیم درگیر مذاکرات هستهای با ایران برای حصول برجام بود در یادداشتی مشترک در روزنامه وال استریت ژورنال نوشت: در حالی که مذاکرات هستهای با ایران بهطور جدی آغاز میشود، رئیسجمهور ترامپ فرصتی تاریخی برای دستیابی به معاملهای دارد که میتواند منطقه و جهان را امنتر کند. البته اگر تهران با آن موافقت کند.
وزیر امورخارجه سابق آمریکا پس از برگزاری اولین دور از گفتوگوهای غیرمستقیم تهران و واشنگتن در عمان تاکید کرد: ترامپ فرصت دستیابی به توافق با ایران را دارد.
کری در یادداشتی در روزنامه وال استریت ژورنال نوشت: رئیسجمهور ترامپ فرصتی تاریخی برای دستیابی به معاملهای دارد که میتواند منطقه و جهان را امنتر کند. البته اگر تهران با آن موافقت کند. امروز باور داریم که دریچه کوچکی برای اتفاقی غیرمحتمل وجود دارد.
کری با تاکید بر اینکه «۱۰ سال پس از آخرین توافق هستهای با ایران، موازنه قوا به شدت تغییر کرده است» خاطر نشان کرد: ائتلافی که فرصتها و چالشهای مذاکره را در سال ۲۰۱۵ تعریف کرد، دیگر وجود ندارد. اکنون اروپا با تهران ارتباط دارد. تحریمهای چندجانبه هستهای که جهان برای آوردن ایران به میز مذاکره اعمال کرد، مدتهاست که از بین رفتهاند و برنمیگردند. روابط با مسکو و پکن نیز به دلیل اختلافات بر سر اوکراین و تجارت تغییر شکل یافته است. به طور خلاصه، این امر باعث میشود که ۲ طرف به توافق جدیدی دست یابند.
مقام پیشین آمریکایی در یادداشت خود مدعی شد که جمهوری اسلامی ایران به طرزی ماهرانه خود را به گوشه رینگ رسانده است و این، به شکلی متناقض، شانس صلح پایدار را از طریق دیپلماسی افزایش میدهد.
او مدعی شد: جمهوری اسلامی بیش از هر زمان دیگری به ساخت بمب اتم نزدیک شده است. برخی معتقدند که اکنون باید تنها بر توافق هستهای جدید تمرکز کرد اما ما بر این باوریم که امکان دستیابی به توافقی گسترده نیز وجود دارد. توافق جدید میتواند و باید فراتر از محدوده مذاکرات پیشین باشد.
شرط لغو تحریم ها
کری در ادامه به ارائه شروطی پرداخت که از نظر او رئیس جمهور کشورش میبایست در توافق با ایران به آنها دست یابد، ازجمله ممنوعیت غنیسازی اورانیوم بالاتر از حد مجاز برای استفاده غیرنظامی در ایران، محدودیت شدید بر میزان مواد شکافتپذیر در اختیار ایران، همراه با یک رژیم بازرسی جامع برای اطمینان از انطباق آن با تعهدات بینالمللی به گونهای که پایدار و قابل تأیید باشد. تهران علاوهبراین باید با محدودیت شدید برنامه موشکی بالستیک خود موافقت و بهطور کامل حمایت از نیروهای نیابتی را متوقف کند.
او افزود: در این صورت، تمام تحریمهای اقتصادی مرتبط با فعالیتهای هستهای، موشکی و منطقهای ایران میتوانند، لغو شوند. برقراری روابط دیپلماتیک با ایالات متحده نیز میتواند ممکن شود. سنا هم باید نگرانی اصلی جمهوری اسلامی ایران را درباره امکان لغو توافقات اجرایی توسط دولتهای بعدی آمریکا برطرف کند. دونالد ترامپ با ارتباطات عمیق با سناتورهای جمهوریخواه میتواند اکثریت دو-سوم لازم را برای تصویب چنین معاهدهای همراه کند.