کاهش بارش
کمبود آب و کسری مخازن سدها جدی است، در تهران میزان بارشها به ۴۰ درصد زیر حد نرمال رسیده است، این زنگ خطری برای روزهای پیش رو است. آمار وزارت نیرو نشان می دهد که میزان بارش ها از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهر۱۴۰۳ ) تا پانزدهم فروردین ماه ۱۴۰۴ به ۱۲۲.۸ میلیمتر رسیده که نسبت به بارش های دوره بلندمدت ۳۷ درصد کاهش داشته است. بررسی وضعیت بارش ها در کشور در سال آبی جاری (ابتدای مهر۱۴۰۳ تا آخر شهریور۱۴۰۴) تا 15 فروردین نشان می دهد سال کم بارشی بوده و به دلیل تداوم خشکسالی میزان بارش تاثیر چندانی بر بالا آمدن سطح منابع آب زیر زمینی نداشته است.
سدهای کم آب
در این میان وضعیت سدهای کشور هم نه تنها مطلوب نیست بلکه نگران کننده است، براساس تازه ترین گزارش شرکت مدیریت منابع آب ایران، از مجموع حدود ۲۰۰ سد کشور، ۱۳ سد کمتر از ۱۵ درصد پرشدگی دارند؛ همچنین مجموع ۱۳ سد حوضه دریاچه ارومیه و ۱۲ سد دیگر بین ۲۵ تا ۷۵ درصد کاهش حجم آب نسبت به سال گذشته ثبت کرده اند.
وضعیت سدهایی که آب پایتخت را تامین می کنند نیز مناسب نیست، وزارت نیرو اعلام کرد؛ حجم آب سدهای چهارگانه استان تهران شامل امیرکبیر، لتیان، لار و ماملو اکنون ۱۱۲ میلیون مترمکعب است که این مقدار در مدت مشابه سال آبی گذشته ۱۳۴ میلیون متر مکعب بوده است. همچنین میزان بارشهای استان تهران از ابتدای سال آبی تاکنون ۱۳۳.۸ میلیمتر است که این میزان در سال آبی گذشته ۱۴۸.۸ میلی متر ثبت شده است، بر این اساس میزان بارشها نسبت به سال آبی گذشته ۱۰ درصد کاهش و نسبت به متوسط بلند مدت ۳۵.۱ درصد کاهش را نشان میدهد.
ایران تشنه تر از همیشه
ﻃﺒﻖ ﮔﺰﺍﺭﺵ ﻧﺎﺳﺎ ﺷﺪﺕ ﺧﺸﮑﺴﺎﻟﯽ ﺩﺭ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺑﻪ ﺣﺪﯼ است ﮐﻪ اگر مدیریت نشود در آینده نه چندان دور ﮐﺸﺎﻭﺭﺯﯼ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﻧﺎﺑﻮﺩ ﻭ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺑﻪ ﻭﺍﺭﺩ ﮐﻨﻨﺪﻩ ﻣﺤﺼﻮﻻﺕ ﺯﺭﺍﻋﯽ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺷﺪ. ﺍﮔﺮ ﺗﺪﺍﺑﯿﺮ ﺟﺪﯼ اندیشیده نشود، مدیریت صحیح صورت نگیرد و قوانین مربوطه به روز نشود؛ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺍﺯ ﮐﺸﻮﺭ ﻧﯿﻤﻪ ﺧﺸﮏ ﺑﻪ ﯾﮏ ﮐﺸﻮﺭ کاملا ﺧﺸﮏ ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺷﺪ. ایران تشنه است و این تشنگی دامن استان های شمالی کشور را هم خواهد گرفت.
راهکارها
تورج فتحی، کارشناس منابع آب و محیط زیست درباره آبهای پنهان و راه های برون رفت از وضعیت کنونی منابع آبی به ایرنا گفت: آب پنهان میزان آبی است که برای تولید یک محصول از جمله محصولات کشاورزی یا سایر محصولات مصرفی استفاده می شود تا به دست مصرف کننده برسد، به عنوان مثال برای یک عدد پیراهن مردانه بیشتر از ۴ متر مکعب آب مصرف می شود، یا یک برگه کاغذ A۴ حداقل به یک لیتر آب نیاز است. این میزان آب جدای از آب مصرفی آن درختی است که برای رشد مصرف کرده و در نهایت قطع و به کاغذ تبدیل شده است، اینها همان آب مجازی هستند. اکنون اگر بخواهیم طبق اصول و موازین علمی و عقلانی از منابع آب بهره مند شویم باید خیلی از محصولات کشاورزی را وارد کنیم. سالهاست که با عنوان معیار جهانی آنچه که از منابع تجدید شونده و در حد خط قرمز تنش آبی بوده، عبور کرده ایم بنابراین باید خیلی از تولیدات را مدیریت کنیم، باید به اندازه منابع آب موجود محصولات کشاورزی تولید کنیم و باید وارد کننده محصولات غذایی و کشاورزی باشیم. باید پروژه های حفاظتی محیط زیستی در حوضه های آبریز کشور اجرا و برداشت آب در دشت ها ممنوع یا به صورت محدود برداشت شود، با توجه به شرایط اقلیمی و خشکسالی باید تمرکز و توان اصلی بر روی پروژه های حفاظتی باشد، باید بهره برداری از منابع آبی کمتر از آن چیزی باشد که اکنون برداشت و استفاده می کنیم. اکنون تقریبا سالانه هر آنچه که از منابع آب تجدیدشونده در کشور تولید می شود را برداشت می کنیم حتی اضافه برداشت هم داریم، متاسفانه از آبخوان ها و آب های زیر زمینی دارای بیلان منفی و دشت هایی که زمین های آنها در حال فرونشست هستند همچنان برداشت می کنیم. باید جلوی این روند مصرف از منابع آبی زیر زمینی گرفته شود، این کار امکان پذیر نیست مگر اینکه قوانین موجود مربوطه بازنگری شود. اکنون آبی وجود ندارد تا ۴۰۰ هزار هکتار باغ را توسعه دهیم.
باید قوانینی مطابق با چالش های موجود در کشور در بخش آب و کشاورزی بنویسیم.