امان الله قرائی مقدم در رابطه با لزوم پیش گیری و مقابله با افزایش حوادث رانندگی در کشور گفت: وقتی درباره تصادفات و حوادث رانندگی صحبت می کنیم، از جان و زندگی انسان ها حرف می زنیم، پس هر اقدامی برای کاهش خسارات جانی در چنین حوادثی، نشان دهنده اهمیت توجه به جان انسان ها است.
وی افزود: در طول روز وقتی در خودرو هستیم با صحنه هایی روبرو می شویم و می شنویم که گفته می شود مردم فرهنگ رانندگی ندارند یا قوانین را رعایت نمی کنند. اما این مساله یکی از علل تصادفات است. مهمترین علت وقوع حوادث جاده ای نقص است. نقص در خودرو، نقص در ایمنی جاده ها، نقص های نظارتی و همچنین نقص در مسئولیت اجتماعی افراد.
این جامعه شناس با اشاره به علل وقوع حوادث رانندگی تاکید کرد: وقتی حادثه ای رخ می دهد معمولا در برگه گزارش به نقش عوامل انسانی و خطای راننده اشاره می شود. اگر چه خستگی و حواس پرتی راننده، سرعت بالا در رانندگی و عدم توجه به قوانین از علت های خلق حوادث رانندگی است اما نباید صرفا در این نقطه محدود شویم و دیگر عوامل نادیده گرفته شوند.
وی در ادامه یادآور شد: به خصوص که وسایل نقلیه موتوری در کشور ما عموما از استاندارد های لازم برخوردار نیستند. وقتی با خودرویی که حداقل استاندارد های لازم را ندارد وارد جاده می شویم با حادثه هم مسیر هستیم. باید برای ایمنی وسایل نقلیه و ایمنی جاده ها قانون گذاری شود و هر خودرویی اجازه تردد در هر جاده ای را نداشته باشد.
این استاد دانشگاه به برجسته کردن نقش خودرو در وقوع تصادفات رانندگی افزود: کافی است به عکس های منتشر شده از صحنه تصادف و وسایل نقلسه نگاهی بیاندازید. متوجه می شوید که عموما سطح ایمنی وسیله نقلیه درگیر در تصادف پایین بوده است. وسیله نقلیه در افزایش آمار مرگ و میر و آسیب های حوادث رانندگی نقش برجسته ای دارد. خودرو های با کیفیت دارای استاندارد جهانی در حوادث مشابه تلفات و آسیب هایی به مراتب کمتر به جا می گذارند. وی در ادامه افزود: در کنار لزوم بهبود ایمنی راه ها نباید از نقش آموزش رانندگی در کاهش تصادفات جاده ای غافل شد. میزان حضور و کارایی نیروی انتظامی در آموزش خصوصی رانندگی و آموزش عمومی و ارتقای فرهنگ رانندگی در کشور غافل شد.
قرائی مقدم در ادامه سخنانش گفت: اگر گشت نیروی انتظامی یعنی پلیس نظارتی مکانیزه و هوشمند باشد، نقش عامل انسانی و رفتار های مخاطره آمیز و پر خطر برخی از رانندگان کاهش پیدا می کند. اما نقش نظارت نهاد های دولتی و حاکمیتی باید مستمر باشد و به یک طرح و دوره ای خاص مثل نوروز محدود نشود. آموزش فرهنگ رانندگی و راه های پیشگیری از وقوع حوادث تاثیر دارد.
این جامعه شناس در پایان گفت و گو با اشاره به نسبت نابرابری های اجتماعی با آمار مرگ و میر ناشی از تصادفات رانندگی متذکر شد: نابرابری اجتماعی نیز بر نرخ مرگ و میر و آسیب های ناشی از تصادفات رانندگی تاثیر می گذارد. متاسفانه طبقات کم درآمد بیشتر با خطر مرگ و میر ناشی از تصادفات ترافیکی مواجه هستند. در گروه های کم درآمد، آسیب دیدگی موتورسواران در حوادث رانندگی بیشتر است. آسیب دیدگی عابران پیاده نیز بیشتر متوجه اقشار کم درآمد جامعه است.