کتاب «دندانههای طوفان؛ نطقهای دکتر کریم سنجابی در دوره هفدهم مجلس شورای ملی» به کوشش احمد شعبانی از سوی انتشارات نامک منتشر شد. در این کتاب فعالیتهای سیاسی دکتر کریم سنجابی به منزله دولتمردی عضو حزب ایران و جبهه ملی ایران در هیئت وزرای محمد مصدق به هنگام مبارزات ملی صنایع نفت مورد مطالعه قرار گرفته است.
به گزارش ایبنا، کتاب «دندانههای طوفان؛ نطقهای دکتر کریم سنجابی در دوره هفدهم مجلس شورای ملی» است که به کوشش احمد شعبانی از سوی انتشارات نامک به بازار کتاب آمد.
کتاب با پیشدرآمد آغاز شده و به شرح موضوعاتی همچون «جریان محاکمه و رای دیوان بینالمللی در مورد دعوای دولت انگلستان»، «درباره طرح تشکیل مجلس سنا و تجدیدنظر در اصل ۴۸ قانون اساسی»، «راجع به نهضتهای ضداستعماری»، «جنبههای سیاست خارجی دولت پادشاهان ایران»، «درباره وضعیت و خواستههای ایل سنجابی» و «نهضت ملی ایران و قتل ریاست شهربانی کشور» پرداخته است.
در ابتدای کتاب فعالیتهای سیاسی کریم سنجابی مورد واکاوی قرار گرفته و شخصیت او به خواننده شناسانده میشود. بر اساس کتاب «دندانههای طوفان» کریم سنجابی به منزله دولتمردی عضو حزب ایران و جبهه ملی ایران در هیات وزرای دکتر محمد مصدق به هنگام مبارزات ملی صنایع نفت در چند جنبه قابل مطالعه است: نخست تحرکهای حزبی که مبتنی بر شکلگیری حزب میهن و سپس زمینههایی بود که گروه مزبور پیوندی عمیق را با حزب ایران ظاهر ساخت، به نحوی که اجزاء نهاد مذکور به «تشکل چند حزب ملی و عدهای از آزادیخواهان خوشنام و مشهور، که پس از شهریور ۱۳۲۰ به مبارزه سیاسی پرداخته بودند و برای آزادی و رهایی از نفوذ بیگانگان و ایجاد حکومت ملی و مردمی تلاش میکردند»
دو دیگر زمینههای اجرایی در هیئت دولت بود که در روز پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۳۳۰ در معرفی وزرای کابینه نخست دکتر محمد مصدق به مجلس شورای ملی به منزله وزیر فرهنگ معرفی شد و خود درباره این انتخاب، مطلب را به قرابت و صمیمیت با نخستوزیر نسبت داده و در مصاحبه شفاهی خویش آورده: «برای بنده مسلم بود که مصدق بعد از اینکه انتخاب بشود مرا در کابینهاش وارد خواهد کرد، برای اینکه من از همکاران و مشاوران دائم و تقریباً روزانه او بودم؛ او بلافاصله به من تلفن و به منزل خود احضار کرد. بنده که آنجا رفتم به من گفت: شما به سمت وزیر فرهنگ انتخاب شدهاید، بنده هم کمال افتخارم بود.» (سنجابی، ۱۳۶۸، ص ۱۰۴). هر چند دوره خدمت مذکور کوتاه بود و بیشتر اندیشه و تفکر وی به زمینههای نفتی و مذاکرات با خارجیها منتهی شده است.
بالاخره واپسین زمینه، مشارکت وی در راه خدمت و بنیاد تفکر و اندیشه ملیگرایی سنجابی به نمایندگی حوزه کرمانشاه در مجلس شورای ملی (دوره هفدهم) ارتباط دارد که ناشی از دسایس و نامرادیهایی بود که بیگانگان و اجزاء درباری در راه اجرای منویات ضداستعماری نخستوزیر فراهم آورده و به نحو طبیعی به کنترل نهادهای قانونگذاری مربوط میَشد که از مقاصد سیاستگذاران جبهه ملی ایران برمیخاست؛ بر این قرار شرکت وی در انتخابات دوره هفدهم به اغتشاشات مداومی ارتباط یافت که در ۱۴ آذرماه ۱۳۳۰ ظاهر شد و اعضای احزاب سومکا، پان ایرانیست و حزب زحمتکشان ملت ایران با چوب به تودهایها حملهور شده و منش آزادیخواه دکتر مصدق را به این سمت و سوی راند: «در هر مملکتی که اقلیت آزاد نباشد، در مجلس صحبت کند، آن مملکت به هیچ وجه ترقی نمیکند»
با توجه به موضوع اصلی کتاب شرح نطقهای کریم سنجابی در دوره هفدهم مجلس شورای ملی، به شرحی درباره دوره هفدهم مجلس شورای ملی نیز پرداخته شده است؛ محمد مصدق در ۱۴ مهر ۱۳۳۰ عازم نیویورک شد؛ در این مسافرت نامبرده و همراهان در دفاع از حقوق تضعیف شده ایران و دستیابی به جنبههای حفظ صلح و امنیت جهانی به فعالیتهای چشمگیری مبادرت کرده، لیکن مخالفین وی در تهران و مجلس شورای ملی (دوره شانزدهم) به حادثهآفرینیهای مکرر روی آوردند. جمال امامی، لیدر مخالفین دولت در ماه آبان سال مذکور به نطقهای پردامنهای درباره نقد میتینگ دانشجویان، اشاعه کمونیسم از طریق حزب توده ایران، چگونگی اخبار ملاقاتهای نخستوزیر با مقامات ایالات متحده آمریکا و نکوهش مسافرت کوتاهمدت ایشان به مصر مبادرت جست و فضایی را برای دولت ملی فراهم ساخت تا به فترت مجلس شورا و رویارویی با حکومت انجامد.
کتاب «دندانههای طوفان؛ نطقهای دکتر کریم سنجابی در دوره هفدهم مجلس شورای ملی» به کوشش احمد شعبانی با ۱۳۶ صفحه، شمارگان ۳۰۰ جلد و بهای ۱۵۰ هزار تومان از سوی انتشارات نامک منتشر شد.