فساد مالی چای دبش یک پرونده فساد بی سابقه اقتصادی است که سر نخ های آن از سال 1397 دیده شد و در نیمه سال 1401 آشکار شد.
سازمان بازرسی کل کشور پا به میدان این فساد گذاشت و روز 11 آذر 1402 آن را ماجرا را فاش کرد و اعلام کرد، از سال 1398 تا ۱۴۰۱ مبالغی برای واردات ماشینآلات و چای دریافت و که بخش بزرگی از آن در جای دیگر هزینه شده است.
طبق گزارش سازمان بازرسی کل کشور ارز دریافتی شرکت چای دبش از سال 1398 تا ۱۴۰۱ برای واردات چای و ماشین آلات بوده است.
ذبیحالله خداییان رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت نیاز کشور به واردات چای حدود ۱۰۰ هزار تن در سال است.از این میزان حدود ۷۰ درصد چای وارداتی است.
گروه تجاری دبش از سال ۱۳۹۸ تا پایان سال ۱۴۰۱، حدود ۳ میلیارد و ۳۷۰ میلیون دلار برای واردات چای و ماشینآلات پیشرفته چاپ و بستهبندی، ارز دریافت کرده .
در سال ۱۴۰۱ کل ارز تامین شده برای واردات چای حدود یک میلیارد و ۳۹۶ میلیون دلار بود که از این میزان یک میلیارد و ۱۰۱ میلیون دلار به گروه تجاری دبش اختصاص پیدا کرده بود!
نکته قابل تامل این است که سید جواد ساداتی نژاد اصولگرا، ارزشی و پیش از وزارت نماینده کاشان بوده است.وی در دولت سیزدهم با رای نمایندگان انقلابی مجلس یازدهم به عنوان وزیر جهاد کشاورزی از مجلس رای اعتماد گرفت و در دوره او بزرگترین فساد تاریخ ایران در واردات چای دبش شکل گرفت.
مهم اینکه سید رضا فاطمی امین در زمان تولیت سید ابراهیم رییسی قائم مقام آستان قدس رضوی بوده است.وی در دولت سیزدهم با رای نمایندگان انقلابی مجلس یازدهم به عنوان وزیر صمت انتخاب شد.پرسش این است که چرا از زمان دولت احمدی نژاد تا دولت سیزدهم بیشتر فساد هایی که به همت قوه قضاییه کشف و بر ملا شد توسط کسانی صورت گرفته که مدعی ارزشی بودن بوده اند و بعضا از فیلتر شورای نگهبان و ... عبور کرده اند.
حکم متهمان پرونده چای دبش از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی تهران ویژه رسیدگی به جرائم اخلالگران در نظام اقتصادی کشور پس از برگزاری ۲۴ جلسه رسیدگی دادگاه، صادر شد.
پرونده چای دبش ۶۱ متهم دارد که برای ۴۲ نفر حکم صادر شده و پرونده مابقی متهمان به دلیل نقص در تحقیقات مفتوح به رسیدگی است.
محکومیت متهمان
محکوم ردیف اول: اکبر رحیمی درآباد
* به اتهام قاچاق سازمان یافته از نوع کالای مجاز مشروط به تحمل هفتاد و پنج ماه حبس تعزیری ب: به اتهام قاچاق سازمان یافته از نوع کالای ممنوعه به تحمل هفتاد و پنج ماه حبس تعزیری ج: از باب مشارکت در اخلال کلان در نظام اقتصادی کشور به دلیل عدم ایفای تعهدات ارزی یا همان قاچاق ارز به میزان ۲.۲۶۹.۱۶۰.۵۳۴ یورو، به تحمل بیست و پنج سال حبس تعزیری د: به اتهام اخلال در نظام اقتصادی کشور از طریق فروش ارز بدون رعایت ضوابط و مقررات ارزی به تحمل بیست و پنج سال حبس تعزیری و به اتهام پرداخت رشوه به تحمل چهل و پنج ماه حبس تعزیری محکوم شده است. متهم ردیف اول مجموعاً به شصت و شش سال حبس تعزیری محکوم شده که به موجب مقررات فقط ۲۵ سال آن قابلیت اجرا دارد.
محکومیت عدم رفع تعهدات ارزی
* محکومعلیه اکبر رحیمی در آباد بابت عدم رفع تعهدات ارزی، به استرداد عین ارز به میزان دو میلیارد و دویست و شصت و نه میلیون و چهارصد و چهار رسید صد و شصت و سه هزار و پانصد و سی و چهار یورو (۵۳۴/۱۶۰/۲۶۹/ ۲ یورو) محکوم شده است.
*محکومعلیه اکبر رحیمی درآباد الف: بابت اتهام عدم رفع تعهدات ارزی به جزای نقدی به مبلغ ۱.۵۸۴.۶۶۹.۳۸۱.۲۸۱.۳۸۵ ریال ب: بابت اتهام قاچاق سازمان یافته به هشتاد هزار میلیارد ریال جزای نقدی ج: بابت فروش غیرمجاز ارز به بیش از صد و چهل و هفت هزار میلیارد ریال د: بابت تحصیل مال از طریق نامشروع به ششصد و سی و سه هزار میلیارد ریال جزای نقدی محکوم شده است. علیه اکبر رحیمی مجموعاً به بیش از ۲۴۴ هزار میلیارد تومان جزای نقدی محکوم شده است که به موجب مقررات قانون مجازات اسلامی فقط محکومیت اشد قابلیت اجرا دارد.
محکومیت وزرای جهاد کشاورزی و صمت
*به موجب حکم صادره در خصوص سید جواد ساداتی نژاد و سید رضا فاطمی امین وزرای وقت جهاد کشاورزی و صنعت معدن و تجارت به اتهام معاونت در اخلال در نظام اقتصادی کشور به طور عمده و کلان موضوع تبصره دو ماده دو قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور حکم محکومیت هر کدام به پنج سال حبس تعزیری صادر شده ولی دادگاه در اجرای مواد سی و شش و سی و هفت از قانون مجازات اسلامی و ماده شش از قانون کاهش حبس تعزیری محکومیت سیدجواد ساداتینژاد را به دو سال و محکومیت سید رضا فاطمی امین را به یک سال تخفیف و کاهش داده است.
محکومیت سه میلیارد و سیصد میلیون دلار
* محکومعلیه ردیف اول بنام اکبر رحیمی در آباد در قالب هزاران فقره حواله ارزی مبلغ بیش از سه میلیارد و سیصد میلیون یورو ارز بابت واردات چای، ماشینآلات و تجهیزات مرتبط با فرآوری چای از بانکهای شاکی دریافت کرده بود که حسب محتویات پرونده متهم بابت حدود پانصد و هشتاد میلیون یورو از این حوالههای ارزی کالا وارد کشور و نسبت به حوالههای دیگر هیچ کالایی وارد کشور نشده بود که به موجب کیفرخواست صادره از دادسرای ناحیه سی و دو تهران بابت دو میلیارد و دویست و شصت و نه میلیون یورو از حوالههای ارزی رفع تعهد نشده کیفرخواست صادر شد.
با توجه به اینکه اکبر رحیمی تمام حوالههای ارزی را به نام شرکتهای گروه چای دبش دریافت کرده بود در کیفرخواست صادره این رقم یک نوبت برای خود محکومعلیه و در نوبت دیگر به میزان سهم دریافتی هر کدام از شرکتها محاسبه و برای آنها کیفرخواست صادر شده بود، دادگاه در حکم صادره ضمن صدور حکم به محکومیت همه محکومعلیهم تصریح و تأکید نمود که استرداد عین ارز به موجب قانون یک نوبت باید انجام شود، اگر استرداد عین ارز از جانب متهم ردیف اول یا هر کدام از متهمان انجام شود دادسرای مجری حکم بابت استرداد عین ارز به میزان مسترد شده در خصوص سایر محکومعلیهم مواجه با تکلیفی نمیباشد.
محکومیت به خاطر تسهیلات بانکی غیر مجاز
*با توجه به اینکه محکومعلیه اکبر رحیمی درآباد به نام شرکتهای گروه چای دبش بیش از سیصد و شانزده هزار میلیارد ریال تسهیلات بانکی غیرمجاز دریافت کرده بود در کیفرخواست صادره این رقم یک نوبت برای خود محکوم علیه و نوبت دیگر برای شرکتهای گروه چای دبش ذکر و برای اینها کیفرخواست صادر شده بود، دادگاه ضمن صدور حکم محکومیت برای هر کدام از محکوم علیهم اعلام نمود که چنانچه رد مال در حق بانکهای شاکی از جانب محکوم علیه ردیف اول یا هر کدام از آنها انجام شود نسبت به میزان مسترد و رد شده از جانب سایر محکومعلیهم ضرورت اجرا ندارد.
42 محکوم
* درخصوص ۴۲ محکوم علیه موضوع دادنامه صادره از دادگاه به شرح فوق تعداد ۳ محکوم علیه از تمام اتهامات انتسابی تبرئه شدند، ۲ متهم از یک اتهام انتسابی تبرئه شده و پرونده اتهامی دیگر آنها مفتوح به رسیدگی میباشد، درخصوص یک متهم بدلیل فوت نامبرده قرار موقوفی تعقیب صادر شده است و درخصوص یک متهم بدلیل اینکه اتهام انتسابی در صلاحیت دادگاه نبوده است، قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادگاه کیفری ۲ صادر شده است.