دولتها تاکنون بیش از 103 میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی قرض گرفتهاند و پس ندادهاند. در سه سال گذشته، حتی یک ریال از درآمد نفتی به حساب این صندوق واریز نشده است. مهدی غضنفری، رئیس صندوق توسعه ملی می گوید: «ماموریت صندوق توسعه ملی، تبدیل عواید نفت و گاز به ثروت ماندگار، مولد و سرمایههای زاینده اقتصادی و حفظ سهم نسلهای آینده از نفت و گاز است.»؛
علیرضا صالح، عضو هیأت عامل و معاون منابع و مصارف صندوق در یک نشست خبری عنوان کرد: از ابتدای تاسیس صندوق در سال ۱۳۸۹ تا پایان آذر سال جاری، جمع منابع صندوق توسعه ملی، 172 میلیارد دلار است. در حال حاضر، مانده موجودی صندوق توسعه ملی ۲۹٫۸ میلیارد دلار و با در نظر گرفتن تعهدات جاری، کل مانده موجودی صندوق 10 میلیارد تا 11 میلیارد دلار است. بنا بر گزارش صندوق در شهریور سال جاری، دولت سیزدهم ۲۴.۲ میلیارد دلار، دولت دوازدهم ۳۳.۹ میلیارد دلار، دولت یازدهم ۳۲.۳ میلیارد دلار و دولت دهم ۱۳.۵ میلیارد دلار از سهم صندوق توسعه ملی به عنوان قرض دریافت کردهاند و اکنون مطالبات صندوق توسعه ملی از دولتها ۱۰۳.۹ میلیارد دلار است.
بدهی وزارت نفت به صندوق توسعه 110 میلیارد دلار
فرشید شکرخدایی، رئیس کمیسیون سرمایهگذاری و تامین مالی اتاق بازرگانی ایران، در گفتوگو با تجارتنیوز گفت: وزارت نفت حدود ۱۱۰ میلیارد دلار به صندوق توسعه ملی بدهکار است. این بدهی عمدتا به دلیل واریز نشدن بدهی دولتها از سالهای قبل به حساب ذخیره ارزی شکل گرفته و بخشی دیگر مربوط به وامهایی است که پس داده نشدهاند. رئیس صندوق توسعه ملی در نشست خبری چهاردهمین سالگرد صندوق توسعه ملی عنوان کرد: باید هر سال منابعی از نفت وارد صندوق شود، در حالیکه در ۳ سال گذشته جریان ورودی جدید نفت به صندوق رخ نداده و جریان نقدی ورودی در سه سال گذشته صفر بوده است. این بدان معناست که مسئولان با صادرات روزانه 1.5 میلیون بشکه در روز به طور میانگین، حتی یک ریال از درآمد این منابع را به حساب صندوق توسعه ملی واریز نکردهاند. این در حالی است که صندوق توسعه ملی منبع ذخیره درآمد نفت و گاز بوده و دقیقا برای جلوگیری از وابستگی بودجه به نفت و ذخیره ارزی درآمد نفت برای آیندگان و توسعه کشور تشکیل شد.