کمیته مزد شورای عالی کار با استناد به دادههای رسمی مرکز آمار ایران در دیماه سال جاری، سبد معیشت خانوارهای کارگری را محاسبه کرد که حدود ۲۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان شد. البته کانون عالی شوراها، نرخ سبد معیشت در آذرماه را بیش از ۲۹ میلیون تومان محاسبه کرده بود.
مرکز آمار ایران، تورم ماهانه بهمن ۳ درصد اعلام کرد! در همین ماه سیبزمینی بیش از ۲۰ هزار تومان، گوشت قرمز بیش از ۲۰۰ هزار تومان و سایر کالاها و خدمات به دلیل گرانی دلار گران شدند، اما به اعتقاد مرکز آمار و بر اساس سبد تورمی این مرکز، تورم بهمن نسبت به ماه قبل فقط ۳ درصد بوده است!
تورم دلار در اسفند، 64 درصد
بر اساس گزارش مرکز آمار در بهمن ۱۴۰۳، تورم نقطهبهنقطه خانوارهای کشور، ۳۵.۳ درصد بوده است؛ یعنی خانوارهای کشور بهطور میانگین، ۳۵.۳ درصد بیشتر از بهمنماه ۱۴۰۲ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کردهاند. اما هر کس گذارش فقط ماهی یکبار به بازار افتاده باشد، میداند که هزینههای زندگی نسبت به سال قبل حداقل ۵۰ تا ۶۰ درصد بیشتر شده است.
پنجم اسفندماه، قیمت دلار به ۹۳ هزار و ۷۵۰تومان رسید. قیمت دلار در پنجم اسفند ۱۴۰۲، ۵۷ هزار و ۱۹۰ تومان بود؛ بنابراین در یک سال منتهی به ۵ اسفند امسال، قیمت دلار ۶۳.۹ درصد گران شده است.
افزایش قیمت کالاها
گیلانی نژاد، فعال کارگری میگوید: در چند روز گذشته کمیته دستمزد رقم ۲۳ میلیون سبد معیشت را اعلام کرده و کارزاری هم از سوی نماینده کارگران ارکان ثالث برای افزایش ۷۰ درصدی دستمزد راهاندازی شده؛ به گفته اقتصاددانان خط فقر حدود ۵۰ میلیون تومان است؛ پس ۲۳ میلیون تومان نصف خط فقر هم نیست! از سوی دیگر کارزار افزایش ۷۰ درصدی به ۱۸ میلیون تومان دستمزد راضی است. بر اساس مشاهدات میدانی از بازار و خردهفروشیها در ماههای گذشته حبوبات حدود ۱۰۰ درصد، لبنیات حدود ۷۰ درصد، میوه نزدیک ۶۰ درصد، برنج ۱۰۰ درصد و دارو بیش از ۱۰۰ درصد، رشد قیمت داشته است. این فقط به امسال محدود میشود. تورم انتظاری سال بعد هم بالاست زیرا قیمت دلار در حال بالا رفتن است.