ستاره صبح - مصطفی فروغی: حمله حماس روز 7 اکتبر 2023 (15 مهر 1402) بستر را برای اسرائیل و عقبهاش فراهم کرد تا تغییر «ژئوپلیتیک»، «ژئو استراتژیک» و «ژئو اکونومیک» که در آرزویش بودند را کلید بزنند.
پنج نقشه برای خاورمیانه
اتاق فکر اسراییلی و غربی پنج سناریو برای منطقه طراحی کرده است. پلن A غزه – پلن B لبنان – پلن C سوریه – پلن D عراق و پلن E ایران است. اسرائیل به کمک غرب، ترکیه و عربستان تاکنون سه سناریو را اجرا کردهاند و در تلاشاند تا دو سناریوی دیگر را اگر بتوانند اجرا کنند. باید مراقب بود که نقشه آنها درباره ایران ناکام بماند.
هدف تجزیه کشورهای منطقه است. اکنون این شرایط پرخطر پیش روی ایران است که تاکنون سابقه نداشته است.
1-رهبران حماس ترور شدند و زیرساختهای غزه ویران شد. قرار است حماس با اسرائیل بر سر آزادی گروگانها و آینده غزه به مذاکره بنشینند و توافق کنند.
2-سازمان آزادیبخش فلسطین با صدور بیانیهای را از حماس انتقاد کرد و حمله حماس بر اسرائیل را برای خوشایند اسرائیل و غرب محکوم کرد و با این بیانیه اعلام آمادگی کرد تا در آینده غزه نقشه داشته باشند.
3-اسرائیل پس از ترور رهبران حزبالله و انهدام زیرساختها با حزبالله یک آتشبس 60 روزه را پذیرفت.
4-جوزف عون که یک شخصیت متمایل به عربستان و غرب است پس از دو سال که لبنان رییس جمهور نداشت، پارلمان با 99 رأی موافق به او داد. عربستان اولین کشوری بود که انتخاب او را تبریک گفت و آمریکا کشور دوم بود که تبریک گفت: این اتفاق نشان میدهد که لبنان از حوزه نفوذ سوریه و ایران خارج شد و لبنان در مسیر نزدیکی به غرب در حال حرکت است.
5-سقوط بشار اسد که به کمک ترکیه صورت گرفت بستر برای شکلگیری یک دولت متمایل به ترکیه، عربستان و آمریکا را فراهم کرد. به نظر میرسد ایران حداقل در کوتاهمدت نخواهد توانست حضور مؤثر در سوریه داشته باشد. علت این است که یک ائتلاف بین المللی و عربی به نفع گروه تحریرالشام و به ضرر ایران و روسیه شکل گرفته است. روز گذشته وزرای 16 کشور عربی به علاوه تعدادی از دیپلماتهای غربی در ریاض گرد هم آمدند. در این جلسه وزیر خارجه سوریه نیز حضور داشت. شرکت کنندگان موضوع برداشتن تحریمهای یک جانبه و تحریمهای آمریکا علیه گروه تحریرالشام که پیش از این در فهرست گروههای تروریستی قرار داشت را به بحث گذاشتن. به نظر میرسد سوریه از این پس از مدار ایران و روسیه خارج و مدار کشورهای عربی به ویژه عربستان، مصر و قطر و غرب قرار خواهد گرفت. آمریکا هم قصد دارد تحریمها علیه سوریهه و گروه تحریرالشام برا به مدت شش ماه بر دارد.
6-ترامپ شش روز دیگر کلید کاخ سفید را ا جوبایدن که سیاست نرمش و مدارا در برابر ایران داشت را تحویل میگیرد. نگاه بایدن به اسرائیل حمایت بدون چونوچرا است. تاکنون هیچ رئیسجمهوری بهاندازه ترامپ حامی اسرائیل، اشغالگری، شهرکسازی و همچنین حاضر نبودند سفارت آمریکا از تلآویو به بیتالمقدس را انتقال دهند، ترامپ این کار را کرد. بنابراین رویارویی ایران با اسرائیل سخت و پرهزینه خواهد بود. وقتی چنین است ایران باید خودش را برای مصالحه و یا رویارویی با اسرائیل و آمریکا آماده کند. البته راهکار دیپلماسی کم هزینه و پر سود است.
7-نگاه ترامپ به ایران فشار حداکثری است. او مخالف برجام بود و عقیده داشته و دارد که برجام دسترسی ایران به بمب اتم را به تأخیر میاندازد؛ اما آن را متوقف نمیکند. ترامپ مخالف فعالیتهای موشکی ایران است این دو همان چیزی است که اسرائیل خواهان آن است. عربستان و اسراییل و روسیه سال 1394 که برجام نهایی شد با آن مخالفت کردند و به دولت دموکرات آمریکا و باراک اوباما بخاطر امضای این توافق انتقاد کردند. حالا هم به نظر میرسد در دوره ترامپ اگر وضع بدتر نشود بهتر از از قبل نخواهد شد، پس باید کاری کرد تا خطر از کشور دور شود.
8-رشد اقتصادی چین و مبادلات اقتصادی آمریکا با چین در سال کم شده و بعید نیست این کشور بر سر عدم خرید نفت از ایران با ترامپ توافق کند. در چنین شرایط بحرانی و پرخطر امروز مذاکرات هستهای بین ایران، فرانسه، انگلیس و آلمان آغاز میشود. چون این سه کشور متأثر از آمریکا عمل میکنند فرصت آخر این است که ایران امروز و فردا که در ژنو با سه کشور اروپایی مذاکره میکند روشهای قبلی را که تهدید به غنی سازی 20 درصدی، 60 درصدی و خروج از ان پی تی (معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای) و ... را کنار بگذارد و امتیاز بگیرد و به غنی سازی 3.67 برگردد.
از دولت بایدن هم که تنها 6 روز دیگر در کاخ سفید است بخواهد به برجام برگردد، اگر چنین شود کار بر ترامپ و اسراییل سخت خواهد شد و مهمتر اینکه تحریمها یا بخشی از آن برداشته خواهد شد.
واقعیت این است که عدهای در منطقه و در امریکا به دنبال جنگ با ایران هستند. مردم ایران جنگ نمیخواهند و صلح میخواهند و میخواهند زندگی کنند.
تحریم زندگی مردم را تحت فشار قرار داده و اگر قرار باشد جنگ صورت گیرد و تحریمها هم افزایش یابد سفرههای مردم کوچک خواهد شد. به فکر مردم باشید، از تنش دوری کنید و ابزار دیپلماسی را به جای تهدید انتخاب کنید.