گروه فرهنگ و هنر: مراسم رونمایی از استند دیجیتال (دستگاه ایستاده) سامانه چاپ بر اساس تقاضا POD با عنوان «میخوانم» چهارشنبه گذشته در کتابفروشی چشمه کارگر برگزار شد. بابک ندرخانی، مدیرعامل موسسه فرهنگی رهپویان دانش و اندیشه در سخنانی با معرفی طرح «میخوانم» و پنج سال تحقیق و پژوهش درباره آن، با اشاره به آمار صنعت نشر کشور گفت: نگاهی به آمار نشر کشور نشان میدهد که از میان کتابهای منتشر شده در فاصله سالهای ۹۱ تا ۹۳ حدود ۱۱۴ هزار عنوان کتاب چاپ اول با میانگین تیراژ ۲۳۰۰ نسخه منتشر شدهاند، این عدد در فاصله سالهای ۹۴ تا ۹۶ شامل ۱۷۰ هزار عنوان چاپ اول در تیراژ یک هزار و ۶۰۰ نسخه چاپ شده، همچنین در فاصله سالهای ۹۶ تا ۹۹ چاپ اول ۱۷۷ هزار عنوان و میانگین تیراژ به یک هزار و ۳۰۰ نسخه کاهش یافته است.
وی ادامه داد: طبق آمار در فاصله سالهای ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲ نیز ۲۰۵ هزار عنوان کتاب چاپ اول با میانگین تیراژ یک هزار نسخه چاپ شده است و در جدیدترین گزارش منتشر شده، از ابتدای امسال تا پنجم آذر ماه نیز میانگین تیراژ به ۸۷۰ عنوان رسیده که مروری به این عددها نشاندهنده کاهش تیراژ کتاب طی سالهای اخیر است.
ندرخانی با بیان اینکه بیش از~ ۷۰۰ هزار عنوان کتاب چاپ اول از ابتدای سال ۱۳۹۱ تا آذر سال ۱۴۰۳ در کشور تولید شده است، گفت: میانگین تیراژ اکنون به ۸۴۰ جلد رسیده است و از میان همه این عناوین در بهترین حالت، کمتر از ۲۵۰ هزار عنوان در بازار موجود و قابل استفاده است و بالغ بر ۶۰ درصد کتابهای چاپ شده در یک دهه اخیر به دلایل متعددی از چرخه صنعت نشر خارج شدهاند.
به گفته وی، در نمایشگاه کتاب فرانکفورت در سال ۲۰۱۹ مهمترین موضوع مطرح شده در سمینارها و نشستهای علمی جانبی نمایشگاه، موضوع چاپ بر اساس تقاضا (POD) بوده است که به طورعمده توسط آمازون ارایه میشد، اصلیترین دستاورد روش POD این است که در روش سنتی ابتدا کتاب تولید و بعد فروخته میشود ولی در این روش اول کتاب فروخته و بعد تولید میشود.
وی با بیان اینکه در این طرح گام اول تأسیس چاپخانه بود، افزود: همه میگفتند محال است در این طرح بتوانید کتاب را با تیراژ یک جلد آنهم با چاپ دیجیتال تولید کنید و بتوانید به قیمت کتابی که با چاپ افست چاپ شده است، بفروشید، اما امروز این موضوع بعد از ۲ سال و نیم محقق شده است؛ چاپخانه دیجیتال ما برای شیوه چاپ بر اساس تقاضا طراحی و مهندسی شده است، یک کتاب از صفر تا صد در ۱۲ دقیقه تولید میشود و هزینه تولید آن ۳۰ تا ۳۲ درصد قیمت پشت جلد کتاب است.
ندرخانی از برنامههای آینده این طرح خبر داد و گفت: برای قابل انتشار ساختن ۱۵ هزار کتاب چاپ سنگی، سربی و خطی و سایر کتابهای تخصصی همچون آثاری درباره ایران شناسی، در تلاش هستیم. در کل هر اثری از قبل و بعد از انقلاب اسلامی که امروز مجوز انتشار داشته باشد، در این سامانه موجود خواهد شد.