عالی نسب به میرحسین موسوی گفت: اگر با انحصار ارز و تضعیف ارزش پول ملی اعتماد مردم را از دست دهید کمر ایران خواهد شکست
گروه اقتصاد: سید میر مصطفی عالی نسب ( زاده ۱۲۹۸ تبریز - درگذشت ۷ تیر ۱۳۸۴ در تهران ) یک صنعتگر و کارآفرین تبریزی بود. او شناخت دقیقی از مکانیزم بازار و عرضه و تقاضا داشت. وی تمرکزش بر حفظ ارزش پول ملی بود. عالی نسب مشاور اقتصادی میرحسین موسوی، نخستوزیر دوران جنگ بود. وی در اقتصاد عملگرا بود و نظراتش در دولت و شورای اقتصاد و ستاد بسیج اقتصادی کشور مؤثر و تعیینکننده بود. عصر روز پنجشنبه دوستداران او در خانه اندیشمندان علوم انسانی گرد هم آمدند و ضمن گرامیداشت صد و پنجمین سالروز تولد او، نظرات خود را درباره این شخصیت اقتصادی مردمدوست و وطندوست عنوان کردند. چکیده نظرات اساتید برجسته دانشگاه را در ادامه می خوانید.
برگزیدگان جوایز عالی نسب
جمعی از دانشگاهیان و پژوهشگران در خانه اندیشمندان علوم انسانی گرد هم آمدند و با اهدای اولین دوره جایزه ملی عالی نسب به بهترین پایاننامههای دکتری با محوریت توسعه ایران، نام و یاد او را گرامی داشتند. تندیس استاد عالی نسب برای سالها تلاش و کوشش در مسیر اعتلای فرهنگی به استاد علی دههاشی تقدیم شد. دکتر علی جعفری شهرستانی، برای رساله «اقتصاد سیاسی توسعه بخش خصوصی» جایزه نفر اول و دکتر مژگان رضاییان اصفهانی برای رساله »بررسی اثرگذاری بازتابی الگوی روابط دولت ملت در ایران در برنامههای توسعه» جایزه نفر دوم و دکتر مریم طیاری برای بررسی «اثر تولیدی و کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات و کیفیت محیطزیست» در تحلیل بین کشوری جایزه سوم را دریافت کردند.
توجه به مهاجرت نخبگان
در مراسم «شب عالی نسب» دکتر رضا مجید زاده، اقتصاددان و دبیر علمی جایزه دور اول گفت: هرسال به بهانه اینکه درآمدی برای گروههای مافیایی ایجاد شود به اسم رفتارها و سیاستهای علمی این قیمتها در ایران را دستکاری میکنند و این سرمایههای ملی و نخبگان کشور به حاشیه کشیده میشوند.
عالی نسب در دورهای که باد ویران گری میوزید، بهجای اینکه محیط را ترک کند و بگوید این وضعیت درست نمیشود با ذهنیت غلبه بر سختیها تلاش کرد از آن باد، انرژی بگیرد و پدیدهای تاریخی ساخت. او با درنگ کردن و نوع نگاه خاص یک کارآفرین ازآنچه میتوانست بدون استفاده باشد یک محصول صنعتی تولید کرد.
اقتصاد سیاسی پس از انقلاب
دکتر فرشاد مؤمنی، اقتصاددان و رئیس موسسه مطالعات دین و اقتصاد نیز در این مراسم «عالی نسب بهمثابه یک قاعده گذار اقتصادی در اقتصاد سیاسی پس از انقلاب» را از دیگر وجوه استاد عالی نسب عنوان کرد و گفت: وقتی استاد عالی نسب به من آموزش میدادند مرتب به من میگفتند «مکتب تاریخی آلمان را جدی بگیر. من مکاتب پیشازاین مکتب را بسیار سریع مرور کردم اما به اینجا که رسیدم بیش از سه سال درنگ کردم» این مکتب جلوههای پرافتخار کارنامهای که در ایران به نمایش گذاشته است و به شکل مشخص در دوران میرزا تقیخان امیرکبیر، محمد مصدق و میرحسین موسوی قابل ردگیری است و دریایی از ماجراها به آن وجود دارد.
این استاد دانشگاه علامه طباطبایی بابیان اینکه اگر مکتب فکری عالی نسب همین امروز هم جدی گرفته شود برای ایران نجاتبخش خواهد بود، افزود: وقتی در نخستوزیری بودیم بحران مالی برای دولت در حال تگ آنهم دریکی از طولانیترین جنگها بسیار حادتر از شرایط صلح بود. بسیاری یا از سر نادانی یا اثر منافع و یا با حسن نیت، آقای مهندس موسوی را به تضعیف ارزش پول ملی دعوت میکردند و میگفتند دولت انحصار عرضه ارز را در اختیار دارد میتواند قیمت ارز را بالا ببرد و کمبود ریال را رفع کند. بینش استاد عالی نسب را ببینید! ایشان به آقای موسوی گفت اگر این کار را بکنید اعتماد عامه مردم و اعتماد تولیدکنندهها را از دست خواهید داد و اگر این اتفاق رخ دهد کمر ایران خواهد شکست. آنچه ما امروز باپوست و گوشتمان احساس میکنیم. آنها که امسال جایزه نوبل اقتصاد را گرفتند حدود ۳۵ سال بعد از عالی نسب این صورتبندی نظری را ارائه کردند
آقای عالی نسب میفرمود اگر ایران بخواهد نجات پیدا کند باید توزیع قدرت، ثروت، منزلت، صدا و اطلاعات بهطورجدی در دستور کار قرار داشته باشد. اکنون ببینید در فرایندهای تصمیمگیری و تخصیص منابع در ایران صدای مفت خوارها، رانتخوارها و رباخوارها چقدر رساتر از صدای نزدیک به ۸۰ میلیون ایرانی است و وقاحتها بهجایی رسیده که مثلاً میگویند ما برای آسایش مردم خریدوفروش جت خصوصی را آزاد کردیم! مردمی که بیش از ۶۰ درصدشان بهاندازه کافی کالری در روز نمیتوانند دریافت کنند به نام آنها، عزیزان خریدوفروش جت آزاد میکنند!
زندگی عالی نسب
دکتر حمیدرضا عظیمی پور بابیان اینکه شخصیت عالی نسب وجوه متنوعی دارد و میتوان از زوایای مختلف او را بررسی کرد، ضمن اشاره به جنبه به نگاهداری فعالیتهای عالی نسب، گفت: ایشان با توجه به فقدان پدر از ۱۶ سالگی وارد کار میشود از ۱۳۱۶ تا ۱۳۲۸ در طی ۱۲ سال او وقت خود را صرف توانمندسازی کرد. حسابداری و مدیریت مالی در یک تجارتخانه و کار درزمینه محصولات چینی و بلورجات را دنبال میکرد. به لحاظ تاریخی هم شهریور ۱۳۲۰ مصادف با ورود متفقین و جنگ جهانی بود درنتیجه رکود اقتصادی عالی نسب سال ۱۳۲۱ به تبریز برگشت.
وی با اشاره به حوزههای فعالیت عالی نسب ازجمله فعالیت درزمینه خریدوفروش سهام که باعث شده بود او محل مراجعه افرادی شود که علاقهمند به این موضوع بودند، اضافه کرد: در این دوره ایشان به زبان انگلیسی مسلط میشوند، اما ازنظر سیاسی و چشماندازی که یک فعال اقتصادی برای فضای کسبوکار نیاز دارد، این دوره بیثبات بود. بااینحال انباشت دانش باعث شد سال ۱۳۲۸ عالی نسب وارد کار خویشفرمایی شود و بسیار سریع از تجارت به سمت صنعت و تولید برود. ابتدا تولید بهصورت کارگاهی بود و با ورقهای دستدوم فولادی و فلزی چراغهای نفتسوز میساختند. در آن زمان فقط دو دستگاه پرس در ایران وجود داشته است.
عظیمی پور با یادآوری اینکه دکتر مصدق در نمایشگاهی تولیدات استاد عالی نسب را دید، گفت: از ۱۳۲۸ تا ۱۳۲۹ که بحث ملی شدن نفت بود ایشان با تقاضای بالا در بازار مواجه میشوند و به توصیه مصدق وارد تولید صنعتی با مقیاس بالا شد. سال ۱۳۰۴ کارخانه آغاز به کار میکند و در سال ۱۳۴۱ کارخانه «کارتنسازی میهن» افتتاح میشود اما کارخانه کارتنسازی در یک حادثه مانور نظامی از بین رفت و بعد از چند سال دوباره در سال ۵۴ این کارخانه ساخته شد.
وی به چالشهایی که شرکتهای دولتی خصولتی و خصوصی در حوزه حاکمیت شرکتی با آن مواجه هستند اشاره کرد و گفت: ما با چالش حکمرانی شرکتی اقتصادمان مواجه هستیم و راهش این است که سیر تاریخی و ارزشها و هنجارهای مان را مرور کنیم و سبک و روش آقای عالی نسب یک الگوی مناسب برای تعریف الگوی مناسب از حکمرانی شرکتی است. درواقع جامعهای که داستان خود را نمیخواند و نمینویسد غرق در داستان جوامع دیگر میشود.
برگرفته از جماران