آیا می توانیم بگوییم ایرانیان تندخو شده اند و باید تخریب شخصیت ها در هر انتخاباتی را به عنوان حاشیه هر دوره بپذیریم یا باید این معضل را به عنوان کژکارکرد تبلیغ و رسانه بررسی کنیم؟
باید بپذیریم که زمينه اجتماعی و فرهنگی این بد اخلاقی در کشور ما وجود دارد. شايعه ساختن و تهمت زدن در نبود اعتماد ريشه دارد و این ریشه را می توان در تاریخ سياسی، اجتماعی و فرهنگی ايران دید. اميركبير یا قائم مقام فراهانی را چه كسانی از میان برداشتند؟
وقتی صداقت، صراحت، درستکاری و پاک دستی و دیگر ارزش ها در جامعه ای مورد توجه قرار نگیرد و در مقابل دیگر رفتار های مخرب موجب قدر و مقام گرفتن افراد شود، پیرو و مروج ارزش ها بودن هزینه به بار می آورد.
از طرفی وقتی آزادی ابراز عقیده به فردی داده نشد او انتقاد سازنده اش را با تخریب و تهمت زدن و... جایگزین خواهد کرد.
آیا در روز های اخیر و در گفت و گو های تلوزیونی نامزد ها یا فعالیت های هوادارانشان در فضای مجازی تخریب شخصیت رقیب را مشاهده کرده اید یا خیر؟
این روز ها که باید مسائل مهمی نظیر اولویت های اقتصادی نامزد های ریاست جمهوری به بحث و گفت و گو گذاشته شود شاهد حواشی هستیم که نه تنها به انتخاب گزینه اصلح کمک نمی کند، بلکه در مسیر انتخاب درست خلل ایجاد خواهد کرد.
به طور مثال مداحی با سوء استفاده از منبر و پخش مستقیم برنامه اش، به نامزد اصلاح طلبان توهین می کند. در مقابل این حرکت آقای پزشکیان در فضای مجازی به اهانت او پاسخ می دهد. درحالیکه این پاسخ باید از طرف ستاد انتخاباتی ایشان داده می شد.
اعتقادات مذهبی آقای پزشکیان بر تمام کسانی که ایشان را می شناسند یا با ایشان کار کرده اند معلوم است. آن عدالتی که ایشان مرتبا در صحبت هایش می آورد به شکل عینی در زندگی شخصی و پاک دستی او تبلور پیدا کرده است. تخریب چنین شخصیتی عین بی تقوایی است.
مسعود پزشکیان دو ویژگی صداقت و پاک دستی را دارد. در طول 45 سال گذشته پرونده قضایی نداشته و کسی از وی شعار و وعده نشنیده و اصولا از آنچه توانایی اش را ندارد حرف نمی زند.
ایشان در کمال صداقت حرف خوبی زده و گفته در تمام امور متخصص نیستم و امور کشور توسط متخصصان و تکنوکرات ها اداره خواهد شد.
اگر آقای پزشکیان در مقام رییس جمهور همین یک کار را انجام بدهند بزرگترین خدمت را به ایران و ایرانیان انجام داده اند و باید از ایشان ممنون باشیم. اما می بینیم جناح رقیب همین اظهار نظر درست و صادقانه را به ابزاری برای تخریب وی تبدیل کرده است.
مگر مدیر یک سازمان به تمامی تخصص های مورد نیاز در مجموعه اش اشراف دارد؟ یک مدیر خوب باید هماهنگ کننده، هدایت کننده و ساماندهی کننده خوبی باشد. مسئولیت ریاست قوه مجریه از جنس مدیریت است. لزومی ندارد که رییس جمهور پزشک باشد تا وزارت بهداشت در دولت او عملکرد خوبی نشان بدهد. لازم نیست رییس جمهور اقتصاددان باشد با بتواند در تمام مسائل اقتصادی اظهار نظر کند. وظیفه رییس جمهور انتخاب تیمی متخصص و هدایت و نظارت مستمر بر خروجی کار دولت است. اگر هر شهروندی نسبت به سرنوشت کشور دلسوز است باید به آمدن رییس جمهوری که تغییر ایجاد خواهد کرد کمک کند. هر 5 نامزد اصولگرا در بهترین شرایط ادامه وضع موجود هستند.
آیا باید حواشی انتخابات را به عوام نسبت داد؟ سهم نخبگان در این حاشیه سازی ها چیست؟
مساله اصلی الگوی برگزاری انتخابات است که به حاشیه فرصت جولان می دهد. چون در کشور ما اعتقادی عملی به تحزب وجود ندارند، هر جا که به نفع اصولگرایان باشد از ظرفیت احزاب استفاده می کنند و هر وقت احزاب اصلاح طلب منجر به تضعیف آنها شوند قواعد بازی را عوض می کنند و تحزب را نادیده می گیرند.
پشت این حرکت چه نیتی پنهان است که پنج نفر از شش نامزد را از یک نگاه سیاسی انتخاب کرده اند در مناظرات 5 نفره به 1 نفر حمله می کنند و در نهایت بین این پنج نفر چهار نفرشان به نفع یکی کنار بروند و آن یک نفر رییس جمهور شود!
آیا این شیوه چینش نامزد های انتخابات در یک جمهوری خنده دار نیست؟ اگر جنس انتخابات، رقابت سالم است احزاب سیاسی باید انتخابات درون حزبی برگزار کنند و قوی ترین شخصیت های سیاسی برای رقابت با هم به عرصه انتخابات وارد شوند.
آیا می توان هر آنچه در نقد عملکرد مسعود پزشکیان گفته می شود را در قالب تخریب گنجاند؟ چه میزانی از تخریب نامزد اصلاح طلب به بی اخلاقی جریان رقیب نسبت دارد؟
آقای پزشکیان کاسه کوزه تندرو ها را به هم خواهد زد. مسعود پزشکیان تخصص گرا است و این امید در قشر دانشگاهی وجود دارد که دو رکن اصلی توسعه یعنی آموزش و بهداشت از دست افراد غیر متخصص خارج شود.
یقینا در دوره ریاست جمهوری چنین شخصیتی فساد حداقل در دولت کم می شود و همین امر یکی از علت های مخالفت با ایشان است چون در این صورت نسبت به فساد در بخش هایی که خارج از حوزه دولت است هم فضای برخورد و مقابله ایجاد می شود. عمده علت مخالفت با مسعود پزشکیان عدالت محوری و فساد ستیزی دولت او است که منافع بسیاری از سودجویان، رانت خواران و منفعت طلبان را به خطر می اندازد.
ضمن اینکه در صورت به قدرت رسیدن اصلاحات گروه های تندرو عقب می نشینند و این خواسته مخالفین جمهوری اسلامی نیست به همین دلیل شاهد تخریب مسعود پزشکیان توسط این طیف در داخل و خارج از کشور هستیم.
با اینکه مسعود پزشکیان مکررا اعلام کرده به قانون و برنامه های موجود عمل خواهد کرد، اما کسی که زبان در دهانش پیوسته حول موضوع عدالت می چرخد، یقینا با جلوگیری از رانت و حیف و میل شدن منابع ملی به راهکاری برای رسیدگی به طبقات محروم دست پیدا می کند.
یکی از ویژگی های برجسته دولت های اصلاح طلب سیاست خارجی متوازن و متعادل است با توجه به سیاست ناموفق به شرق در سال های اخیر این امید وجود دارد که سیاست خارجی در دوره ریاست جمهوری پزشکیان به سمت تعادل نسبی و بهبود رابطه ایران و غرب حرکت کند. در این صورت قطعا وضعیت سرمایه گذاری خارجی بهتر خواهد شد.