آیا تنش اخیر بین ایران و آمریکا ظرفیت وقوع جنگی بزرگ را در خود دارد؟ آینده تنش را چگونه پیشبینی میکنید؟ آیا باید نگران بود یا خیر؟
ایران و آمریکا به دنبال جنگ نیستند. مسئولین ارشد هر دو کشور اعلام کردهاند که بههیچوجه نمیخواهند وارد یک جنگ شوند. این موضعگیری بارها رسماً اعلامشده تا اینکه جایی برای شیطنت باقی نماند.
آمریکا در منطقه شرایط جنگیدن ندارد. دو جنگ عراق و افغانستان تجربه تلخ و ناموفقی در کارنامه جنگهای آمریکا است. آمریکا دیگر خود را وارد جنگهای درازمدت نخواهد کرد. وانگهی جنگیدن با ایران سختتر خواهد بود. زیرا ایران عراق یا افغانستان نیست.
آمریکا میداند که در صورت وقوع جنگ ایران تنها نیست و گروههای نیابتی از دریای سرخ تا مدیترانه در چند کشور فعال هستند. آمریکا خود را وارد جنگی با این درجه از ویرانگری نخواهد کرد.
ضمن اینکه آمریکا مسائلی اساسی دارد. انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیش رو است و بایدن نمیخواهد باقیمانده شانس اش برای حضور در کاخ سفید را از دست بدهد.
ادامه جنگ در منطقه، امتیاز برای روسیه در جنگ اوکراین است و پوتین دست بالا را پیدا میکند. آمریکاییها تلاش میکنند بحران خاورمیانه فروکش کند تا به اوکراین بپردازند. ازاینرو شرایط جنگ بین ایران و آمریکا فراهم نیست.
تأثیر شیطنتهای اسرائیل بر تنش میان آمریکا و ایران چگونه دیده میشود؟ آیا طرفین به اندازه کافی هشیار هستند تا از وقوع درگیری پیش گیری کنند یا خیر؟
تنها اتفاقاتی بعید یا حوادثی پیشبینی نشده میتواند ایران و آمریکا را درگیر کند. با توجه به هشیاری طرفین نقش چنین اتفاقاتی در وقوع درگیری کم ارزیابی میشود.
بعد از جنگ غزه ایران نشان داد که حواس اش جمع است و اجازه نمیدهد هر اتفاقی سطح تنش را بالا ببرد. آمریکا نیز بردباری داشت. مسائل روزهای اخیر به دلیل کشته شدن سه سرباز آمریکایی در مرز اردن بود. مرگ سرباز آمریکایی وضعیتی در داخل آمریکا ایجاد کرده و انتظارات مردم و احزاب از رییس جمهور بالا رفته است. آمریکا نمیتوانست در چنین شرایطی عکس العمل نشان ندهد.
با عکس العمل آمریکا، عملیات در عراق متوقف میشود. آمریکاییها دیگر ادامه نمیدهند. نیروهای مقاومت بعد از عملیات آمریکا به عین الاسد حمله کردند. ولی آمریکاییها هنوز عکس العمل نشان ندادند و بعید است درگیریها در خاک عراق ادامه پیدا کند.
حمایت ایران از نیروهای مقاومت چه سهمی در تنش اخیر داشت؟ آیا وقت آن نرسیده که در داخل کشور نسبت میان ایران و گروههای مقاومت شود؟
غرب با فعالیت نیروهای مقاومت مخالفت است. در جنگ غزه اعراب منطقه نشان دادند که در مورد نیروهای مقاومت با غرب همدل هستند. ایران در چنین شرایطی خود را ملزم به حمایت از نیروهای مقاومت میداند و به این واسطه در انزوایی بین المللی قرار میگیرد. آرمان حمایت از مردم فلسطین به ایده تشکیل گروههای مقاومت شکل داده است. این استراتژی برای ایران اهمیت دارد و دههها است بابت آن هزینه میپردازد. در شرایطی که ایران به گروههای مقاومت کمک میکند، طبیعی است که هر اقدامی از جانب این گروهها به ایران منتسب خواهد شد. جهان عرب مخالف ادامه داشتن این روند هستند. اعراب عقیده دارند ایران با این سیاست در برخی از کشورهای عربی نفوذ و حضور دارد. غرب هم مخالفت میکند و نظرش را با تروریستی اعلام کردن گروههای مقاومت به جهان تحمیل میکند.
با توجه به مجموع شرایط منطقه، چه پیشبینی از آینده جنگ غزه دارید؟ این درگیری با صلح و آتشبس چقدر فاصله دارد؟
امروز همه به جزنتانیاهو به دنبال آتش پس هستند. گفتوگو ها درباره آتشبس پیش رفت داشته و شاید به زودی به نتیجه برسد. آتشبس به تنشها خاتمه خواهد داد.
مساله اصلی حوثیها غزه است و بعد از آتشبس این گروه آرام خواهد شد. وضعیت گروههای مقاومت در سوریه و عراق نیز به همین صورت است. در مورد حزب الله نیز کاهش سطح تنشها به اسرائیل وابسته است اگر ارتش اسرائیل دست از تهدید و تنش آفرینی بردارد، گروههای مقاومت نیز به دنبال آتشبس دست از اقدامات نظامی برمی دارند و عملیات نظامی را متوقف میکنند.
آمریکا به خاطر جنگ غزه زیان میدهد ادامه داشتن این جنگ منافع آمریکا را تأمین نمیکند ازاینرو آمریکا مایل است درگیریها در غزه پایان پیدا کند.