ارزیابی شما از حمله آمریکا و انگلیس به یمن چیست؟
حمله آمریکا و انگلیس برخلاف آن چیزی که آنها ادعا میکنند موجب امنیت پایدار و صلح در دریای سرخ نمیشود. بعید است که اینگونه عملیاتها موجب شود یمنیها از موضع خود نسبت به کشتیهای اسرائیلی عقب نشینی کنند. اگر آمریکا میخواهد حملات یمن به کشتیها متوقف بشود باید به اسرائیل فشار بیاورند که عملیاتش را علیه غزه متوقف کند نه اینکه به کشوری که برای هواداری از یک مردم مظلوم وارد عمل شده، حمله موشکی انجام بدهند. آنچه یمنیها می گویند این است که اسرائیل هر نوع کمک انسانی، غذایی و دارویی را علیه مردم غزه قطع و ممنوع کرده است. حالا برای اینکه اسرائیل از این اعمال خود دست بردارند حوثیها تلاش میکنند. زیرا وقتی منافع اسرائیل به خطر بیفتد احتمال دارد نتانیاهو از مواضع و جنایات خود در غزه عقب نشینی کند.
به نظر شما اگر حملات یمنیها بازهم ادامه پیدا کند نتانیاهو عقب نشینی میکند؟
توان یمنیها از این بیشتر نیست. اما نتانیاهو تا مادامی که حمایت آمریکا را پشت سر داشته باشد بعید به نظر میرسد که از موضعی در جنگ عقب نشینی کند. اما مسئله این است که آمریکا، انگلیس و کشورهای دیگر که مدعی صلح پایدار و امنیت برای آب راه استراتژیک دریای سرخ هستند باید در رفتار و رویکرد خود تجدید نظر کنند. باید دید عملیات انگلیس و آمریکا منجر به تجدید جنگ میشود یا عملیات حوثیها را متوقف میکند. بنده بعید می دانم یمنیها عملیات خود را متوقف کنند.
نقش عربستان در این حملات چیست؟
بنده تصور میکنم عربستان نقشی در این حملات نداشته باشد. این راحت است که مسائل را متوجه یک عنصر ثالث بدانیم اما در این ماجرا مواضع کشورهای عرب به سود اسرائیل تمام شده است. وقتی جنگ شروع شد رئیس جمهور آمریکا به منطقه آمد و بعد دولتمردان اروپایی به منطقه آمدند و به اسرائیل رفتند تا به دولت نتانیاهو ابراز وفاداری کنند. متحد استراتژیک آمریکا در منطقه اسرائیل است. آمریکا از جیب مالیات دهندگان شهروندانش بهای جنایات نتانیاهو در منطقه را میپردازد. البته در خبرها آمده بود که بین آمریکا و اسرائیل اختلاف است. اما این اختلافات اساسی نیست و به گونهای نیست که منجر به این شود که آمریکا تسلیحات ارسالی خود را به اسرائیل متوقف کند. زیرا یکی از کارهای سادهای که آمریکا میتواند بکند این است که ارسال سلاح را متوقف کند. در خبرها آمده که لابی آیپک به صد نفر از سناتورهای آمریکایی پول دادهاند تا در رقابتهای انتخاباتی آینده شرکت کنند. این میزان نفوذ نشان میدهد حتی اگر بایدن هم بخواهد نمیتوان اقدامی علیه اسرائیل انجام دهد.
به نظر شما انتشار خبر قرارداد اقتصادی پکن-ریاض معنی خاصی دارد؟
این قراردادها از مدتهای قبل بررسی میشود تا به امضا و جمع بندی برسد. به همین دلیل معتقدم این توافق ماهها قبل از بحران 7 اکتبر به نتیجه رسیده است. ارتباط دادن این توافق به مسائل منطقه منطقی به نظر نمیرسد. چینیها محور سیاست خارجیشان اقتصاد است و با همه کشورها رویکرد اقتصادی را دنبال میکنند. هم کشورهای منطقه و هم کشورهایی مانند چین نگران هستند که اگر یک جنگ فراگیر رخ دهد همه سرمایه گذاریهای آنها به باد برود اما ممکن است عربستان بیش از دیگران نگران توسعه جنگ باشد.
عربستان از این توافق اهداف تبلیغاتی خود را دنبال میکند که همچنان رویکردش در سیاست خارجی موضوع توسعه است.