نعمت الله ایزدی، دیپلمات پیشین
هرچند رفتار ایران در مورد جنگ غزه تا اینجا هوشمندانه بوده، اما به نظر نگارنده؛ انتخابی جز این برای ایران وجود ندارد. عقلانیت حکم میکند این روند ادامه پیدا کند و برای آینده این جنگ نیز تا هر جایی که ادامه پیدا کند، موضع ایران همین باشد.
شرایط ما به لحاظ داخلی، و وضعیت اجتماعی و اقتصادی و همچنین موقعیت کشور در جهان بینالملل، تحریمها، پرونده هستهای و... نشان میدهد که شرایط برای ورود مستقیم به درگیری در غزه مساعد نیست و هزینه زیادی خواهد داشت.
ازاینرو نویسنده عقیده دارد تلاشهای دیپلماتیک ایران در فضای منطقه و بینالملل در حد حمایت معنوی، مادی و بشردوستانه از مردم فلسطین و ساکنین غزه باقی میماند و ایران از درگیری در این جنگ پرهیز خواهد کرد. البته ورود برخی از گروهها در منطقه به این تنش باعث شده تا نگاهها به سمت ایران باشد.
اگر ایران بخواهد ورودی نظامی داشته باشد، اسرائیل بهطور مستقیم با ایران درگیر خواهد شد و دیگر متحدین منطقهای و فرامنطقهای اسرائیل از جمله آمریکا نیز به درگیری ایران و اسرائیل ورود میکند.
چنین جنگ احتمالی به نفع هیچکس نیست. رییس جمهور آمریکا سال آینده در انتخابات شرکت میکند. بایدن میداند که اگر با دولت جنگ وارد انتخابات ریاست جمهوری 2024 شود، بازنده خواهد بود. ازاینرو دیدارهای دیپلماتیک، دیدار باواسطهها و ردوبدل کردن پیغامها در راستای مهار درگیریها و پیشگیری از توسعه جنگ در غزه است.
میتوان گفت جز شخص نتانیاهو که حیات سیاسیاش درگرو ادامه داشتن این جنگ است، هیچکس مایل به ادامه جنگ غزه نیست. نتانیاهو همراهی جهانی را با تصمیمات خود دارد ولی مشخص نیست در صورت ادامه داشتن و گسترش جنگ افکار عمومی جهان با دولتمردان خود همراهی کنند یا نه؟!
نتانیاهو بدون پشتوانه آمریکا نمیتواند تصمیمات خود را اجرا کند. امروز آنطور که از شواهد و قرائن برمیآید، آمریکا مایل به ادامه و گسترش جنگ نیست. در ایران نیز عقلانیتی نسبت به جنگ در غزه و عواقب آن حاکم است زیرا به دفعات عدم ورود کشور به جنگ اعلامشده است. ازاینرو هر گفتوگو و مذاکرهای میتواند در راستای حل بحران، رسیدن به راهحلها و پایان دادن به جنگ غزه باشد که ایران باید پرچمدار پایان دادن جنگ باشد.