گروه اقتصاد: یکشنبه هفته آینده قرار است رئیسجمهور، سند دخلوخرج سال آینده را به مجلس ببرد. کارشناسان اقتصادی از افزایش ۵۰ درصد درآمدهای مالیاتی به دلیل رکود و افت تقاضا در بازار انتقاد کردند. در ادامه نظر دو کارشناس را درباره کسری بودجه سال آینده به نقل از خبر آنلاین میخوانید.
استقراض از بانک مرکزی
مرتضی افقه با اشاره به میزان کسری بودجه در سال آینده گفت: حدس میزنم بهاندازه امسال باشد. به دلیل اینکه امسال حدود ۴۰۰ همت کسری بودجه اعلام شد که بخش قابلتوجهی از عدم تحقق درآمدهای نفتی و فروش شرکتها بود. امسال هم اوراق قرضه را جایگزین و مالیات اضافه کردند. بعید میدانم نه مالیاتها و نه اوراق قرضه این میزان محقق شود. بنابراین، حدس میزنم در حدود ۴۰۰-۳۰۰ همت کسری بودجه داشته باشیم. متأسفانه سال آینده هم دولت ناچار است که دوباره از بانک مرکزی استقراض داشته باشد راه دیگری ندارد. وقتی درآمدهای نفتی تحریم هست و محقق نمیشود به جای اینکه به سمت کاهش هزینه برود و بودجه را از طریق کاهش هزینه به توازن برساند باید به دنبال منابع درآمدی جدید گشت. شرکتها و اموال مازاد را فروخت و همه این ظرفیتها را انجام داد. ولی دولت چیزی ندارد که بخواهد جایگزین کند. بنابراین، کسری بودجه به دلیل اینکه هیچیک از ردیفهای هزینهای را کم نکرده است وجود دارد و منابع کسری بودجه همان استقراض از بانک مانده است. به دلیل اینکه اوراق قرضه بیشتر از این نمیتواند بفروشد و از خارج نیز نمیتواند وام بگیرد پس تنها راه استقراض از بانک مرکزی و افزایش نقدینگی و تورم است.
معافیتهای غیرضروری مالیاتی
آلبرت بغزیان، کارشناس اقتصادی درباره اینکه برخی معتقدند که از یک جامعه فقیر نمیتوان مالیات بالا گرفت، میگوید: من معتقدم که دولت میتواند با مالیات، خود را اداره کند، اما نکته اینجاست که ارادهای وجود ندارد که با معافیتهای غیرضروری که دادهشده یا فرارهای مالیاتی، مبارزه شود.
این کارشناس اقتصادی تصریح میکند: از دید هزینهای، بودجه انبساطی است، اما از دید درآمدهای مالیاتی انقباضی است. اگر برنامه مبارزه با تورم نداشته باشیم، با توجه به اینکه کشور بهطور ساختاری با تورم روبهرو است، بودجه هم تورمزا خواهد بود. اما اینکه لایحه بودجه سال آینده چقدر تورمزا باشد، بستگی به این دارد که چقدر درآمدهای مالیاتی تحقق پیدا کند. این در حالی است که هزینهها انجام میشود.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه بودجه روی کاغذ کسری ندارد، میگوید: اینکه بودجه عملی شود و به چاپ پول منتهی میشود، الآن نمیتوان حرفی زد، اما مسلماً تاریخ و سابقه نشان داده که دولتها بهطورمعمول خیلی خوشبینانه بودجه را میبندند و عدم تحقق درآمدهای مالیاتی به خاطر فرار بیشتر یا جمعآوری دیر مالیاتها است. نکته دیگر اینکه ما در شرایط تحریم قرار داریم. اینکه بگوییم بودجه با نگاه به تحریم نوشتهشده، مصداقی در آن پیدا نمیکنیم.