مصیب نعیمی، کارشناس مسائل خاورمیانه
در جنگ حماس و اسرائیل، ایران مواضعی هوشندانه اتخاذ کرد و منافع ملی را از خطر دور نگه داشت. حاکمیت از این نکته غافل نیست که اسرائیل قصد دارد کشورمان را وارد جنگ کند اما مقامات عالی کشور با موضع گیری به جا و تصمیمات درست از افتادن در دام اسرائیل پرهیز کردند.
نه ایران و نه همپیمانانش به طور مستقیم وارد جنگ با اسرائیل نخواهند شد چون می دانند وقوع چنین درگیری، جنگ گسترده و پر هزینه خواهد بود و برایش پایانی متصور نیست. وانگهی هدف ایران حمایت از مردم مظلوم فلسطین است ولی گسترش درگیری ها به ضرر فلسطینیان و مردم منطقه تمام می شود.
در صورت وقوع چنین درگیری تمام توجه جهانی به سمت درگیری ایران و اسرائیل متمرکز می شود و این دقیقا همان چیزی است که روس ها و اسرائیلی ها می خواهند، زیرا اسرائیل فرصت مظلوم نمایی پیدا خواهد کرد و بار دیگر جهان را به حمایت بی دریغ از خود وادار خواهد ساخت. در این وضعیت است که فلسطینی ها بیشترین لطمه را می بینند بدون آنکه صدایشان در جهان شنیده شود.
اما پرهیز از افتادن در تله اسرائیل به معنی محافظه کاری و خزیدن در لاک دفاعی نیست. در صورتی که اسرائیل و یا متحدین غربی اش بخواهند به ایران و یا منافع ایران تعرض کنند، واکننش جمهوری اسلامی شدید خواهد بود.
در صورت حمله اسرائیل به ایران، جمهوری اسلامی این حق را دارد تا نشان دهد از نظر تسلیحاتی برای چنین شرایطی آمادگی کامل دارد.
البته باید به این نکته توجه داشت در صورت وقوع جنگ مستقیم اسرائيل و جمهوری اسلامی، احتمال گسترش درگیری به کشورهای منطقه و به ویژه کشورهای حوزه خلیج فارس، بالا است.
جنگ بین اسرائیل و ایران، یک درگیری محدود نخواهد بود. ایران و اسرائیل مرز مشترکی با هم ندارند تا وقوع درگیری ها در یک منطقه مشخص محدود شود، چنین جنگی به معنای برپایی جنگی گسترده در خاورمیانه خواهد بود که بی شک روسیه تنها کشور جهان است که با این سناریو موافق است. برپا شدن چنین آتشی در منطقه و وقوع جنگی تمام عیار آرزوی روسیه برای برداشته شدن تمرکز جهان از جبهه اوکراین است.
آمریکا موافق با ورود ایران به درگیری ها نیست زیرا مواضع اسرائیل به راحتی در دسترس ایران است و هدف قرار دادن آن ها برای جمهوری اسلامی کار دشواری نیست. ولی ایران به واسطه وسعت سرزمینی نسبت به اسرائیل در رتبه بالاتری قرار دارد. جنگ منطقه ای و ورود ایران و نیروهای حزب الله به جنگ، برای اسرائیل خطرناک است.
و چنین سناریویی مد نظر غرب و کشورهای منطقه نیست. اسرائیلی ها امروز روی غزه تمرکز کرده اند و طرح سرزمین سوخته را اجرا می کنند و به بهانه سرکوب حماس خانه و کاشانه فلسطینیان غزه را ویران می کنند تا این مردم مظلوم جایی برای بازگشت نداشته باشند و آواره مصر و عربستان و سایر کشورهای جهان شوند.
اسرائیل در کرانه باختری واکنش ها و قیام های مردمی را سرکوب می کند و در نقطه به نقطه اراضی اشغالی درگیر است. در صورت وقوع جنگی منطقه قطعا اسرائیل سرکوب خواهد شد و سرنوشتی تاریک در انتظار رژیم صهیونیستی است.
جنگی گسترده اگرچه برای ایران و گروه های مقاومت هزینه خواهد داشت، ولی برای اسرائیل خطرناکتر است و موجودیت رژیم اشغالگر قدس را مورد هدف قرار می دهد.
جنگ میان اسرائیل و حماس تا امروز تاثیر منفی خود را در اسرائیل نشان داده است. ضمن اینکه احتمال سقوط نتانیاهو و دولت تندرو او وجود دارد، شاهد تمایل بالای یهودیان اسرائیل به مهاجرت و مهاجرت معکوس هستیم. در شرایطی که نیروی انسانی و سرمایه های اسرائیل کوچ می کنند، اسرائیل در وضعیت دشوارتری قرار می گیرد و ادامه درگیری با مخالفان داخلی و نیروهای مقاومت فلسطین برای آن سختتر از پیش خواهد بود.
اسرائیل تا زمانی که با مانعی جدی روبهرو نباشد به کشتار مردم فلسطین و تجاوز به خاک آنها ادامه خواهد داد. در واقع از سکوت جهانی سوء استفاده می کند.