گروه اجتماعی - الهام روحانی: هادی موسوی نیک، مدیرکل مطالعات رفاه اجتماعی وزارت تعاون هشدار داد و گفت: ۵۷ درصد از جمعیت ایران سوءتغذیه دارند. این جمعیت ۲۱۰۰ کیلوکالری در روز را دریافت نمیکنند. ما هم نمیتوانیم این میزان انرژی را برای آنها تأمین کنیم. از میان جمعیتی که سوءتغذیه دارند ۱۴/۵ میلیون نفر بچه هستند و نزدیک ده میلیون نفر زیر ۱۲ سال سن دارند یعنی یک فاجعه انسانی است. دراینارتباط علیاکبر بسطامی، عضو هیئترئیسه کمیسیون اجتماعی مجلس میگوید: 6 دهک اول زیرخط فقر و دچار سوءتغذیه هستند. در ادامه گزیده نظرات وی را به نقل از شفقنا میخوانید.
نان نخور و بمیر
یک عضو هیئترئیسه کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه بسیاری از مردم در خط فقر مطلق هستند، گفت: عشایر نقاط مرزی که مرزداران بی جیره و مواجب نظام هستند، زندگیشان به جهت عدم تأمین معیشت و نان بهدرستی تأمین نمیشود، شغلهایشان را ازدستداده و حاشیهنشین شهرها شدهاند.
بخورونمیر
علیاکبر بسطامی در رابطه با افزایش قیمت نان، گفت: رهبر انقلاب در همان شروع مجلس یازدهم فرمودند باید مجلس چند برنامه ازجمله؛ توجه به فرهنگ، اقتصاد و معیشت اقشار آسیبپذیر جامعه را در دستور کار قرار دهد؛ اما متأسفانه بعضاً سیاستهایی را که در مجلس و دولت دنبال میکنیم باعث شده که خانوادههای محروم، نان «بخورونمیر» آنها به «نخوروبمیر» تبدیلشده است؛ مردم با مشکل عدم بهرهمندی از مواد مغذی دستوپنجه نرم میکنند؛ بنابراین اگر نان را گران کنیم، دیگر سفرهای در خانوادههای محروم نمیماند. برخی از خانوادهها در خط بقا هستند لذا میطلبد که هم مجلس و هم دولت به اقشاری که محروم هستند و «نان» قوت قالبشان است توجه نشان دهند. دراینارتباط نیاز است باز توزیع درآمد حاصل از فروش نفت و انرژی را سر سفره خانوادهها بیاوریم.
دهک 1 تا 6 زیرخط فقر هستند
بسطامی گفت: امروز مسکن بیش از 70 درصد هزینهی خانوارها را دربرمی گیرد؛ خانوادههای محروم نمیتوانند ازدواج بچههایشان را ببینند و قادر به تأمین مسکن برای آنها هم نیستند؛ ما نمیتوانیم بگوییم که ماشین یا خانه، جزو کالاهای لوکس است بلکه کالای ضروری هستند و خانوارهای فقیر نهتنها نمیتوانند آن را تأمین کنند. اگر انسان روزانه 2 هزار کالری مواد مغذی را مصرف نکند، او دچار خط فقر مطلق است. تودههای محروم یعنی دهکهای 1 تا 6 زیرخط فقر قرار دارند.
مهاجرت از روستا به شهر
بسطامی با اشاره به مهاجرت مردم از روستاها به شهرها، گفت: عشایر نقاط مرزی که مرزداران بی جیره و مواجب نظام هستند، زندگیشان به جهت عدم تأمین آرد و نان با مشکل مواجه شده است، شغلهایشان را ازدستداده و حاشیهنشین شهرها شدهاند. بنده که سالها با اقشار آسیبپذیر در نقاط مختلف کشور کارکردم امروز اعلام میکنم، پاشنه آشیل نظام جمهوری اسلامی، معیشت خانوادهها است که باید در آن تجدیدنظر شود.
دهک بندیها مبنا ندارد
این نماینده مجلس میگوید: خاطرنشان کرد: متأسفانه هدفمندی یارانهها هم بهدرستی انجام نشد چون نه به تولید اختصاص یافت و نه به معیشت مردم! دهک بندیها هم نه مبنای حقوقی دارد و نه مبنای عقلی. مادامیکه ما اطلاعات کامل و درستی نداشته باشیم، نمیتوانیم تصمیم درستی بگیریم. در حال حاضر نهتنها 3 دهک اول بلکه تا دهکهای 5 و 6 تحت تأثیر شرایط گرانی قرارگرفتهاند و اقشاری که در دهک 1 هستند به خاطر وام هدفمندی به دهک 8 میروند که نیاز است اطلاعات ما نسبت به خانوارها اصلاح شود.