تبدیل روزانه 223 میلیون دلار
خبرگزاری یونهاپ اینفومکس گزارش داد: بانک مرکزی سوئیس قصد دارد شش میلیارد دلار داراییهای ایران را از وون به دلار و سپس به یورو تبدیل کند و ظرف مدت پنج هفته آینده، روزانه حدود ۳۰۰ میلیارد وون (۲۲۳.۸۵ میلیون دلار) تا ۴۰۰ میلیارد وون را تبدیل خواهد کرد. دلار در حال پیشخور کردن خبر آزادسازی منابع ارزی است به طوری که
روز گذشته قیمت دلار از کانال 49 هزار تونان با کاهش ۱۰۰ تومانی به 48 هزار 900 تومان بازگشت. این در حالی است که سفر منابع ارزی هنوز به پایان نرسیده و فقط بخشی از آن در سوئیس است فعالان بازار معتقدند فنر قیمت دلار با ایجاد سیاستهای انقباضی و رکودی در بازار در حال فشرده شدن است.
توافق عملی نشد
رئیسکل بانک مرکزی هفته گذشته در صفحه شخصی خود در شبکههای اجتماعی گفته بود: متأسفانه نزدیک به ۷ میلیارد دلار از منابع ارزی کشورمان طی سالهای پایانی دهه ۹۰ به صورت وون (واحد پول ملی کره جنوبی) به بانکهای کره جنوبی واریزشده بود و به آن هم، سودی تعلق نمیگرفت. حتی در طی این سالها نیز به دلیل کاهش برابری وون به دلار، نزدیک به یک میلیارد دلار آن با کاهش ارزش برابری مواجه شد.
اما با پیگیریهای فنی و دیپلماسی موفق، تمام منابع ارزی توقیفشده ایران در کره جنوبی آزاد و هزینههای تبدیل ارز آن از وون به یورو نیز توسط کشور ثالث پذیرفته شد.
وی گفته بود که به زودی تمامی این منابع یورویی به حسابهای شش بانک ایرانی در قطر واریز و به صورت پرداخت بانکی جهت خرید کالاهای غیرتحریمی استفاده میشود.
صادرات نفت به کره ممکن نیست
یکی از مدیران مواد اولیه در یک پالایشگاه بزرگ کره جنوبی که به دلیل ماهیت حساس موضوع، مایل نبود نامش فاش شود به پلاتس گفت: ما میخواهیم دست بکار شده و نفت خام و میعانات گازی از ایران را خریداری کنیم که کسبوکارها و شرکتهای خصوصی نمیتوانند آن را حل کنند. یک معاملهگر میعانات در یک شرکت پتروشیمی کرهای گفت: حتی اگر این وجوه آزاد شوند، چیزی را تضمین نمیکنند و هنوز راه زیادی تا اجازه دادن واردات نفت ایران، ازسرگرفته شود وجود دارد (ایسنا) پیش از تحریمها، کره جنوبی یکی از سه مشتری بزرگ نفت خام ایران و بزرگترین خریدار آسیایی میعانات ایران بود.
آمار چه میگوید؟
آمار شرکت ملی نفت کره نشان میدهد که کره جنوبی در سال ۲۰۱۷، حدود ۱۴۸ میلیون بشکه نفت و میعانات از ایران دریافت کرد و ایران به عنوان سومین تأمینکننده بزرگ خوراک پالایشگاهی برای این کشور شناخته شد. بر اساس گزارش پلاتس، پالایشگاهها و شرکتهای پتروشیمی کره جنوبی اعلام کردهاند که علاقه زیادی به نفت ایران به خصوص میعانات پارس جنوبی دارند . (تسنیم)
اثر سیاست انقباضی و رکودی بر قیمت دلار
جواد فلاحیان کارشناس اقتصادی به شرایط رکود در بازار ارز اشاره کرد و به تجارت نیوز گفت: «در حال حاضر این رکود گریبان بازارها را گرفته و دلیل آن نیز سیاستهای انقباضی دولت است. این در حالی است که با وجود افزایش نقدینگی اما به خاطر سیاستهای انقباضی دولت فنر دلار در حال فشرده شدن است.»
وی با اشاره به اقدامات دولت برای چاپ پول خاطرنشان کرد: «پایه پولی به حدود ۸۶۰ میلیارد تومان رسیده و ۳۰ درصد رشد داشته و رشد اقتصادی خاصی در کشورمان نداشتیم. بنابراین کاهش قیمت دلار نیز به دلیل سیاستهای انقباضی و رکودی است که در بازار به وجود آمده است.»
این کارشناس اقتصادی به پیشبینی اهداف بالای قیمت در ۶ ماهه دوم سال اشاره کرد و افزود: «با بررسی سالهای گذشته به این نتیجه میرسیم که معمولاً در مرداد قیمت دلار از نظر ذهنی کاهش پیدا میکند. اما در شهریور تقاضا در بازار ارز بیشتر میشود.»
افزایش قیمت دلار در کشورهای همسایه
بازارهای همسایه درروند متوازنی با کاهش قیمت دلار در تهران قرار نداشتند. دلار هرات روز گذشته با قیمت ۴۸ هزار و ۶۴۰ تومانی معامله شد و کاهش ۶۰ تومانی داشت. دیروز قیمت دلار سلیمانیه افزایش ۲۲۰ تومانی داشت و با قیمت ۴۸ هزار و ۴۵۰ تومان معامله شد. درهم امارات نیز با ۱۰ تومان افزایش با قیمت ۱۳ هزار و ۴۹۰ تومان معامله شد.