طی دو دور مذاکره در مسقط و رم فضایی سازنده و مثبت برای تداوم گفتوگوها به وجود آمده است. اینکه هر دو طرف برای دور سوم مذاکرات توافق کردهاند، نشاندهنده پیشرفت قابل توجهی در روند مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا و توافق احتمالی است. وزیر امور خارجه و تیم مذاکرهکننده ما بر اساس تدابیر مقام معظم رهبری با هوشمندی و درایت و رعایت خطوط قرمز، عهدهدار مسئولیت سنگینی هستند و انتظار میرود که این گفتوگوها و مذاکرات، تأمینکننده منافع ملی و حقوق حقه ملت ایران شود.
حسین نوشآبادی ادامه داد: منطق قوی تیم مذاکرهکننده، با در نظر گرفتن اصول سیاست خارجی ایران یعنی عزت، حکمت و مصلحت، میتواند برخی نگرانیها و تردیدها را برطرف کند. ما انتظار داریم طرف آمریکایی حسن نیت، احترام، استقلال و تمامیت ارضی ایران و برابری بین دو کشور و حقوق هستهای صلحآمیز را به رسمیت بشناسد و از رفتارهای تنشآمیزی که با اصول و منشور ملل متحد تعارض دارد، دوری کند. این امر میتواند بستر یک توافق عادلانه را فراهم آورد که زمینهساز صلح پایدار در منطقه باشد.
این دیپلمات ارشد با تاکید بر این نکته که باید از فشار لابی اسراییلی و افراطیون که در هر دو کشور وجود دارند، دوری شود تا این گفتوگوها استمرار پیدا کند، اظهار کرد: نزدیک شدن گفتوگوهای مقامات دو کشور به گفتوگوهای کارشناسی در این سطح، نشانه موفقیت است. وقتی یک مذاکره به توافق نسبی میرسد، اقدام کارشناسی صورت میگیرد و این خود زمینه و بستر خوبی برای دستیابی به یک توافق مناسب است. کشور عمان، که از سالهای دور در رفع تنشهای منطقهای و بینالمللی نقش ایفا کرده است، نشان میدهد که واقعاً علاقهمند به کاهش تنشها در منطقه است. من خودم در کشور عمان شاهد تلاشهای آنها برای رفع تنشها، ابهامها بین دولتها و به ویژه نگرانیهای غربیان نسبت به جمهوری اسلامی بودم. همچنین فضای غیرسازندهای که ایجاد شده بود، به سود هیچیک از کشورها و منطقه نیست و عمانیها به خوبی این موضوع را درک کردهاند و علاقهمند هستند که این تنشهای منطقهای از بین رود.
امیدواریم که تجربیات ما از مذاکرات قبلی و فضای خوبی که در این دو دور مذاکره بهوجود آمده، به ما کمک کند تا به نقطهای برسیم که حقوق ملت ایران و توانمندی هستهای جمهوری اسلامی که به هر حال صنعت بومیسازی شده داریم و به دور از فشار حداکثری که لازمه توافقات است، به رسمیت شناخته شود. ما نباید انتظار داشته باشیم که به یک توافق زودهنگام دست پیدا کنیم، اما به نظر میرسد که یک توافق نسبی و اولیه میتواند محصول این مذاکرات چند دور باشد. نوشآبادی با بیان اینکه اگر برخی مقامات در مذاکرات آینده به تیم دو طرف اضافه شوند، این امر منافاتی با اصل مذاکره غیرمستقیم ندارد، گفت: ممکن است برخی از افراد به تیم دو طرف اضافه شوند و این لطمهای به روند مذاکرات نخواهد زد. مهم تیم اصلی مذاکرهکننده ما است که از طرف جمهوری اسلامی حاضر میشود و مسئول تیم ما وزیر خارجه است. ممکن است ما هم از برخی آدمهای باتجربه و جدید استفاده کنیم که منعی ندارد. اگر آمریکاییها هم از برخی مقامات در مذاکرات خود استفاده کنند، این امر به کار ما لطمهای نخواهد زد. در مذاکرات قبلی، ما حضور آقای گروسی را مشاهده کردیم، اما بهطور رسمی ایشان را در مذاکرات نپذیرفتیم یعنی اصلا حضور نداشتند. ایشان یک مقام مسئول است که ممکن است در روند توافقات بعدی حضور پیدا کند. خود گروسی گفت که من به شکل اتفاقی در رم حضور داشتم و بدون برنامه ریزی بوده است. این اتفاقات ممکن است بیفتد و اگر مقام دیگری نیز در کنار تیم مذاکرات اضافه شود و در نظرات تیم مقابل نقش داشته باشد که ما این را آسیبی نمیدانیم.
این نماینده پیشین مجلس اینکه گفتوگوها بتواند بسترساز اعتماد و احترام متقابل و اصل برابری دو کشور در مسائل بینالملل باشد را نکته اساسی و مهمی دانست و اظهار کرد: آمریکاییها باید بفهمند که ما بهعنوان یک کشور بزرگ و قدرتمند مستقل هستم و بر اساس مصالح و منافع خود تصمیم میگیریم و از فشارهای داخلی و خارجی هراسی نداریم. طبیعی است که در خود آمریکا هم ممکن است فشارهایی بر تیم مذاکرهکننده آنها وجود داشته باشد، بهویژه از سوی افراطیونی که با اصل مذاکره موافق نیستند و دیدگاههای خاصی دارند. در ایران هم ممکن است عدهای همچنین دیدگاهی نسبت به مذاکره داشته باشند اما چون این موضوع تحت نظر رهبری نظام و تدابیر مقام معظم رهبری است و ایشان هم مذاکرات را در چارچوبهایی که تعیین کردند، رصد میکنند اصول حکمت و مصلحت رعایت میشود و مشکلی پیش نخواهد آمد.
وی با بیان اینکه من فکر میکنم جای نگرانی وجود ندارد و گفت: امیدواریم مذاکرات به نتیجهای مثبت منجر شود. اگر به هر دلیلی برخی کارشکنیها یا رفتارهای خلاف شؤون دیپلماتیک و خارج از چارچوبهای ضوابط حقوق بینالملل انجام شود که موجب توقف مذاکرات گردد، ما مقصر نخواهیم بود. ما بهعنوان مذاکرهکنندگان صادق، آگاهانه و با هوشمندی و درک شرایط بینالمللی و در چارچوب سازمان ملل متحد عمل میکنیم و انتظار داریم طرف مقابل هم این اصول را رعایت کند. اگر خواستار رفع تنشها و گفتوگوهای مسالمتآمیز و حل و فصل اختلافات هستند، قطعاً باید پایبند به این اصول و موازین باشند. بهویژه در خصوص تحریمهای ظالمانه و ناعادلانهای که سالهاست ملت ایران با آنها دست و پنجه نرم میکند و ناشی از خوی استکباری و سلطهطلبی آمریکاییها و غربیها بوده است. منبع: ایلنا