یک اقتصاددان گفت: چالشهای اقتصاد ایران آنقدر زیاد است که میتواند هر دولتی را از پای بیندازد و این در حالی است که اقتصاد ایران بهسرعت به اصلاحات نیاز دارد. حسین عبده تبریزی، اقتصاددان به تجارتنیوز گفت: امروز به این دلیل که قصد داریم آثار 40 سال سیاست غلط را اصلاح کنیم، طبیعی است بحران عظیمی ایجاد میشود. ما در همه وجوه آثار فساد را میبینیم.
بدیهی است اگر قرار باشد بازتوزیع منابع انجام دهیم و از کسی بگیریم و به کسی دیگر بدهیم، مشکلات اجتماعی بروز میکند. به نظر من دو سال بعد از دولت اصلاحات کشور به سراشیبی افتاد. بهانه ما از اول انقلاب برای راهاندازی سیستم چندنرخی ارزی مستضعفین بودند. ما یک مشت آدم داشتیم که بهویژه از دولت نهم به بعد مدام عکس مار کشیدند. سطح خشم در همه ارکان جامعه بهشدت بالاست و نحوه انعکاس برخوردها بهشدت تند است. بورسیها بیشتر از ناعدالتی ناراحت هستند تا زیان. برخورد غلط روسیه در رابطه با منافع ملی ما نشان از آن دارد که ما نباید در ذیل چین یا روسیه تعریف شویم. چالشهای اقتصادی ایران میتواند هر دولتی را از پای بیندازد.
محمدجواد حقشناس:
ترامپ عوض شده است
محمدجواد حقشناس در گفت و گو با اعتماد انلاین گفت: مواجه مسوولان ایرانی با دولت جدید امریکا نباید بر اساس شناختی باشد که از 4سال نخست ریاستجمهوری ترامپ شکل گرفته است. در آن برهه، ترامپ تازه پا به عرصه سیاسی گذاشته بود. ترامپ مدل 2016تا2020 با ترامپ امروز که یک دوره تجربه ریاستجمهوری و یک دوره تجربه شکست در انتخابات ریاستجمهوری و...را در کارنامه دارد، تفاوتهای ماهوی دارد. این چهره که اولویتهای سیاست خارجی روشنی دارد، میتواند فضای متفاوتی را برای تصمیمگیری و سیاستگذاری در جمهوری اسلامی فراهم سازد. در واقع ترامپ امروز ترامپ مدل 2016 نیست. مواضع جدید ترامپ هم با گذشته تفاوتهای بسیاری دارد. مثلا او عنوان میکند به دنبال تغییر حکومت در ایران نیست. از طرف دیگر، بنبستی که تیم راستگرا و افراطی حاکم در تلآویو شکل دادهاند ترامپ را مجاب خواهد کرد که رویکرد متفاوتی را در خصوص ایران در پیش بگیرد.
ترامپ رسما اعلام کرده آغازگر و ادامهدهنده هیچ جنگی نخواهد بود. این مواضع و اظهارات نباید از دید تحلیلگران و سیاستگذاران ایرانی دور بماند.
بنزین ارزانتر از آب
عدم مدیریت مصرف انرژی در کشور به حدی رسیده است که دولت مجبور است بنزینی را که با نرخ ۳۸ هزار تومان وارد میکند، با قیمت ۱۵۰۰ و ۳۰۰۰ تومان توزیع کند و از این محل کسری بودجه زیادی را متحمل شود. مصرف بالای گاز در کشور و قاچاق گسترده گازوئیل به کشورهای همسایه به دلیل قیمت ۱۷۰ برابری آن در این کشورها نسبت به کشور ما ارزیابی میشود. رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۳ در خصوص ضرورت مدیریت مصرف انرژی و چالشهای پیش رو به اقتصادآنلاین، گفت: مسئله بنزین در اختیار سران سه قوه است و افزایش قیمتی در لایحه بودجه مطرح نشده و من فکر نمیکنم در مجلس هم تصمیمی در خصوص اصلاح نرخ بنزین اتخاذ شود. دولت در سالهای اخیر شاهد افزایش واردات بنزین بوده است. در حالی که در سال گذشته واردات ۴ میلیارد دلاری بنزین داشتیم، امسال این رقم به ۶ میلیارد دلار رسیده است. دلیل اینکه «هدفمندی یارانه به ناهدفمندی» تبدیل شده همین مسئله است که درحالی که قرار بود مابه التفاوت نرخ انرژی را به مردم بدهیم تا در حوزه سلامت و خرید گندم و ... هزینه شود اما این مساله برعکس شده و دولت مجبور است از محل حاصل از فروش نفت برای واردات بنزین هزینه کند.