اسرائیل ادعا می کند با استفاده از ۱۴۰ جنگنده ۲۰ هدف را در خاک ایران مورد حمله قرار داده است آیا صحت چنین ادعایی قابل بررسی است؟ این عملیات چه ابعادی داشت و چگونه اجرا شد؟
هنوز برای اظهار نظر زود است چون اخبار واقعی توسط خبرگزاری ها کشف نشده و ابهامات بسیاری وجود دارد. اما می توان گفت که هیچ هواپیمایی وارد خاک ایران نشده است.
اسرائیل در عملیات از موشک های هوا به زمین استفاده کرده است. تعداد پرتاب ها نامشخص است تعداد زیادی در آسمان منهدم شده و تعدادی به اهداف اصابت کرده است. در خبرها از رقم 60 پرتاب با 16 اصابت صحبت شده است که تعداد هواپیماهایی که اسرائیل مدعی شده با آن ها این عملیات را انجام داده زیر سوال می برد!
به ویژه که هیچ جنگنده اسرائیلی در حریم هوایی ایران دیده نشده به این معنی که اسرائیل شلیک ها را از آسمان اردن یا بنا به برخی اظهاراتی از آسمان عراق انجام داده است. به همین دلیل نمی توان به تعداد دقیق پرواز ها رسید. متاسفانه آسمان عراق در دست آن ها است و تهدیدی برای امنیت ایران است.
شلیک از خارج از مرزهای ایران صورت گرفته چون هیچ کشوری اجازه نقض حریم هوایی ایران را ندارد و اسرائیل هم این جرات را پیدا نکرده، چون به معنی اعلام جنگ تمام عیار است و از طرف ایران نادیده گرفته نخواهد شد.
وانگهی هیچ یک از همسایگان یا کشور های منطقه ای نیز به اسرائیل اجازه نداده از آسمانش علیه ایران استفاده کند.
8 روز به انتخابات آمریکا باقی مانده، آیا این متغیر می تواند در خاموش کردن آتش این تنش تاثیر داشته باشد یا نه؟
بالا گرفتن تنش در خاورمیانه به معنی افزایش شانس پیروزی ترامپ است و این چیزی نیست که تنها منافع ایران یا محور مقاومت را تهدید کند بلکه در قلب اروپا نیز با حضور مجدد ترامپ در قدرت همدلی و همراهی وجود ندارد.
توجه داشته باشید که در حمله بامداد شنبه، ایران از زمان حمله مطلع بود و پدافند عملکرد خوبی نشان داد و بسیاری از موشک ها در آسمان ردگیری و منهدم شدند.
آمریکا در هفته های اخیر به طور علنی و همچنین در ارتباطات پشت پرده اسرائیل را از حمله به تاسیسات اتمی و نفتی ایران منع می کرد. این موارد سیگنال هایی از سوی ایالات متحده است که نشان می دهد آمریکا خواهان افزایش تنش در منطقه نیست و در مهار اسرائیل نقش مهمی ایفا کرد.
آیا حملات اسرائیل را می توان به معنی پایان تنش نظامی میان دو کشور دانست یا همچنان حق پاسخگویی ایران محفوظ است و باید این حملات پینگ پنگی را ادامه دار دانست؟
اگر تنش میان ایران و اسرائیل بالا برود به یک جنگ جدید با آثار و تبعات ویرانگر و غیر قابل کنترلی تبدیل خواهد شد. تاثیر چنین جنگی در خاورمیانه بیشتر از درگیری های قبلی خواهد بود، زیرا ایران یک کشور مهم، دارای توانمندی نظامی و دفاعی و یکی از تولید کننده نفت در منطقه خلیج فارس است. ویژگی های ایران می تواند جنگ منطقه را به بحران انرژی در سطح بین الملل تبدیل کند. هیچ جنگی در منطقه به آن نقطه نرسیده است، ولی وقتی صحبت از جنگی است که طی آن کشوری تولید کننده انرژی در ابعاد ایران وارد درگیری با اسرائیل شود که از طرف غرب مورد حمایت است، سیگنال های نگران کننده ای به بازار های انرژی جهان ارسال می شود. اگر روزی اسرائیل در اقداماتی نابخردانه زمینه ورود ایران به چنین جنگی را فراهم بیاورد و جمهوری اسلامی در تله اسرائیل گرفتار شود، جنگی تمام عیار میان در منطقه به راه می افتد که جهان و به ویژه بازار انرژی جهانی را متاثر می کند.
در حال حاضر اسرائیل تمایلی به انجام اقدامات شدید علیه ایران ندارد، زیرا برای کمک های سیاسی، نظامی، مالی و تضامین امنیتی متکی به آمریکا و اروپا است.