اگر تل آویو به اهداف نظامی حمله کند
و ایران نیز پاسخ دهد، بخشی از عوامل افزایش دهنده قیمت نفت از بین خواهد رفت
نشریه اکونومیست نوشت: از زمان حمله حماس به اسرائیل در یک سال قبل، بزرگترین ترس در بازارهای نفتی این بوده که تنش به یک جنگ تمام عیار منتهی گردد و اسرائیل را در برابر ایران، هفتمین تولید کننده بزرگ نفت جهان قرار دهد. چند هفته پیش ایران در پاسخ به ضربات اسرائیل به حزب الله و دیگر نیروهای نیابتی اش، حدود 200 موشک بالستیک به سمت اسرائیل شلیک کرد. اکنون جهان با اضطراب و نگرانی در انتظار پاسخ اسرائیل است. بازارهای نفت نیز در حالت اضطراب به سر می برند. هفته گذشته قیمت نفت با 10 درصد رشد به 78 دلار در هر بشکه رسید که بیشترین رشد هفتگی در طی حدود 2 سال گذشته بود. زمانی که در سال 2022 جنگ اوکراین شروع شد، قیمت نفت از مرز 100 دلار عبور کرد.
گزینه های تلافی اسرائیل
*اگر اسرائیل صرفا به اهداف نظامی نظیر سایت های پرتاب موشک حمله کند و ایران نیز در تلاش برای خنثی کردن وضعیت موجود پاسخی معتدل به این اقدام بدهد، بخشی از عوامل ژئوپلتیک افزایش دهنده قیمت نفت از بین خواهد رفت. اما اسرائیل ممکن است با هدف قرار دادن زیرساخت های غیرنظامی، تاسیسات نفت و گاز یا سایت های هسته ای تصمیم به افزایش تنش بگیرد. در آن صورت ایران نیز ممکن است خود را ناگزیر از دادن پاسخی قدرتمندانه ببیند و این چرخه ای را ایجاد کند که در نهایت مجموعه صنعت نفت ایران به هدفی جنگی تبدیل شود. بنابراین نیازی نیست که لزوما در مرحله نخست تاسیسات نفتی هدف گیرد تا بازارهای جهانی تحریک شوند.
* اگر اسرائیل به تاسیسات نفتی ایران حمله کند، ممکن است دارایی هایی را هدف قرار دهد که نفت خام ایران را به فرآورده های نفتی تبدیل می کنند. یک انتخاب احتمالی پالایشگاه بندر عباس خواهد بود که 13 درصد نیاز بازار داخلی به بنزین را تامین می کند. به گفته موسسه کپلر ایران می تواند بخشی از کمبود سوخت را با قاچاق از کردستان عراق تامین کند. اما در هر صورت تامین سوخت در داخل با مشکل مواجه خواهد شد. چنین حملاتی حتی ممکن است عرضه جهانی نفت خام را افزایش دهد زیرا مقادیر بیشتری از نفت پالایش نشده ایران را برای صادرات آزاد خواهد کرد.
*اگر اسرائیل بخواهد ضربه به صادرات نفت ایران وارد کند، ممکن است سراغ پایانه های نفتی در جزیره خارگ برود که ایران از آنجا 90 درصد کل بشکه های نفتی خود را بارگیری می کند یا حتی ممکن است خود میادین نفتی را هدف قرار دهد. این کار هزینه ای دیپلماتیک در پی خواهد داشت. دولت بایدن در فاصله کمتر از یک ماه مانده تا انتخابات آمریکا از ریسک جهش قیمت در بازار نفت ناخوشنود خواهد شد. چین، مقصد تقریبا کل صادرات نفت ایران نیز از چنین اقدامی خرسند نخواهد بود. چین اداره کننده بندر حیفا، بزرگترین بندر اسرائیل است و یک سرمایه گذار عمده در بخش فن آوری این کشور به شمار می رود.
گزینه های ایران
یک حمله موفق بلافاصله حجم عظیمی از عرضه نفت را از بازار حذف خواهد کرد: ماه گذشته ایران روزانه 2 میلیون بشکه نفت صادر کرد که حدود 2 درصد کل عرضه جهانی بود. تا پیش از تنش های اخیر در خاورمیانه، تجار انتظار مازاد عرضه نفت در سال 2025 را داشتند و این قیمت ها را به زیر 70 دلار رسانده بود.
*اما اگر ایران سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس را که حامی اسرائیل تلقی می کند هدف قرار دهد وضعیت وخیم خواهد شد. علیرغم بهبود روابط ایران با همسایگانش در طی سال های اخیر در روزهای گذشته مقام های کشورهای عربی با همتایان خود دیدار داشته و تلاش کرده اند به تهران درباره بی طرفی خود اطمینان مجدد بدهند.
*ابزار دیگر در اختیار ایران تلاش برای ایجاد هرج و مرج جهانی از طریق بستن تنگه هرمز خواهد بود که 30 درصد نفت ترانزیتی از مسیر دریا و 20 درصد ال ان جی جهانی از طریق آن ترانزیت می شود.
اقدامات ایران احتمالا موجب واکنش بیشتر از سوی اسرائیل، آمریکا و دیگر کشورها خواهد شد. برای مثال آمریکا و چین احتمالا نیوی دریایی خود را برای بازگشایی تنگه هرمز گسیل خواهند داشت. قیمت نفت شاهد رشد قابل توجهی خواهد بود و به نقطه ای خواهد رسید که اشتها برای خرید نفت را کاهش خواهد داد.
برگرفته از انتخاب