میهن عزیزمان ایران بار دیگر برگی از تاریخ پرفراز و نشیب خود را پشت سر گذاشت. تجاوز بیرحمانه و ددمنشانه رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران عزیز سرشار از درسها و عبرتهاست، که اگر به آنها توجهی نشود آسیبهای جبرانناپذیری برای مردم و نظام در پی خواهد داشت.
در این روزها جانهای عزیزی از زنان و کودکان، مردم و اقشار مختلف، دانشمندان و فرماندهان نظامی را از دست دادیم و جامعه ما داغدار این فقدان بزرگ شد. بخشهای مختلف اقتصادی و نظامی و منازل مسکونی در معرض تخریب و آسیب جدی قرار گرفت که تا مدتها دولت و ملت را درگیر بازسازی و ترمیم خرابیها خواهد کرد، و بخش بزرگی از بودجه و وقت مملکت باید صرف این فرایند شود.
از طرف دیگر اقتدار نیروهای نظامی در پاسخ قاطع به تجاوز دشمن، در کنار همبستگی و انسجام مثال زدنی مردم از موافق و مخالف، و همکاری و همیاری اقشار مختلف نمودی متفاوت از ایران را در برابر دیدگان همه قرار داد. ایراندوستان از همه نقاط دنیا، حتی آنان که به نحوی از سوی حاکمیت با بیمهری و طرد مواجه شده بودند به میدان آمدند و صحنهای از شکوه ایران را به نمایش گذاشتند.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم وظیفه خود میداند ضمن تقدیر از همبستگی آحاد ملت بزرگوار، بهویژه کسانی که از خارج کشور با تلاش و جدیت صدای مخالفت خود را نسبت به تهاجمِ بیرحمانه اعلام کردند، و همچنین از مدیریت معقول شرایط جنگی در سطوح مختلف حاکمیت از نیروهای نظامی و امنیتی تا دولت محترم، نکاتی را جهت پیشگیری از تکرار صدمات پیش آمده عرضه نماید:
۱. نیاز جدی به تسلط عقلانیت در سطح حاکمیت و جامعه و جلوگیری از هیجانزدگی
سیاست خارجی در این مدت با تلاشهای ارکان مختلف بهویژه وزیر خارجه، رویکردی فعال در ارتباط و تعامل با دنیا در پیش گرفت. طبیعی است در شرایط توقف جنگ باید همه بخشهای کشور بسیج شوند تا با تثبیت شرایط، جلوی تکرار تجاوز گرفته شود،صلح و آرامش پایدار برقرار گردد و کشورهای متخاصم بهعنوان متجاوز بازخواست شوند. در طی این مسیر باید نیروهای نظامی در آمادگی کامل برای مهار هر نوع نقض آتشبس باشند، و دستگاه دیپلماسی با اتکا به نظر و پشتیبانی مردم با قوت به گفتوگوهای سازنده بپردازد. با این حال تدبیر همه جانبه و حرکت بر اساس عقل و تجربه حکم میکند همه کسانی که اکنون بخشی از قدرت سیاسی رسمی هستند یا در نظام سیاسی نفوذ دارند از هرگونه تندروی و هیجان غیرعقلانی پرهیز کنند. اینکه تندروها و گرایشهای خاص که اصل را بر جنگ میدانند فضای رسانهای کشور را در اختیار داشته باشند و به جای تزریق عقلانیت و آرامش به جامعه، بهدنبال تهییج احساسات و تندتر شدن شرایط باشند، قابل پذیرش نیست. آماده بودن نظامیان نکتهای معقول است که در هر شرایطی حتی غیر این وضعیت نیز باید وجود داشته باشد ولی ملتهب کردن فضای جامعه، هیچ کمکی به نیروهای مختلف حاکمیت نمیکند و جلوی تدبیرهای معقول را خواهد گرفت.
۲. لزوم مقابله جدی و سریع با مسئله نفوذ
در این ایام بارها سخنان مسئولین مختلف نظامی و امنیتی در فضای مجازی مورد بازخوانی قرار گرفته است. دلسوزان حتی در سطوح مدیریتی نیز به مسئله نفوذ و لزوم توجه ارکان حاکمیت به این موضوع توجه دادهاند. دغدغهمندان خارج از ساختار حاکمیت نیز قبلا به بیانهای مختلف از طریق رسانهها این نکته را گوشزد کرده بودند. متأسفانه این تذکرها جدی گرفته نشد و امروز با شرایطی مواجهیم که هرگونه تعلل را غیرقابل توجیه میکند. اگر ساختار قدرت در نظام جمهوری اسلامی، برای این چالش بزرگ فکری نکند تکرار فاجعه اخیر و حتی در مقیاسی بزرگتر و عمیقتر، دور از ذهن نیست. مبادا که میهن عزیزمان به چنان شرایطی دچار شود.
۳. پیگیری سریع مشکلات اقتصادی و رفاهی جامعه و حل مشکل تورم و ناترازی
جامعه ایران در زمانهای با این جنگ تحمیلی مواجه شد که طی چند سال گذشته زیر فشار تورم و ناترازیها کمرش خم شده بود. فراموش نکنیم که هنوز آن مشکلات به قوت خود باقی است، و برخی از مشکلات تشدید هم شده است. ملت عزیز در این ایام، سنگ تمام گذاشت و توطئههای شوم برای این آب و خاک را نقش بر آب کرد. شایسته است با برنامهریزی علمی و دقیق، راهکارهایی کوتاهمدت اندیشیده شود که مشکلات مردم در کمترین زمان ممکن و به بهترین شکل برطرف شود.
البته راهکارهای بنیادین و دراز مدت نیز باید در دستور کار قرارگیرد. همه مدیران و فعالان اقتصادی بر این نکته تأکید دارند که رفع موانع رشد اقتصادی جامعه ایران تنها در گسترش تعامل با دنیا تحقق پیدا میکند. هر اقدامی که این موضوع را به تأخیر بیندازد باعث تداوم وضعیت نامناسب اقتصادی امروز خواهد بود که نتیجه آن نارضایتی عمومی است. برای قدردانی از ملت شریف، همه مسئولان باید بسیج شوند تا مشکلات روابط و مناسبات بینالمللی را برطرف کنند و گشایشی در شرایط پدیدآورند. پیگیری راهکارهای مختلف برای رفع تحریمها، جلوگیری از افزایش تحریمهای جدید، و تصویب لوایح مربوط به FATF، حداقل خواستههای مردم و فعالان اقتصادی است که همه دستاندرکاران باید با سرعت و قوت برای تحقق آنها تلاش کنند.
۴. لزوم اهتمام به حقوق و آزادیهای مردم و لزوم دیده شدن تنوعها در رسانه ملی
جامعه ایران متأسفانه در برهههای مختلف از طرف بخشهایی از حاکمیت با محدودیت و نقض آزادیهای مشروع مواجه شده است. دسترسی به اینترنت حداقلِ آزادی در شرایط کشور در دوره جدید است. متأسفانه نقض آزادی در کشور ما به کمترین بهانهای صورت میگیرد ولی برگشتن شرایط به حالت عادی، مدتها نیازمند التماس از این فرد و آن مسئول است. حاکمیتی که مردم را در کنار خود میخواهد باید حقوق آنان را نیز محترم بشمارد، و مطالبه آزادیها و حقوق مردم را دشوار نکند. نگاه بخشی از حاکمیت این است که مردم صغیرند و حاکمان به عنوان قیّم باید برای مردم تعیین تکلیف کنند. متأسفانه این صداها در همین ایام در رسانه ملی به راحتی تریبون پیدا میکنند تا حقوق مردم را به بهانههای واهی محدودتر نمایند.
آزادی رسانهها و مطبوعات یکی از ارکان نقد قدرت و امکانهای اصلاح حاکمان است که جلوی شکلگیری و دامنهدار شدن فساد و مشکلات در ساختار قدرت را میگیرد. نه تنها اندیشمندان و دلسوزان باید بتوانند در سطح رسانههای داخلی به راحتی و بدون ترس از برخورد حکومت، فعالیت کنند بلکه شرایط حضور آنان در رسانه عمومی کشور نیز باید مهیا شود. در سالهای گذشته و به ویژه در ایام تجاوز و جنگ تحمیلی اخیر، رسانه ملی تنها در خدمت یک گروه خاص بوده است که به هیچ وجه نماینده افکار عمومی نیستند؛ ولی همه فرصتهای این رسانه را در اختیار گرفتهاند. همه ایرانیان از جریانهای مختلف فکری و سیاسی گرفته تا اقوام، مذاهب و گروههای صنفی، دل در گرو ایران و اعتلای آن دارند و هیچ گروهی حق ندارد با قبضه کردن رسانه ملی، نگاه و خواسته خود را به عنوان تنها سخن مقبول و رسمی عرضه نماید. راه را برای منتقدان و اندیشمندان مختلف باز کنید تا امکان گسترش و تداوم همبستگی ملی مهیا شود.
۵. آزادی زندانیان سیاسی و توجه به حقوق زندانیان
یکی از اخبار نگرانکننده این روزها حمله بیرحمانه رژیم صهیونیستی به زندان اوین بود. متأسفانه جمع زیادی از هموطنانمان در این حمله به شهادت رسیدند و عدهای مجروح شدند. از طرف دیگر در این مدت شاهد بودیم جمع قابل توجهی از زندانیان سیاسی به شکلهای مختلف تهاجم دشمن را محکوم کردند و در کنار سایر وطندوستان به دفاع از میهن پرداختند. با اینهمه اخبار نگرانکنندهای از زندان به گوش میرسد که در نقل و انتقال زندانیان، حداقل حقوق آنان رعایت نشده است و اکنون از حداقل امکانات بهداشتی محرومند. از مسئولین امر به جد میخواهیم با تغییر رویکرد و بررسی مجدد شرایط، امکان آزادی زندانیان سیاسی را فراهم کنند و به سایر زندانیانی که خطرناک شمرده نمیشوند مرخصی بدهند، تا از شکلگیری یک فاجعه جلوگیری شود.
۶. لزوم التیام آلام جامعه با عفو عمومی و امکان برگشت همه ایرانیان
یکی از ویژگیهای این دوره جامعه، در داخل و خارج، همبستگی فوقالعاده طبقات مختلف مردم بود. باید این همبستگی را پاسداشت و در تشویق آن، با تغییر نگاه به منتقدان عفو عمومی اعلام کرد؛ بهویژه در مورد ایرانیانی که در خارج زندگی میکنند و بازگشت آنان به وطن به دلایل واهی دچار مشکل شده است.
در پایان بر خود فرض میدانیم به سهم ناچیز خود بار دیگر از ملت شریف ایران به دلیل انسجام و میهندوستی مثالزدنیشان تقدیر نماییم، و از نیروهای مختلف نظامی، انتظامی، امنیتی که در این ایام برای امنیت این سرزمین از جان خود مایه گذاشتند تشکر کنیم.
خداوند ایران ما را از گزند بلاها و آسیبها، بداندیشی دشمنان و تنگنظری نادانان مصون بدارد.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۱ تیر ۱۴۰۴شمسی