ستاره صبح - فائزه صدر: دونالد ترامپ، با ورود به کاخ سفید سیستم سیاسی ایالات متحده و حتی جهان را به چالش کشید. وی در دومین دور ریاست جمهوریاش به دنبال اعمال تغییرات عمده در داخل و خارج است. او به طور غیر منتظره و فردی عمل میکندو همواره مورد انتقاد است، اما به نظر میرسد این روحیه وی در مورد ایران به جریان مذاکرات سرعت بخشیده و چشم انداز توافق را نزدیک میکند. اگرچه اختلاف نظر میان او و تندروهای کاخ سفید و تنش در خاورمیانه بر مذاکرات ایران و آمریکا سایه انداخته و هر لحظه بیم آن میرود که توافق میان دو کشور تحت تأثیر اخبار حملات یمن به اسرائیل و نفوذ لابی یهود در کاخ سفید قرار بگیرد.
ستاره صبح در گفتوگو با حسن هانی زاده، کارشناس و تحلیلگر سیاسی به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید:
هانی زاده افزود: مذاکرات بین ایران و آمریکا حساس و نفس گیر شده است. به همین دلیل برخی از مخالفان مذاکرات در کاخ سفید و حامیان آنها برای تخریب روند گفتوگوها وارد عمل شدند. هانی زاده انتخاب استیو ویتکاف برای مذاکره با ایران را نشانهای از تمایل ترامپ به توافق با جمهوری اسلامی دانست و گفت: مارکو روبیو وزیر امور خارجه آمریکا، دارای تبار یهودی است و نگاهی ضد ایرانی و ضد اسلامی دارد. روبیو طی هفتههای گذشته برای تخریب روند مذاکرات تلاش کرد. استیو ویتکاف یک تاجر است و از تجربه سیاسی لازم برای مذاکراتی اینچنین حساس برخوردار نیست اما دونالد ترامپ تشخیص داد استفاده از او بهتر از دادن اختیار مذاکرات به وزیر امور خارجه ضد ایرانی دولتش است.
وی اضافه کرد: مشاور امنیت ملی ترامپ تماسهایی پنهانی با بنجامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل داشت که از چشم رئیسجمهور آمریکا دور نمانده و باعث خشم وی شد. برکناری سریع و بی مقدمه مایک والتز نشان از عصبانیت و نارضایتی ترامپ از او بود.
هانی زاده یادآور شد: خبر چنان در رسانهها برجسته شد که جایی برای تحلیل اخبار مشابه باقی نگذاشت در حالیکه کارکنان دیگری از مجموعه کاخ سفید در این مدت به دلیل ارتباط با اسرائیل ازشغل خود برکنار شدهاند.
این تحلیلگر سیاسی با اشاره به تنش نظامی میان اسرائیل و یمن گفت: در مورد مذاکرات ایران و آمریکا میتوان این طور نتیجه گرفت دولت آمریکا به دنبال دستیابی به توافق است. برای نشان دادن اهمیت موضوع باید به وضعیت منطقه و بحرانهای موجود در خاورمیانه اشاره کنم. رسیدن به توافقی جامع با ایران به آمریکا فرصت میدهد برخی از مسائل و مشکلات منطقه از جمله درگیری با یمنیها را حلوفصل کند.
وی تاکید کرد: با توجه به پیشینه ترامپ در دور اول ریاست جمهوریاش او تمایل چندانی به اخذ مشورت به ویژه پذیرش نظرات و گزارشات تحمیلی ندارد و حتی اگر اشتباه کند، مایل است این اشتباه همان تصمیمی باشد که خودش گرفته است.
این استاد علوم سیاسی با اشاره به نقش تندروها در تصمیمات روسای دولت در آمریکا گفت: ترامپ در دوره اول ریاست جمهوریاش برخی از اعضای تیم او که تندروتر از دیگران بودند و با اسرائیل ارتباطات نزدیکی داشتند در در جریان تصمیمات رئیسجمهور مداخله کردند. رئیسجمهورها به دلیل حمایتهای تبلیغاتی در ایام انتخابات مدیون لابی یهود هستند. اشتباهاتی چون خروج از برجام حاصل گزارشها و مشاورههای تندروها و وابستگان به لابی یهود بود. امروز ترامپ میخواهد مدیریت بر روند مذاکرات را بر مبنای تحلیلهای خودش بر عهده بگیرد.
وی در این رابطه افزود: امروز با وجود برخی اختلاف نظرها یا مشکلات فنی در جریان مذاکرات، گفتوگوها ادامه دارد و طرفین اعلام کردهاند که به مذاکره ادامه میدهند. تأخیر پیش آمده موقتی است و هفتههای آینده مذاکرات دو طرف به نقطه قابل اتکایی میرسد.
هانی زاده با اشاره به مذاکرات سنگینی که پیش روی ایران و آمریکا است گفت: کمیتهای فنی به موازات کمیته سیاسی در مذاکرات فعال شده که حجم کاری بالا و پیچیدگی بیشتری دارد. در لحظاتی که ما تحت تأثیر انواع اخبار ضد و نقیض هستیم اعضای این تیمها کار میکنند و پادشاهی عمان مشغول نزدیک کردن دیدگاههای دو طرف به هم است.
حسن هانی زاده در پایان سخنان خود با اشاره به خطوط قرمز ایران در مذاکرات گفت: ایران نمیتواند تجربه لیبی را تکرار کند. نظر مارک روبیو در خصوص برچیده شدن تأسیسات اتمی ایران جزو خطوط قرمز جمهوری اسلامی است و به هیچ وجه برای مذاکره کننده ایرانی پذیرفتنی نیست. اگر درخواستهای آمریکا در سطحی که طی جلسات اول گفتوگوها مطرح شده بود، باقی بماند، مذاکرات به نتیجه میرسد.